Europeiska badvattenrapporten: Vattnet vid Finlands allmänna badstränder är rent

Utgivningsdatum 3.6.2022

I Finland undersöks vattenkvaliteten på allmänna badstränder regelbundet.

Det är säkert att bada i vattnen vid de allmänna badstränderna i Finland. Detta framgår av Europeiska miljöbyråns nyligen publicerade rapport om badvattenkvaliteten. Största delen av badvattnen i Finland, 95 procent, klassificerades vara av hög eller god kvalitet, vilket motsvarar situationen under den föregående uppföljningsperioden.

Rapporten innehåller uppgifter om badvattnets kvalitet från alla allmänna badstränder. Sommaren 2021 fanns det sammanlagt 302 allmänna badstränder i Finland, varav 224 fanns vid inlandsvatten och 78 vid kusten.

Sex stränder hörde till kategorin tillfredsställande eller den lägsta godtagbara badvattenklassen, vilket är två procent av badstränderna. Dessutom klassificerades badvattnets kvalitet på fyra badstränder (1,3 %) som dålig.

Av badvattnen i inlandet klassificerades över 97 procent vara av hög kvalitet. Vid kusten klassificerades över 88 procent av alla badvatten vara utmärkta eller bra. Av de fyra badvattnen som klassificerades som dåliga fanns tre vid badstränder i inlandet och ett vid en badstrand vid kusten.

Av badvattnen i Finland var endast fem utan kvalitetsklass, eftersom vattenkvaliteten ännu inte hade följts upp tillräckligt länge. På en av stränderna hade man vidtagit åtgärder för att förbättra badvattnets kvalitet, och resten var nya badstränder.

I den europeiska badvattenrapporten klassificeras badvattnets kvalitet på de stränder där man regelbundet under fyra badsäsonger har följt upp mängden bakterier som indikerar förorening med avföring i badvattnet. Utifrån mängden bakterier kan man uppskatta till exempel avloppsvattnets inverkan på badvattnet.

”Materialet innehåller också badvatten som klassificerats som dåligt. Vid en del stränder har badvattnet klassificerats som dåligt flera år i rad. Jag hoppas att man kan få reda på orsaken till vattenföroreningen och att åtgärder för att förbättra badvattnets kvalitet är möjliga. Om badvattnet klassificeras som dåligt under fem på varandra följande badsäsonger och man inte kan få ordning på badvattnets kvalitet, utfärdar den kommunala hälsoskyddsmyndigheten ett badförbud och badvattnet i fråga kan inte längre anses vara lämpligt för bad”, berättar THL:s specialplanerare Outi Zacheus.

Basuppgifter om enskilda badstränder och badvattenklasserna som används i uppföljningen finns i Europeiska miljöbyråns webbtjänst. Enligt uppgifterna i tjänsten fanns det proportionellt sett flest badvatten i utmärkt klass i Österrike och på Malta.  
  
På sommaren under badsäsongen informeras om badvattnets kvalitet på badstränderna och till exempel på kommunernas webbplatser. Under badsäsongen uppdateras uppgifterna inte i Europeiska miljöbyråns webbtjänst. 

Förekomsten av blågrönalger beaktas inte i klassificeringen av badvattnets kvalitet

Även om de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna i Finland också följer upp förekomsten av blågrönalger i badvattnen, beaktar man i klassificeringen av badvattnen enligt badvattendirektivet inte hur vanligt förekommande blågrönalger är eller hur mycket alger som finns. Information om situationen gällande blågrönalger ges på badstranden och på kommunernas webbplatser.

”Eftersom förekomsten av blågrönalger i badvattnet kan variera till och med under en och samma dag, finns det inte alltid aktuell information att tillgå. Det är bra om badaren själv visuellt bedömer badvattnets status innan han eller hon går i vattnet, eftersom man bör undvika att simma i badvatten med blågrönalger. Att utnyttja fotografier som beskriver blågrönalger i informationsmaterialet kunde vara ett sätt att öka badarnas medvetenhet”, reflekterar Zacheus. 

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar årligen resultaten av de kommunala hälsoskyddsmyndigheternas badvattenövervakning till Europeiska kommissionen. Den nyligen publicerade rapporten baseras på övervakningarna från badsäsongerna 2018–2021. Rapporten innehåller landspecifika sammanfattningar om badvattnens kvalitet och sammanlagt finns det resultat från ca 22 000 europeiska badstränder. 

Mer information:

Europeiska badvattenrapporten 2021 – European bathing water quality in 2021
Europeiska miljöbyrån 

Finlands badvattenrapport 2021 – Finnish bathing water quality in 2021
Europeiska miljöbyrån 

Badvatten
THL

Outi Zacheus
specialplanerare
THL
tel. 029 524 6374
[email protected]   

Huvudwebbplats Ympäristöterveys badvatten - thlfi-sv