Allt fler högskolestuderande har försörjningssvårigheter – en femtedel har en knapp försörjning

Utgivningsdatum 1.10.2024 1.58 | Publicerad på svenska 1.10.2024 kl. 2.00
Pressmeddelande

Under de senaste tre åren har försörjningssvårigheter blivit vanligare bland högskolestuderande. Andelen studerande som upplevt att deras försörjning är mycket knapp och osäker har under denna period ökat från 13 procent till 19 procent.

Försörjningssvårigheterna har ökat både bland universitetsstuderande och yrkeshögskolestuderande. En knapp och osäker försörjning är dock fortfarande vanligare bland yrkeshögskolestuderande (24 %) än bland universitetsstuderande (15 %).

En knapp och osäker försörjning, utveckling 2021-2024

Dessa resultat framgår av hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT), som genomförts av THL. Undersökningen genomfördes våren 2024. I den deltog 3 600 studerande i åldern 18–34 år från högskolor runtom i Finland. 

I undersökningen uppgav 24 procent av de studerande att de var rädda för att deras mat skulle ta slut på grund av brist på pengar och 18 procent uppgav att de hade varit tvungna att avstå från att köpa läkemedel. Sådana erfarenheter var klart vanligare bland yrkeshögskolestuderande än bland universitetsstuderande. 

Resultaten ligger i linje med vad andra undersökningar visat för unga vuxna i hela befolkningen.

”Det finns säkert flera faktorer bakom de ökade ekonomiska svårigheterna bland studerande”, säger ledande forskare Laura Kestilä. ”Konsumentpriserna och räntorna, vilka stigit till följd av den höga inflationen, har påverkat ofta låginkomststuderandes vardag och försörjningens tillräcklighet. Situationen har sannolikt förvärrats av nedskärningarna i bostadsbidraget, vilket kommer att försvåra försörjningen för studerande ytterligare i fortsättningen.”

”Många studerande lyfter studielån. De flesta använder lånet för att täcka nödvändiga vardagsutgifter. Lånebaserade inkomster kan öka den ekonomiska osäkerheten, i synnerhet för dem som inte har säkra utsikter till sysselsättning efter examen”, tillägger Kestilä.

Största delen av de studerande upplever sitt dagliga liv som tryggt, men många har en svag framtidstro

Största delen av högskolestuderandena upplever att deras dagliga liv är mycket tryggt. 88 procent av männen och 79 procent av kvinnorna upplever detta. Upplevelsen av trygghet är dock något sämre i takt med stigande ålder.

16 procent av de studerande saknar tro på sin framtid. För männens del ökar denna andel successivt med åldern.

”Resultaten kan till exempel vittna om svårigheter i välfärden och försörjningen och oro i samband med dessa, särskilt med tanke på de senaste årens många kriser”, säger forskningsprofessor Sakari Karvonen. 

”Unga vuxnas upplevelser av hopplöshet och bristande utsikter är oroväckande signaler för hela samhället. För att stärka framtidstron bör man åtminstone se till att unga har tillräckliga förutsättningar för att upprätthålla en stabil vardag. Ungas förmåga att tolerera osäkerhet kring framtiden måste också stärkas”, fortsätter Karvonen. 

Omfattande rapportering om högskolestuderandes hälsa, välfärd och serviceanvändning att vänta under hösten 

Under hösten kommer vi att publicera omfattande resultat från hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT). Vi informerar om en del av resultaten tillsammans med SHVS. Resultaten kan granskas enligt kön, åldersgrupp och högskolesektor.

Resultaten ger en mångsidig bild av studerandes hälsa, välfärd, studieförmåga och hälsovårdstjänster samt om förändringar i dessa. 

Källa:

Toimeentulo ja velkaantuminen, KOTT 2024-webbrapport (på finska)

Turvallisuus ja tulevaisuus, KOTT 2024-webbrapport (på finska)

Indikatorerna som tabeller (på finska)

Mer information:

Laura Kestilä 
ledande forskare
THL
tfn 029 524 8795
[email protected]

Sakari Karvonen
forskningsprofessor
THL
tfn 029 524 7449
[email protected]

Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT)

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Lapset, nuoret ja perheet tutkimusohjelma1eriarvoisuus tutkimusohjelma3hyte