Fågelinfluensasmitta hos vilda fåglar och pälsdjur – undvik kontakt med sjuka eller döda djur

Utgivningsdatum 18.7.2023

Omfattande epidemier av det högpatogena fågelinfluensa A(H5)-viruset har konstaterats hos fåglar i Europa sedan år 2020. Utöver fåglar har smitta också konstaterats hos flera däggdjursarter. 

Under sommaren har man även i Finland konstaterat bland vilda fåglar flera massdödar orsakade av fågelinfluensa A(H5)-viruset. Den här veckan har smitta även konstaterats hos pälsdjur i Österbotten.

Fågelinfluensavirusen smittar dåligt till människan

Högpatogen fågelinfluensa A(H5)-smitta är ytterst sällsynt hos människor. Fågelinfluensavirus smittar dåligt till människan och smittan kräver i allmänhet nära kontakt med djur som insjuknat eller deras sekret. Smitta från en människa till en annan har inte konstaterats. Situationen följs noggrant både i Finland och globalt. 

Hos människor kan fågelinfluensavirus orsaka en lindrig luftvägsinfektion eller ögoninflammation, men vissa fågelinfluensavirus kan också orsaka allvarliga infektioner.

Hos vissa däggdjur har sjukdomen varit allvarlig och kännetecknats av neurologiska symtom. Därför är det viktigt att beakta risken för neurologiska symtom även hos människor.

Så här kan du förebygga fågelinfluensasmitta:

  • Det viktigaste är att undvika att röra vid döda och sjuka fåglar, andra vilda djur samt ytor som fläckats med deras sekret. 
  • Om du måste röra vid döda djur ska du iaktta god handhygien. Skydda dig med engångshandskar och efter du tagit av dem tvätta händerna noggrant med vatten och tvål och/eller använd handdesinfektionsmedel. Om möjligt, skydda dig med en mask eller andningsskydd och skyddsglasögon när du hanterar djur. Förstör skydden efter användningen.
  • Om du har rört ett sjukt eller dött djur och därefter får luftvägs- eller neurologiska symtom ska du kontakta hälsovården och nämna eventuell exponering.
  • Anmäl massdöd av vilda fåglar till kommunens tillsynsveterinär. 

Det rekommenderas att de som arbetar på pälsfarmer kontaktar hälsovården alltid när de har symtom som tyder på luftvägsinfektion eller neurologiska symtom. Dessutom ska de som arbetar på farmerna använda ändamålsenlig skyddsutrustning och iaktta god handhygien.

Mer information

Fågelinfluensa har konstaterats hos rävar på en pälsfarm (Livsmedelsverkets meddelande 17.7.2023)

Vad är fågelinfluensa? (THL)

Niina Ikonen
ledande expert
THL
tfn 029 524 8413
[email protected]

Anna Katz
ledande sakkunnig, enhetschef
THL
tfn 029 524 7424
[email protected] 

Smittskyddsläkare
THL
tfn 029 524 8557
tartuntatautilaakari(at)thl.fi 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset influenssa - thlfi-sv lintuinfluenssa - thlfi-sv