Rakenteellinen sosiaalityö

Rakenteellista sosiaalityötä kehitettiin vuosina 2021–2023 osana sosiaalihuollon kehittämisohjelmaa. Kehittäminen jatkuu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa vuosina 2022–2025. 

Rakenteellisessa sosiaalityössä tuotetaan sosiaalihuollon asiakastyöhön perustuvaa tietoa. Tietoa hyödynnetään palvelujärjestelmän kehittämisessä ja työskentelyssä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Vaikka rakenteellinen sosiaalityö on ollut kunnan ja sittemmin hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä (sosiaalihuoltolaki 1301/2014 7 §), sitä on toteutettu kunnissa ja hyvinvointialueilla vaihtelevin tavoin. Tämä on vaikeuttanut rakenteellisen sosiaalityön kansallista kehittämistä sekä tiedon tuottamista ja systemaattista hyödyntämistä.

Sosiaalihuollon kehittämisohjelman tavoitteena oli

  • vahvistaa kansallisesti jaettua ymmärrystä rakenteellisesta sosiaalityöstä 
  • edistää rakenteellisessa sosiaalityössä muodostetun tiedon hyödyntämistä ja vaikuttavuutta. 

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen  

  • 2021 käynnistyi selvitystyö. Linkit valmistuneisiin selvityksiin ovat tämän sivun oikean reunan laatikossa. 
  • Selvitystyön pohjalta käynnistyi 2021 syksyllä työpajatyöskentely, jonka tavoitteena oli muodostaa kansallisesti yhteinen käsitys rakenteellisesta sosiaalityöstä ja yhdessä tuotettavista tietosisällöistä. 
  • Työpajat suunnattiin keväällä 2022 kootulle rakenteellisen sosiaalityön kehittämisverkostolle. Verkostoon kutsuttiin hyvinvointialueiden, sosiaalialan osaamiskeskusten ja korkeakoulujen edustajia.   
  • Sosiaalihuollon kehittämisohjelman työpajat päättyvät vuonna 2023, mutta kehittämisverkosto jatkaa toimintaansa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa vuoteen 2025 asti.  

Lisätietoja

Eeva Liukko
erityisasiantuntija 
puh. 029 524 7858

[email protected]