Det finländska hushållsvattnet uppfyller kvalitetskraven till nästan 100 procent
I Finland använder man hushållsvatten av mycket god kvalitet, berättar en färsk rapport från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Hushållsvatten är vatten som är avsett för hushållsbruk, såsom dricksvatten och matlagning.
Enligt utredningen uppfyllde 99,98 procent av proven de hälsobaserade kraven för hushållsvattnets kvalitet 2021. Med kvalitetskraven säkerställer man att hushållsvattnet inte orsakar någon sanitär olägenhet för den som använder vattnet.
Det fanns endast avvikelser i den sanitära kvaliteten i enstaka vattendistributionsområden och huvudsakligen i enstaka vattenprov. Man förbättrade hushållsvattnets kvalitet så att det nådde kravenlig nivå till exempel genom att ta en förorenad råvattenbrunn ur bruk. En del av kvalitetsavvikelserna berodde på fastighetens vattenarmatur.
”Hushållsvattnets kvalitet kan förändras i fastighetens vattenarmatur om man till exempel inte använder vatten under en lång tid. Då är det bra att tappa av lite vatten innan man börjar använda det. På så sätt byts hushållsvattnet som stått stilla i fastighetens rör och krandel ut till färskt vatten av god kvalitet”, konstaterar Outi Zacheus, specialplanerare vid THL.
Kvalitetsmålen för hushållsvattnets användbarhet uppfylldes också väl. Dessa kvalitetsmål har inte ställts upp på sanitära grunder, och avvikelser i dem orsakar ingen sanitär olägenhet för den som använder vattnet. Flest avvikelser orsakades av hög järn- eller manganhalt, avvikande antal mikrober eller koliforma bakterier.
Man förbättrade också hushållsvattnets användbarhet på olika sätt, som att utföra underhåll på och rengöra vattentankar och skölja vattenledningsnäten. Effekterna av åtgärderna som utfördes för att förbättra hushållsvattnets kvalitet följdes upp genom ytterligare provtagningar och undersökningar.
Resultaten av THL:s hushållsvattenrapporten grundar sig på de kommunala hälsoskyddsmyndigheternas tillsyn över hushållsvatten 2021. I samband med övervakningen undersökte man hushållsvattnets kvalitet i 147 av de största vattendistributionsområdena med sammanlagt cirka 114 000 undersökningar. Vattendistributionsområdena har drygt 4,6 miljoner vattenanvändare.
Myndighetstillsynen grundar sig på en riskbedömning
Myndighetstillsynen och vattenverkens egenkontroll av hushållsvattnet grundar sig på en riskbedömning. 2021 gjorde man en av kommunens hälsoskyddsmyndighet godkänd riskbedömning av produktionskedjan för hushållsvatten i 127 stora vattendistributionsområden. Det omfattar cirka 86 procent av alla stora vattendistributionsområden.
Riskbedömningen berör hela produktionskedjan för hushållsvatten från det område där råvattnet bildas till fastigheten och användarens kran via vattenreningen och vattenledningsnätet. I bedömningen strävar man efter att identifiera faktorer som hotar hushållsvattnets kvalitet och avlägsna eller minimera riskerna som orsakas av dem.
Mer information
Bilagor till sammandraget (pdf, på finska)
Outi Zacheus
specialplanerare
THL
tfn 029 524 6374
[email protected]