Dialogisuus ja ratkaisukeskeisyys

Dialogisuus on sosiaalista kuntoutusta läpileikkaava periaate ja toimintatapa, jonka keskiössä on luottamuksellinen ja vastavuoroinen asiakas-työntekijä -suhde. Tässä tasavertaisessa ”minä-sinä” -vuorovaikutuksessa luovutaan tietoisesti sellaisista käytännöistä, joissa asiakkaan ongelmia tarkastellaan ja ratkotaan ammattilaisen johdolla.

Aidolle dialogille ominaista on vaatimus tunnistaa ja purkaa erilaisia valtasuhteita.  Lähestymistapa haastaa tunnistamaan esimerkiksi työntekijöiden omia asenteita sekä käytetyn kielen, joilla asiakkaiden tilanteita voidaan joko edistää tai vaihtoehtoisesti vaikeuttaa. Dialogiin perustuvan sosiaalisen kuntoutuksen menetelmät ovat vuorovaikutteisia ja yhteistoiminnallisia.

Dialogisessa sosiaalisessa kuntoutuksessa ammattilainen ei siirrä valmiita vaihtoehtoja asiakkaan omaksuttavaksi, tai tee ratkaisuja asiakkaan puolesta. Yhteinen työskentely rakentuu asiakkaan omille voimavaroille ja tavoitteille. Tavoitteiden asettamista ja niiden selkeytymistä tuetaan ratkaisukeskeisyydellä. Työntekijän ja asiakkaan välisten keskustelujen tarkoituksena on ohjata ja auttaa asiakasta hahmottamaan, onko elämäntilanteessa jotakin sellaista, minkä hän haluaisi olevan toisin. Keskustelujen tavoitteena on, että ihminen alkaa itse rakentaa itselleen uudenlaista tulevaisuutta, ja löytää siihen tarvittavia ratkaisuja. Tämän jälkeen yhdessä työskennellen edetään suuntaan, jossa muutos tulee mahdolliseksi.

Lähteet

Keskitalo, E. & Vuokila-Oikkonen, P. (2018) Voimavaralähtöisyys sosiaalisen kuntoutuksen viitekehyksenä. Teoksessa Kostilainen, H. & Nieminen, A. (toim.) Sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmia ja mahdollisuuksia. Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisuja. Diak työelämä 13. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu, 84-96.

Vuokila-Oikkonen, P & Keskitalo, E. (2018) Sosiaalisen kuntoutuksen voimavara- ja ratkaisukeskeiset menetelmät. Teoksessa Kostilainen, H. & Nieminen, A. (toim.) Sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmia ja mahdollisuuksia. Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisuja. Diak työelämä 13. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu, 164-176.