Efter coronan lönar det sig att locka invånarna till öppna mötesplatser, eftersom de ökar delaktigheten

Utgivningsdatum 16.4.2021

Tre personer ler utomhus.

Öppna lokaler och mötesplatser kan öka människornas samhörighet, känsla av meningsfullhet och upplevelse av förmåga, framgår det av en färsk undersökning från THL.  Öppna lokaler är till exempel bibliotek, parker och invånarhus. För att delaktigheten ska öka bör lokalerna vara öppna för alla, umgänget ska vara naturligt och vardagligt och besökarna ska ha möjlighet att använda lokalerna på ett sätt som passar dem själva.

”Med tanke på delaktigheten är det viktigt att olika slags människor som fungerar på olika sätt möter varandra”, säger specialforskare  Marko Nousiainen vid THL.

De öppna lokalernas effekter för delaktigheten undersöktes genom intervjuer med deltagare i verksamheten Gemensamt kök. Gemensamma kök är mötesplatser som är öppna för alla och som drivs av församlingar, kommuner och organisationer, och där man äter tillsammans och ordnar gemensam verksamhet. Frivilliga och till exempel personer som deltar i arbetsverksamhet kan delta.

Av intervjuerna framgick att besökarna i de vardagliga situationerna upplevde likvärdig tillhörighet och samvaro. Till exempel arbetsverksamhet i det Gemensamma kökets lunchcafé och avslappnade kundservicesituationer stärkte deltagarnas tro på sig själva i sociala situationer.

Yrkespersonerna kan å sin sida stöda delaktigheten genom att ge besökarna positiv respons och skapa en empatisk atmosfär i lokalen. I lokalen kan man också erbjuda stöd och rådgivning med låg tröskel.

Små framgångshistorier berättar om delaktighetseffekterna

I forskningsintervjuerna i de Gemensamma köken sökte man små framgångshistorier: I vilka situationer upplevde besökarna att deras delaktighet ökat och varför? Undersökningen fokuserade alltså inte på problem, utan på framgångar.

Små framgångshistorier passar särskilt bra för undersökning av upplevelsen av delaktighet, eftersom berättelsen också är en kognitiv resurs för den intervjuade. Då man klär sina egna erfarenheter i ord i berättelseform, blir de förståeliga för både intervjuaren och en själv. 

Berättaren kan till exempel identifiera sig själv som aktör i historien, vilket kan ge förtroende för de egna verksamhetsmöjligheterna. Metoden kan därför rekommenderas särskilt för att utreda upplevelser av delaktighet bland dem som har det sämst ställt.

Undersökningen genomfördes inom ramen för THL:s samordningsprojekt Sokra, som finansieras av Europeiska socialfonden.

Tips för att inrätta öppna lokaler

THL har sammanställt tips för att inrätta öppna lokaler som är lockande och ökar delaktigheten. Sidan är på finska.
Läs mer om nyttan med öppna lokaler och hur man inrättar dem (på finska)

Mer information

Små framgångshistorier och upplevelser av delaktighet i Gemensamma kök (tidningen Yhteiskuntapolitiikka)
(Pienet onnistumistarinat ja osallisuuden kokeminen Yhteisissä keittiöissä)

Gemensamt kök (Yhteinen keittiö)

Samordningsprojektet Sokra

Marko Nousiainen
specialforskare
THL
029 524 7225
[email protected]

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen tutkimusohjelma1eriarvoisuus - thlfi-sv tutkimusohjelma3hyte - thlfi-sv