Toimintakyky-uutiskirje 3/2023
Tehdään yhdessä TOIMIA:sta entistä tunnetumpi!
Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallisen asiantuntijaverkoston (TOIMIA) tavoitteena on yhtenäistää ja kehittää toimintakyvyn mittaamista ja arviointia Suomessa sekä yhtenäistää toimintakyvyn käsitteitä.
TOIMIA-tietokannasta löytyy:
- suosituksia ja ohjeita toimintakyvyn arviointiin eri käyttötilanteissa
- yli sadan toimintakykymittarin perustiedot ja soveltuvuusarviota eri käyttötarkoituksiin.
Lue lisää:
TOIMIA-verkoston toiminta (THL)
Tutustu TOIMIA-tietokantaan (THL)
TOIMIA:n toimitus suunnittelee yhdessä koko verkoston kanssa toimenpiteitä tietokannan ja verkoston tunnettuuden parantamiseksi. Prosessin lähtötilanteessa TOIMIA:n tunnettuutta kartoitettiin asiantuntijoiden haastatteluiden sekä oppilaitoksille ja hyvinvointialueille suunnattujen Webropol-kyselyiden avulla. Tulosten perusteella TOIMIA-verkoston tunnettuuden lisääminen ja TOIMIA-tietokannan käytön vakiinnuttaminen ja lisääminen vaatii muun muassa lisää tiedottamista. Ammattialoittain katvealueiksi tuloksista nousivat erityisesti hoitohenkilökunta, sosiaalityöntekijät, lääkärikunta sekä eri esihenkilötasot.
Verkostossa on voimaa! Levitäthän sinäkin tietoa TOIMIA:sta eteenpäin.
Uusi mittari julkaistu TOIMIA-tietokannassa
TOIMIA-tietokannassa julkaistiin kesäkuussa 3X10D-LASU -mittarin perustiedot. Kyseinen mittari on 3X10D-elämäntilannemittariston yksi versio. Mittarilla halutaan vahvistaa asiakkaan osallistumista itseään koskevassa lastensuojelun työskentelyssä. Samalla halutaan tehdä systemaattisesti näkyväksi nuorten näkemyksiä palveluiden laadusta niiden kehittämiseksi.
Tutustu 3X10D-LASU -mittariin (Terveysportti)
Tutustu TOIMIA-tietokantaan (THL)
Osallisuuden edistäjän opas on julkaistu
Opas kokoaa yhteen Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokran ja Euroopan sosiaalirahaston osallisuushankkeiden kehittämistyötä vuosilta 2014–2023.
Osallisuuden edistämisen vaikutukset ovat moninaiset niin yksilö-, väestö- kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Osallisuuden kokemus on tutkimusten mukaan yhteydessä muun muassa ihmisten toiminta- ja työkykyyn sekä terveyteen.
Opas tarjoaa lukijalleen monipuolisen työkalupakin: lähes 20 teemakokonaisuutta täynnä vinkkejä, ohjeita, malleja ja tutkimustietoa osallisuuden edistämiseen esimerkiksi kunnissa, hyvinvointialueilla, järjestöissä ja asukasyhteisöissä. Erityisenä fokuksena on heikoimmassa asemassa olevien osallisuuden lisääminen.
Tutustu oppaaseen: Osallisuuden edistäjän opas (Julkari)
Tuetun työllistymisen menetelmistä apua vaikeasti työllistyville
Hallituksen Työkykyohjelmassa 2019-2023 pilotoitiin tuetun työllistymisen menetelmiä sosiaalihuollon asiakkaille. Tuetun työllistymisen menetelmät tarkoittivat Työkykyohjelmassa laatukriteereihin perustuvaa tuetun työllistymisen työhönvalmennusta ja alihankintamallia. Näillä toimintamalleilla lisättiin erityisesti vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien asiakkaiden työllistymistä palkkatyöhön. Aiheesta on julkaistu työpaperi THL:n julkaisusarjassa. Siinä kuvataan piloteista nousseita keskeisiä kokemuksia, tuloksia ja kehittämisehdotuksia.
Työttömän terveystarkastuksia kehitetään
Työttömien terveystarkastukset kuuluvat kaikille työttömille ja niiden hyöty on parhaimmillaan, kun ne on kiinnitetty muihin työttömän työkyvyn tuen ja työllistämisen palveluihin.
Terveystarkastukset ovat lakisääteinen palvelu, joista hyvinvointialueet vastaavat. Terveystarkastusten avulla tuetaan terveyttä ja työ- ja toimintakykyä sekä edistetään tarpeen mukaista hoitoon pääsyä.
