Anordnarna av socialvård ska lämna uppgifter till THL från och med 2023 – Sosdata-registret utnyttjas i uppföljningen av socialvården
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har utfärdat två förvaltningsbeslut i och med vilka institutet börjar samla in uppgifter i det nya uppföljningsregistret för socialvården Sosdata. Sosdata samlar för första gången den centrala klient- och serviceinformationen inom socialvården i Finland.
Det första förvaltningsbeslutet förpliktar välfärdsområdena och Helsingfors stad att lämna ut uppgifter om socialvården till THL från och med den 1 januari 2023. Skyldigheten gäller till en början uppgifter om klientrelationer inom socialvården.
Det andra förvaltningsbeslutet gäller utlämnande av uppgifter från FPA till THL. THL kan från och med den 1 januari 2023 i sin verksamhet utnyttja Kanta-tjänsternas informationshelheter i Klientdataarkivet för socialvården.
Klientdataarkivet för socialvården är det primära sättet att leverera uppgifterna, separat leverans fyra gånger per år
Om en anordnare av socialvård arkiverar i Klientdataarkivet för socialvården får THL de uppgifter som behövs direkt från arkivet.
"Sosdata erbjuder en morot för anslutning till Kanta-tjänsterna. Alla står inför en anslutning, men föregångarna undviker en separat leverans. När ingen separat informationsleverans behövs sparar man tid för annat. I vilket fall som helst har anordnaren nytta av att få tillgång till ett nationellt definierat datainnehåll, utifrån vilket man i fortsättningen kan göra jämförelser till exempel inom området eller mellan regionerna", säger utvecklingschef Riikka Väyrynen vid THL.
Om en anordnare av socialvård inte arkiverar uppgifterna i Klientdataarkivet för socialvården ska den meddela uppgifterna till THL som en separat leverans kvartalsvis.
"Även den separata leveransen stöder förberedelserna inför ibruktagandet av Kanta-tjänsterna. I och med leveransen testas att de viktigaste kunduppgifterna och nationellt enhetliga klassificeringar av dem har tagits i bruk på ett heltäckande sätt", försäkrar Väyrynen.
I övergångsskedet är det också möjligt att skicka en del av uppgifterna till Kanta genom arkivering och en del genom separat leverans. Målet är att datainsamlingen sker helt och hållet via Kanta-tjänsterna och att de separata leveranserna slopas helt.
Välfärdsområdena och myndigheterna kan utveckla socialservicen med hjälp av Sosdata
Från och med 2023 kan man skapa till exempel information om antalet klienter och nyckeltal för att beskriva samanvändningen av tjänsterna. Registrets dataunderlag utvidgas stegvis. I framtiden omfattar den också uppgifter om till exempel kundprocesser från det att ansökan inkommit till genomförandet av tjänsten.
"Sosdata är det viktigaste uppföljningsverktyget inom socialvården som välfärdsområdena kan utnyttja som stöd för informationsledningen. I och med Sosdata underlättas den regionala jämförelsen och resurserna kan allokeras dit de behövs mest. Det viktigaste målet är att ordna servicen för kunderna på bästa möjliga sätt", konstaterar Väyrynen.
THL stöder anordnare av socialvård vid leverans av information
"Välfärdsområdena har flera aktörer inom socialvården och flera olika datasystem används. I och med skyldigheten att samla in uppgifter får välfärdsområdena tydliga anvisningar om vilka centrala uppgifter för uppföljningen av socialvården som ska fås för varje lilla uddspets", betonar Väyrynen.
Evenemangen ”Sosdata: Första steget i reformen av datainsamlingen i socialvården" äger rum den 22 mars 2022 kl. 9-11 (på finska).
Det centrala materialet samlas på adressen thl.fi/sosdata, där man också uppdaterar informationen om preciseringen av anvisningarna och tidtabellerna för evenemangen.
Mer information:
Registerförnyelse inom socialvården (THL)
Sosdata: Första steget i reformen av datainsamlingen i socialvården (på finska, THL)
Riikka Väyrynen
Utvecklingschef
tfn 029 524 7670
[email protected]