Kasvatus ja säännöt sijaishuoltopaikassa

Säännöt ovat ihmisten keskinäisiä sopimuksia siitä, miten eri tilanteissa toimitaan ja mitä tapahtuu sitä ennen tai sen jälkeen. Sääntöjä tarvitaan monissa paikoissa, kuten yleisesti yhteiskunnassa, palveluissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä ihmissuhteissa ja kotona.

Myös sijaishuoltopaikoissa on usein sääntöjä. Sijaishuoltopaikan säännöillä lasten ja aikuisten yhteisestä arjesta voidaan tehdä ennakoitavampaa.

Voi olla, ettet aina ymmärrä tai hyväksy aikuisen ohjausta tai aikuisten määräämiä sääntöjä. Aikuisen puuttuminen asioihin saattaa tuntua loukkaavalta tai epäoikeudenmukaiselta. Sinusta voi tuntua, ettei aikuisella ole oikeutta siihen tai että aikuinen puuttuu liian voimakkaasti.

Jos et ymmärrä sääntöjen merkitystä tai sitä, mitä sinulta odotetaan eri tilanteissa, voi herätä epäluottamusta aikuisia kohtaan. Joskus säännöt ja sijaishuoltopaikan käytännöt voivat aiheuttaa epäilyksen myös siitä, että sinua kohdellaan eri tavalla kuin muita lapsia.

Säännöt auttavat ohjaamaan ja kasvattamaan

  • Säännöt tekevät yhteisestä arjesta ennakoitavaa ja hallittavaa.
  • Sääntöjen avulla opit taitoja ja käytäntöjä, joita tarvitset omassa elämässäsi ja opit vastuunottamista.
  • Sääntöjen tarkoitus on luoda turvallisuuden tunnetta sekä lapsille että aikuisille.
  • Säännöillä selvennetään sitä, miten eri tilanteissa toimitaan.
  • Säännöt auttavat myös luottamaan siihen, että aikuiset toimivat johdonmukaisesti.
  • Säännöt eivät saa ohjata toimimaan lain tai hyvien käytöstapojen vastaisesti.
  • Sääntöjen täytyy kunnioittaa lasten ihmisarvoa ja yksilöllisyyttä.

Oman sosiaalityöntekijäsi täytyy tuntea sijaishuoltopaikan säännöt. Hän valvoo, että säännöt ovat tarkoituksenmukaisia ja hyväksyttäviä. Lapsilla voi olla erilaisia, aikuisten kanssa sovittuja sääntöjä ja toimintatapoja, joiden tarkoitus on turvata lapsen edun mukainen huolenpito ja henkilökohtaiset tarpeet.

Henkilökohtaisiin tilanteisiin liittyvät säännöt, joita ei välttämättä käytetä kaikkien kanssa, eivät koskaan saa johtaa eriarvoiseen kohteluun. Sinulla on lupa keskustella sijaishuoltopaikan säännöistä ja kasvatustavoista sosiaalityöntekijän kanssa.

Oman sosiaalityöntekijäsi täytyy ottaa mielipiteesi ja toivomuksesi huomioon. Hänen pitää myös arvioida niitä suhteessa ikääsi ja siihen, minkälaiset kyvyt ja voimavarat sinulla on hahmottaa kokonaistilanne itsesi ja sijaishuoltopaikan muiden lasten ja aikuisten kannalta.

Sääntöjen täytyy sopia yksilöllisiin tarpeisiin

Sijaishuoltopaikan sääntöjen täytyy ottaa huomioon eri-ikäiset ja erilaisessa kasvun ja kehityksen vaiheessa olevat lapset. Esimerkiksi uskonto, kulttuuritausta ja erilaiset vakaumukset vaikuttavat siihen, miten esimerkiksi ruokailua, ulkoilua tai kanssakäymistä muiden kanssa voi ohjata säännöillä. Erityiset tarpeet, kuten sairauden hoito, aistiherkkyydet ja neurologiset haasteet voivat myös vaikuttaa sääntöihin.

Kotiintulo-, nukkumaanmeno- ja ruokailuajat sekä ikään ja kehitystasoon sopivat kotityöt kuuluvat kasvatukseen. Puhelimen tai tietokoneen käyttöä voidaan rajoittaa, jos niiden käytöstä on haittaa kasvullesi ja kehityksellesi. Rajoittaminen ei kuitenkaan saa olla yleinen sääntö eikä rangaistus.

Sijaishuoltopaikan ulko-ovia voidaan pitää lukossa, jos se on välttämätöntä hoidon ja valvonnan vuoksi tai jonkin lapsen liikkumisvapautta on päätetty rajoittaa. Muilla lapsilla täytyy kuitenkin olla mahdollisuus poistua sijaishuoltopaikasta, jos haluavat. Silloinkin täytyy ottaa huomioon, milloin lapset eivät voi liikkua ulkona, esimerkiksi yöllä. Aikuisen pitää huolehtia siitä, että ymmärrät sinulle annetut kiellot ja kehotukset.

Mitkä ovat sijaishuollon aikuisten tehtävät?

