Tutkimusaineisto
Hankkeen tutkimusaineisto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Kelan ylläpitämiin kansallisiin terveysrekisteritietoihin.
Perusaineiston muodostavat Suomessa vuosina 1996–2020 synnyttäneet äidit ja heidän lapsensa sekä keskeytetyt raskaudet. Lapsia ja äitejä koskevat tiedot on poimittu syntyneiden lasten rekisteristä (THL) ja raskaudenkeskeytyksiä koskevat tiedot on poimittu raskaudenkeskeyttämisrekisteristä (THL). Tiedot epämuodostumatapauksista on poimittu epämuodostumarekisteristä (THL).
Raskauden aikaista lääkkeiden käyttöä ja äitien sairastamia pitkäaikaissairauksia koskevat tiedot on poimittu Kelan ylläpitämistä resepti- ja lääkekorvausoikeuksien tiedostoista. Aineisto täydentyy kahden vuoden välein.
Lääkkeiden käyttö raskauden aikana
Raskauden aikaista lääkkeiden käyttöä tarkastellaan erikseen synnytykseen ja keskeyttämiseen päätyneissä raskauksissa, pääasiallisesti raskauden ja/tai sitä edeltävän kuukauden ajalta. Raskaana olleiden naisten pitkäaikaissairauksien yleisyyttä tarkastellaan Kelan myöntämien, raskauden aikana voimassaolevien lääkekorvausoikeuksien perusteella.
Lääkkeiden käytön yleisyyttä selvitetään tarkastelemalla Kelan korvaamia lääkkeitä ostaneiden lukumäärää ja suhteellista osuutta. Lääkeostoja tarkastellaan kansainvälisen anatomis-terapeuttis-kemiallisen (Anatomical Therapeutic Chemical, ATC) luokituksen kaikilla tasoilla.
Lasten vastasyntyneisyyskauden terveys
Tutkimuskohteena on raskauden aikaisen lääkkeiden käytön vaikutus lapsen vastasyntyneisyyskauden terveyteen. Tarkastelun kohteena ovat elävänä ja kuolleena syntyneet lapset.
Lääkealtistuminen ja epämuodostumat
Raskauden aikaisen lääkkeiden käytön ja epämuodostumien esiintyvyyden välistä yhteyttä tarkastellaan elävänä tai kuolleena syntyneillä lapsilla sekä raskauksissa, jotka on keskeytetty sikiön poikkeavuuden vuoksi. Epämuodostuma-aineisto koostuu tapauksista, joissa lapsella tai sikiöllä on vähintään yksi merkittävä epämuodostuma.
ENTIS (European Network of Teratology Information Services, englanniksi)
ENCePP (European Network of Centres for Pharmacoepidemiology and Pharmacovigilance, englanniksi)
ISPE (International Society for Pharmacoepidemiology, englanniksi)
OTIS (Organization of Teratology Information Specialists, englanniksi)
Treating for two (Centers for Disease Control and Prevention, englanniksi)