Mitä kehittämistyössä on jo tehty ja mitä jatkossa tehdään? Lue THL:n kehittämispäällikkö Leini Sinervon ja Työterveyslaitoksen tuotepäällikön Kirsi Lappalaisen blogista:
Työttömän terveystarkastuksia kehitetään yhteistyössä (THL Blogi)
Uusi hanke tutkii muistisairaiden osallisuuden ja palvelujen saatavuuden haasteita
Millaista on elämä muistisairauden kanssa? Millaisia sosiaaliseen elämään, palveluihin ja yhteiskunnan käytäntöihin liittyviä osallistumisen esteitä muistisairaat ja omaishoitajat kohtaavat? THL on mukana juuri alkaneessa hankkeessa, jossa tutkitaan muistisairaiden ja heidän omaistensa elämää ja osallisuutta, tuen tarvetta sekä hoivaköyhyyttä.
Tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, miten muistisairaiden ja heidän omaishoitajiensa osallisuutta voidaan tukea yhteiskunnassa ja miten hoivaköyhyyttä voidaan estää. Hankkeessa kehitetään myös teoriaa sosiaalis-relationaalisesta muistisairauden mallista, jota voidaan hyödyntää kestävän hoivan perustana.
Vuoteen 2027 kestävä hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston, Tampereen yliopiston sekä THL:n yhteistyönä. Hanketta rahoittavat Suomen Akatemia ja Koneen Säätiö.
Lue lisää:
Elämää muistisairauden kanssa: sosiaalis-relationaalinen näkökulma kestävään hoivaan (SOREMO) (THL)
Ikäteknologian käytön kansallinen toimintamalli (KATI-malli) auttaa ammattilaisia hyödyntämään teknologiaa iäkkäiden kotona asumisen tukena
Kati-malli havainnollistaa, kuinka teknologiaa hyödynnetään kotihoidon asiakkuuden eri vaiheissa ja kuinka iäkkäitä tuetaan kotona asumista tukevan teknologian käytössä jo ennen kotihoidon asiakkuutta. Lisäksi se kuvaa, millaisia toimia kotona asumista tukevan teknologian käyttöönottoon ja hyödyntämiseen hyvinvointialueilla tarvitaan. Mallin soveltamista auttavat Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelman alueellisten hankkeiden kuvaamat eri teknologioiden käytön toimintamallit. KATI-ohjelman loppuraportti julkaistaan loppuvuoden aikana.
Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelman päätösseminaarissa 30.5.2023 esiteltiin ohjelman tuloksia:
Katso tilaisuuden tallenteet YouTubessa
Lue lisää:
Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille -ohjelma (KATI) (THL)
Tutustu tarkemmin KATI-malliin (THL)
Tulevia tapahtumia
Tulevaisuuden sote: Miten otan käyttöön ICF-luokituksen sote-keskuksessa? -jatkowebinaari
18.9.23 klo 12-15
Tilaisuus on jatkoa 23.5.2023 järjestetylle webinaarille. Tarjolla on konkreettista tietoa ja käytännön esimerkkejä toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälisen luokituksen (ICF) käyttöönottoon sote-keskuksissa.
Kohderyhmä: Kaikki sote-ammattilaiset.
Katso webinaarin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan
RAI käyttöön! -tilaisuus: RAI-tiedon hyödyntäminen ja tietosuoja -webinaari
28.9. klo 14-15.30
Tarjolla on tietoa siitä, miten tietosuojakysymykset vaikuttavat RAI-arviointiin, RAI-arviointitiedon hyödyntämiseen ja RAI-vertailutiedon käyttöön.
Kohderyhmä: RAI-välineistöä käyttävien organisaatioiden asiantuntijat ja esihenkilöt iäkkäiden palveluissa.
Katso webinaarin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan
Tulevaisuuden sote: Ikääntyneiden toimintakyvyn arviointi ja arviointitiedon hyödyntäminen sote-palveluissa -webinaari
9.10.23 klo 13-15.30
Webinaari pureutuu RAI-arviointivälineiden ja muiden toimintakykymittareiden ja niistä saatavan tiedon yhteensovittamiseen.
Kohderyhmä: Ikääntyneiden ja kuntoutuksen parissa työskentelevät sote-ammattilaiset, jotka tekevät toimintakyvyn arviointia.
