Det har getts fler coronavaccin än förra vintern – den som haft corona på hösten eller vintern behöver ingen boosterdos

Utgivningsdatum 12.1.2024 8.30 | Publicerad på svenska 15.1.2024 kl. 11.06
Pressmeddelande

Coronavaccinationsrundan som inleddes hösten 2023 har framskridit bra i välfärdsområdena. Totalt har det redan getts över 905 000 boosterdoser under höstvintern, vilket är fler än för ett år sedan. Eftersom det kan förekomma fördröjningar i dataöverföringen kan antalet i själva verket vara ännu större. 

Cirka 16 procent av hela befolkningen har fått en boosterdos av coronavaccin. Över 54 procent av 65–79-åringarna och 60 procent av dem som fyllt 80 år har fått en boosterdos. 

”Vaccinationerna kunde inledas något senare än hösten 2022, men redan efter mitten av november uppnåddes motsvarande vaccinationstäckning som förra året. Vid årsskiftet var coronavaccinets täckning redan högre än ett år tidigare”, säger Mia Kontio, ledande expert vid THL. 

I många välfärdsområden är vaccinationstäckningen bland personer som fyllt 80 år över 10 procentenheter högre än under förra säsongen. Till exempel i Mellersta Österbotten är täckningen nästan 20 procentenheter högre. 

”Den här hösten har det gått en längre tid sedan föregående boostervaccination än för ett år sedan. Det och epidemivågen i början av hösten kan förklara varför intresset för coronavaccinationer har varit större”, säger Kontio. 

Även om man varit bra på att vaccinera sig, blir vacciner också oanvända. Det reserveras tillräckligt med vaccin också för en sådan situation där sjukdomsbilden eller sjukdomsalstraren förändras och riskgruppernas storlek därför ökar. I höst har det inte skett några förändringar. 

En coronainfektion stärker skyddet minst lika bra som vaccin 

THL rekommenderar en boosterdos av coronavaccin för alla som fyllt 65 år samt 18 år fyllda personer som hör till medicinska riskgrupper och 12 år fyllda personer med kraftigt kraftig immunbrist. 

Coronavaccinationerna fortsätter ännu i välfärdsområdena. Som vaccin används de variantanpassade preparaten Comirnaty och Nuvaxovid XBB1.5. 

Personer som hör till målgruppen för boosterdoserna och som ännu inte har fått vaccinet kan få det i det egna välfärdsområdet. Om man vet att man har haft coronasjukdom eller fått smittan under hösten eller vintern 2023–2024 behöver man inte ta en boosterdos.  

”En coronavirusinfektion förstärker skyddet mot allvarlig sjukdom minst lika bra som vaccin. Vaccinationen förväntas inte ge ytterligare skydd efter en infektion”, säger Merit Melin, forskningschef vid THL. 

Epidemin håller på att avta, men viruset är fortfarande i rörelse 

Höstens coronaepidemi håller på att avta i Finland, men viruset cirkulerar hela tiden bland befolkningen. Vinterns främsta virusvarianter är undervarianten EG.5 av XBB och undervarianten JN.1 av BA.2.86. De vacciner som används ger samma skydd mot dessa virusvarianter som mot de tidigare  varianterna av viruslinjen XBB.  

THL följer upp hur coronasituationen utvecklas i Finland och världen. Världshälsoorganisationen WHO:s expertgrupp konstaterade i december att det tills vidare inte finns anledning att ändra sammansättningen av de coronavaccin som används. De nuvarande vaccinerna ger ett bra skydd mot allvarlig coronavirussjukdom som orsakas av de virus som för närvarande cirkulerar.

Mer information 

Boostervaccinationer mot corona under höstvintern 2023 (THL)

Corona-vaccinationstäckning per säsong (THL)

Corona-vaccinationstäckning på kartan (THL) 

Neljäs koronarokoteannos ja koronavirustartunnat tuottivat vasta-aineita myös voimakkaasti immuunipuutteisilla (på finska, THL:s meddelande 21.12.2023) 
  
Mia Kontio (vaccinationstäckning) 
ledande expert 
THL 
tfn 029 524 8365
[email protected]  

Hanna Nohynek (vaccinationer) 
överläkare 
THL 
tfn 029 524 8246
[email protected]  

Merit Melin 
forskningschef 
THL 
tfn 029 524 8903
[email protected]  

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset korona - Infektiotaudit ja rokotukset koronarokote - thlfi rokotus - thlfi