Sijaishuollon aikuisten velvollisuus on huolehtia sinusta. Sijaishuoltopaikan aikuisten tehtäviin kuuluu

  • Hoitaa ja kasvattaa sinua.
  • Huolehtia siitä, että sinulle kuuluvat oikeudet toteutuvat sijoituksen aikana.
  • Varmistaa, että saat tuen jota tarvitset.
  • Tehdä suunnitelmallisesti töitä kanssasi, jotta tilanteesi paranee ja sijoituksen taustalla olevat syyt voidaan poistaa.
Millaista on hyvä huolenpito?
  • Lapsen toiveisiin ja siihen, että lapsen tuen tarpeet tunnistetaan, täytyy kiinnittää erityistä huomiota.
  • Lapselle on tärkeää pitää yhteyttä vanhempiin ja muihin läheisiin ihmisiin, joiden kanssa kanssakäyminen vahvistaa lapsen hyvinvointia ja kehitystä.
  • Lasta täytyy tukea lapselle myönteisissä ja tärkeissä ihmissuhteissa, joissa lapsi voi kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta ja rakentaa omaa identiteettiään.
  • Lapsen hoidon ja kasvatuksen on oltava laadukasta. Lapsella on oikeus tietää, millaista laadukas hoito ja kasvatus on ja sanoa siitä mielipiteensä.
  • Lasta täytyy valvoa lapsen tarpeiden mukaisesti tavalla, joka huomioi lapsen ikä- ja kehitystason.
  • Lapsi tarvitsee turvallisen kasvuympäristön, jossa on riittävästi virikkeitä. Lapsen on tärkeä saada koulutus, joka huomioi lapsen kyvyt ja lahjakkuuden ja lapsen omat toivomukset.
  • Lasta täytyy suojella ruumiilliselta ja henkiseltä väkivallalta, huonolta kohtelulta ja hyväksikäytöltä.
  • Lapsi tarvitsee ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti.
  • Lapsen kyky toimia itsenäisesti ja vastuullisesti kehittyy aikuisen tuella. Aikuisen pitää auttaa ja kannustaa lasta toimimaan itsenäisesti ja vastuullisesti.
  • Lapsen aikuisuuteen kasvamista täytyy tukea ja edistää.

Rajat ja välittäminen

Kaikkien lasten arjessa on asioita, joihin tarvitaan aikuisten tukea, kuten yhdessä suunnittelemista tai auttamista ja ohjaamista käytännön tilanteissa. Aikuisten läsnäolo ja yhdessä tekeminen ovat tärkeitä asioita. Eri ikäiset lapset tarvitsevat erilaista ohjausta, mutta myös samanikäisillä voi olla erilaisia tarpeita.

Saatat tarvita aikuisen apua ja tukea, kun kohtaat uuden ympäristön, uusia ihmisiä tai uusia asioita. Joskus asiat, joihin aikuisen täytyy puuttua, voivat olla hyvin arkisia. Aikuinen voi esimerkiksi pyytää sinua korjaamaan kielenkäyttöään. Vakavammissa tilanteissa aikuisen puuttuminen estää vahingot sinulle itsellesi, muille ihmisille ja omaisuudelle.

Kasvatus auttaa tunnistamaan syitä ja seurauksia

Seuraamukset ja niistä keskusteleminen ovat osa lapsen kasvatusta. Jos et ole käyttäytynyt siten, kuin sinulta odotetaan, sinulle voi tulla seuraamuksia. Seuraamuksista pitäisi aina olla mahdollista oppia, miten oma toimintasi vaikuttaa eri tilanteissa. Jos olet esimerkiksi aiheuttanut vahinkoa huolimattomuuttasi tai tahallaan, voit joutua korvaamaan vahingon. Jos olet käyttäytynyt asiattomasti, seuraamusten tarkoitus on auttaa sinua näkemään tilanne toisesta näkökulmasta ja toimimaan jatkossa eri tavalla muuttamalla käyttäytymistäsi.

Kasvatuksen täytyy auttaa sinua selviytymään arjen haasteista. On tärkeää oppia luottamaan siihen, että osaat toimia eri tilanteissa ja että voit luottaa itseesi ja siihen, että muut luottavat sinuun. Toisaalta sinulla täytyy aina olla mahdollisuus korjata tekemäsi virheet ja saada siihen tarvitsemaasi tukea.

Kasvattaminen ei saa perustua pelkästään siihen, että sinut osoitetaan syylliseksi tekoihisi ja rangaistaan. Kanssasi täytyy keskustella ja auttaa sinua ymmärtämään, mihin pitää kiinnittää huomiota ja miten pitää toimia jatkossa. Sinua täytyy tukea ja kannustaa toimimaan toisin.

Jos aiheutat vaaraa itsellesi tai muille, on tärkeää pohtia, miten voit jatkossa toimia oman etusi mukaisesti. Luottamuksen rakentaminen edellyttää, että asioita selvitetään yhdessä ja sekä sinun että aikuisten näkökulmat otetaan huomioon.