Anvisningen om dokumentation av patientuppgifter i samband med socialservice har publicerats
Inom många socialvårdstjänster är det också nödvändigt att utföra arbetsuppgifter i anslutning till patientens vård. THL har publicerat en anvisning för tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården, med precisering av i vilka situationer patientuppgifter uppkommer i organisationer som tillhandahåller socialvårdstjänster.
I anvisningen anges vad som föreskrivs om patientuppgifter, journalhandlingar och upprättandet av dessa i gällande lagstiftning och i vilka situationer tjänstetillhandahållare inom socialvården är skyldiga att dokumentera patientuppgifter.
Anvisningarna ska tas i bruk inom social- och hälsovårdens tjänster
Anvisningen är avsedd att tillämpas i organisationer inom både den offentliga och den privata socialvården, till exempel
- när en serviceenhet utöver socialservice även tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster
- när tillhandahållandet av socialservice är förenat med ett behov av information om klientens hälsotillstånd eller läkemedelsbehandling
- när uppgifter om klientens hälsotillstånd och läkemedelsbehandling uppkommer i samband med tillhandahållandet av socialservice.
”Ledningen i organisationen som tillhandahåller servicen har till uppgift att identifiera vilka serviceenheter som tillhandahåller både social- och hälsovårdstjänster. Vid sådana enheter uppkommer såväl patientuppgifter som klientuppgifter inom socialvården”, konstaterar THL:s ledande expert Antero Lehmuskoski om det ändrade tillvägagångssättet.
Lagen om kunduppgifter ändrade praxisen för dokumentation av patientuppgifter inom socialvården
Lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården (703/2023), som trädde i kraft i början av 2024, ändrade skyldigheten att spara patientuppgifter för tjänstetillhandahållare inom socialvården.
Enligt lagen ska alla journalhandlingar föras in i patientregistret och i den riksomfattande informationsresursen för kunduppgifter.
”Patientuppgifter uppkommer enligt lagen när hälso- och sjukvårdstjänster tillhandahålls. Det är även fråga om registrering av patientuppgifter när tjänsteproducenten i första hand tillhandahåller en klient socialservice, men också hälso- och sjukvårdstjänster i samma kontext”, säger Lehmuskoski.
Lagstiftningen som trädde i kraft vid årsskiftet gör det möjligt att spara dessa patientuppgifter i Kanta, där de kan utnyttjas bättre av hälso- och sjukvårdspersonalen.
Enligt tidigare lagstiftning och anvisningar hölls patientuppgifter som uppkommit inom socialvården åtskilda från hälso- och sjukvårdens patientuppgifter och kunde inte sparas i den riksomfattande informationsresursen för kunduppgifter. Den nya anvisningen ersätter THL:s anvisning 6/2013 Anvisning om behandling av patientuppgifter som uppkommer inom socialservicen.
Informationstillfälle om dokumentering av patientuppgifter som uppkommer i samband med socialvården 19.9.
Mer information
THL anvisning 1/2024 Anvisning om dokumentation av patientuppgifter i samband med socialservice
- Anvisningen: [email protected]
- Kanta-tjänsterna: [email protected]
- Registrering och dubbelregistrering: [email protected]