Katso webinaarin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan
Vertailukehittämisen RAI-seminaari: Kohti osallistavia iäkkäiden palveluja (hybriditilaisuus)
26.10. klo 9.30–15.45
Keskustelemme osallisuuden kehittämisestä iäkkäiden palveluissa, RAI-arviointitoiminnan johtamisesta ja RAI-vertailukehittämisestä. Paikan päällä osallistuessasi voit myös verkostoitua muiden RAI-välineistöä käyttävien kanssa aamukahvin lomassa. Voit osallistua myös etäyhteyksin.
Kohderyhmä: Esihenkilöt, johtajat, kehittäjät ja sote-ammattilaiset iäkkäiden ja kehitysvammaisten palveluissa.
Katso seminaarin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan
RAI-välineistön kansallisen käytön toimeenpanohankkeen päätösseminaari (hybriditilaisuus)
14.11.23 klo 9-15.30
Tarjolla on tietoa ja kokemuksia RAI-arvioinnin ja RAI-tiedon hyödyistä asiakastyössä, RAI-välineistön käytön ja osaamisen varmistamisen toimintamalleista, arviointitoiminnan johtamisesta sekä RAI-vertailutiedon käytöstä. Osallistumalla paikan päällä voit verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia muiden RAI-välineistön käyttäjien kanssa aamukahvin ja iltapäivän kakkukahvien merkeissä. Voit osallistua myös etäyhteyksin.
Kohderyhmä: Sote-ammattilaiset, kouluttajat, kehittäjät ja johtajat iäkkäiden palveluissa.
Katso seminaarin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan
Tulevaisuuden sote: Iäkkäiden palvelujen kehittämisen loppuseminaari (hybriditilaisuus)
23.11.23 klo 10-15.30
Seminaarissa juhlistetaan Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille –hankkeen ja laajemmin Tulevaisuuden sote-keskus-ohjelman puitteissa tehtyä iäkkäiden palvelujen kehittämistyötä ja nostetaan esiin hankkeiden tuloksia.
Kohderyhmä: kaikille iäkkäiden palveluita koskevien hankkeiden parissa työskennelleille, hyvinvointialueiden muulle iäkkäiden palvelujen parissa työskentelevälle henkilöstölle ja sidosryhmille.
Tilaisuuden tiedot (Ilmoittautuminen avataan myöhemmin)
Jälkimaininkina:
- Alkukesästä järjestettiin kaksi webinaaria aiheella: ”Geneerinen itsearviointimittari sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuden arviointiin?”. Puheenvuoroissa korostuivat geneerisen PROM-mittarin valintaan liittyvät asiat. Tutustu videotallenteisiin THL:n Youtube-kanavalla:
29.5.2023 webinaari
13.6.2023 webinaari
- 23.5.2023 järjestetyn "Tulevaisuuden sote: Miten otan käyttöön ICF-luokituksen sote-keskuksessa?" -webinaarin tallenteisiin pääsee myös tutustumaan THL:n Youtube-kanavalla. Materiaalit ovat myös löydettävissä Innokylästä:
YouTube-tallenteet
Innokylän materiaalit
Julkaisut
- Blomgren, S., Männistö-Inkinen, V., Partanen, J. & Saikku, P. Monialaiset työkyvyn tuen tiimit palveluiden yhteensovittamisessa: tuloksia Työkykyohjelman arviointi- ja seurantatutkimuksesta. Tutkimuksesta tiiviisti. 2023. Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-111-5 (Julkari)
- Hömppi, P., Voutilainen, M., Väre, A., Nurmi-Koikkalainen, P. Vammaispalvelut 2022: Tuloksia kunta- ja työntekijäkyselystä. 2023. Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-074-3 (Julkari)
- Rieppo, S., Musta, L., Lindström, E., Austero, S. ym. Vammaisten ja maahanmuuttaneiden ihmisten selviytyminen vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Varautumista tukevat toimintakortit. 2023; 7. Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-063-7 (Julkari)
- Virtanen, L., Kaihlanen, A-M & Kain, E. Hyvinvointiyhteiskunnan erilaiset digipalveluiden käyttäjät – Katsaus digipalveluiden hyödyntämiseen liittyvistä yksilötason tekijöistä. Työpaperi 2023; 31. Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-138-2 (Julkari)
Toimintakyky-uutiskirjeen tilaaminen tai tilauksen peruuttaminen
Haluatko tilata Toimintakyky-uutiskirjeen? Voit tilata sen täältä
Etkö halua enää tilata uutiskirjettä? Voit poistua tilaajalistalta täältä