Anvisningarna för dokumentation av covid-19-diagnoser har förnyats - en enhetlig praxis stöder vården och uppföljningen av epidemiläget

Utgivningsdatum 18.1.2021

Anvisningarna för dokumentation av covid-19-virusinfektion har förnyats och preciserats så att de motsvarar nuvarande testpraxis och testmetoder. Uppdateringen har kompletterats med anvisningar om användningen av de nyaste diagnoskoderna. De nyaste diagnoskoderna beskriver följdsymtom av covid-19-virusinfektion och skador i flera organsystem i samband med akut sjukdom.

Den förnyade dokumenteringsanvisningen ersätter anvisningen från den 27 februari 2020 och den uppdaterade anvisningen från den 30 mars 2020. Till den uppdaterade anvisningen har det fogats en anvisning för registrering av covid-19-virusinfektion inom munhälsovården.

Vi ber att anvisningen i stor utsträckning distribueras till den hälso- och sjukvårdspersonal som gör journalanteckningar.

Exakta registreringskoder gör det lättare att bättre beskriva patientens tillstånd

Koderna för dokumentation av covid-19-virusinfektion har uppdaterats för följande situationer:  

  • Akut covid-19-virusinfektion
  • Misstanke om eller uteslutande av smitta 
  • Följdtillstånd efter COVID-19-virusinfektion

Dessutom innehåller anvisningen en tabell som underlättar valet av rätt diagnos samt motsvarande ICD-10-diagnoser och ICPC-2-besöksorsaker. Registreringsanvisningen preciserar också de covid-19-diagnoskoder som ska användas inom munhälsovården.

De nya koderna ska tas i bruk så snart som möjligt

Institutet för hälsa och välfärd har publicerat diagnoskoderna på den nationella kodservern som hälso- och sjukvårdsenheterna i Finland kan använda för att ta i bruk koderna avgiftsfritt i sina egna datasystem. Koderna kan börja användas av hälso- och sjukvårdspersonalen allteftersom leverantörerna av patientdatasystemen och hälso- och sjukvårdsaktörerna gör nödvändiga ändringar i sina datasystem. Om de nya koderna inte är tillgängliga i datasystemet, ska den egna organisationens IT-administration eller datasystemleverantören kontaktas.

Hälso- och sjukvårdsorganisationerna bör nu snabbt se till att den yrkesutbildade personalen som registrerar uppgifterna har tillgång till uppdaterade koduppsättningar och klassificeringar i de datasystem som de använder.

Informationshanteringen är effektiv då den stöder den information som klienterna och den yrkesutbildade social- och hälsovårdspersonalen behöver samt främjar den nationella uppföljningen av epidemin och beslutsfattandet.

Då uppgifterna arkiveras i Patientdataarkivet ska de riksomfattande koderna användas även om lokala koder förekommer.

Mer om ämnet:

Närmare upplysningar:

[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Informationshantering inom social- och hälsovården Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Informationshantering inom social- och hälsovården koronavirus - Informationshantering inom social- och hälsovården