Brister i kommunernas och välfärdsområdenas strukturer för att främja äldre personers hälsa och välfärd

Utgivningsdatum 30.9.2024 6.00
Nyhet

Kommunernas och välfärdsområdenas samarbetsprocesser och -strukturer som främjar äldre personers hälsa och välfärd behöver förbättras eller saknas helt. Detta framgår av Institutet för hälsa och välfärds (THL) enkät som kartlade metoder som främjar äldre personers välfärd, hälsa och funktionsförmåga samt branschens utvecklingsbehov.

Enkäten besvarades av 428 aktörer som ansvarar för främjandet av hälsa och välfärd och äldreomsorg samt av råden för personer med funktionsnedsättning och äldreråden i kommunerna och välfärdsområdena.

Hälsofrämjande åtgärder är viktiga för att upprätthålla äldres funktionsförmåga och öka antalet aktiva levnadsår.

Ansvaret för att främja hälsan ligger hos både kommunerna och välfärdsområdena – samordning behövs

Kommunerna och välfärdsområdena ansvarar för främjandet av hälsa och välfärd, det vill säga den så kallade verksamheten för främjande av hälsa och välfärd, och sköter den tillsammans med andra aktörer, såsom företag och organisationer. Dock hade endast 28 procent av kommunerna fungerande strukturer för att säkerställa samarbetet och arbetet med kontaktytorna. 79 procent av kommunerna svarade att det finns utrymme för förbättringar i praxisen för informationsutbyte med välfärdsområdet eller att sådan praxis saknas. 75 procent av kommunerna svarade att de inte hade gemensamma projekt eller finansieringsansökningar med välfärdsområdena eller att de kunde förbättras. Välfärdsområdenas svar på samarbetet med olika aktörer gick i samma riktning.

"Främjandet av hälsan för äldre personer är obetydligt eller saknas i kommunerna. När strukturer och samordning saknas är det svårt att få till stånd samarbete", säger Sari Kehusmaa, ledande expert vid THL. 

I kommuner där det sedan tidigare fanns samarbetsstrukturer ansågs det bäst att utse en ansvarsperson för främjande av välfärd och hälsa, såsom en koordinator för främjandet av hälsa och välfärd. 

"Man kunde också ta modell av till exempel verksamheten och strukturerna för att främja barns och ungas hälsa", föreslår Kehusmaa. 

Ensamhet bland äldre är ett gemensamt bekymmer

Alla grupper som svarade på enkäten ansåg att förebyggande av ensamhet och ökad social aktivitet är viktigast att utveckla för att främja hälsa och välfärd. Förebyggande av ensamhet påverkar äldre personers övergripande välfärd och vardag. 

Det ansågs också viktigt att stärka organisationernas och föreningarnas roll samt främja delaktigheten.

"I enkäten framkom tydligt att äldre personer borde inkluderas i planeringen av åtgärder som riktas till dem", berättar Marjaana Pennanen, som är utvecklingschef vid THL.

Även om välfärdsområdena nu ansvarar för att ordna tjänster, ligger det också i kommunernas intresse att främja den äldre befolkningens funktionsförmåga. 

”Kommunerna borde se den äldre befolkningen som en resurs. Äldre personer utför till exempel mycket frivilligarbete och är aktiva i kommunerna", påpekar Pennanen. 

Förutom när det gällde ensamhet hade respondentgrupperna olika åsikter om utvecklingsområdenas prioritetsordning. Kommunernas, välfärdsområdenas och andra aktörers olika förväntningar på främjandet av hälsa och välfärd ska beaktas när man bygger upp samarbetet. 

Enkäten genomfördes i februari 2024 som stöd för beredningen av anslagsansökan för äldre personers funktionsförmåga, förmåga att klara sig hemma och främjande av hälsa för att stödja närståendevårdare. 

Mer information

Forskning i korthet: Samarbetet mellan kommunerna och välfärdsområdena för att främja äldre personers hälsa och välfärd måste förbättras

Marjaana Pennanen
utvecklingschef
tfn 029 524 7685
[email protected]

Pirita Forsius
forskare
tfn 029 524 7370
[email protected]

Webinar 7.11. Kenelle kuuluu iäkkäiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen? – Tuloksia FINGER-selvityksestä ja toimintamallista

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Ikääntyminen Sote-palvelujen johtaminen Toimintakyky