Fortsatt pälsdjursuppfödning i sin nuvarande form utgör en kontinuerlig pandemirisk

Utgivningsdatum 15.11.2024 12.00 | Publicerad på svenska 18.11.2024 kl. 14.57
Pressmeddelande

En fortsatt pälsdjursuppfödning skulle förutsätta att hygienåtgärder som förebygger biosäkerhets- och smittrisker under övervakning höjs till åtminstone samma nivå som för livsmedelsproduktionen, konstaterar THL i sitt utlåtande till riksdagens jord- och skogsbruksutskott om den risk som pälsdjursuppfödningen medför för människors hälsa.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) bedömde i sitt utlåtande att en fortsatt pälsdjursuppfödning i sin nuvarande form utgör en kontinuerlig risk för en allvarligare pandemi än coronapandemin.

Enligt THL skulle en fortsatt pälsdjursuppfödning förutsätta att hygienåtgärder som förebygger biosäkerhets- och smittrisker inom pälsdjursuppfödningen under övervakning skulle höjas åtminstone till samma nivå som för livsmedelsproduktionen.

”På grund av pandemihotet utgör pälsdjursuppfödningen för närvarande en alltför stor risk för människors liv och hälsa. En hälsosäker fortsättning på pälsdjursuppfödningen kräver kraftiga åtgärder”, säger Otto Helve, avdelningsdirektör för THL:s avdelning för folkhälsa. 

Om det är omöjligt att genomföra dessa åtgärder bedömer THL att pälsdjursuppfödningsverksamheten inte bör fortsätta. Frågan bör också främjas på EU-nivå.

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en förordning om krav på att förbättra sjukdomsskyddet och biosäkerheten hos pälsdjursuppfödare. Förordningen trädde i kraft i april 2024. THL har redan i sina tidigare utlåtanden uttryckt sin oro över bristerna i biosäkerheten på pälsdjursfarmerna och skyddet av arbetstagarna. 

Man har strävat efter att förbättra människors hälsa i samband med pälsdjursuppfödning genom Arbetshälsoinstitutets anvisningar och genom att erbjuda H5-fågelinfluensavaccin till personer i riskzonen. Vaccinationerna kan skydda arbetstagarna, men de kan inte förhindra uppkomsten av ett nytt pandemiskt virus.

Fågelinfluensa spred sig i stor utsträckning på pälsfarmer i Finland i fjol

Det högpatogena fågelinfluensaviruset H5N1 spred sig i stor utsträckning på pälsfarmer i Finland 2023.

Viruset orsakade dödlig sjukdom hos djur och exponerade hundratals människor i deras arbete för en sjukdom där dödligheten bland människor är cirka 50 procent. Även om inga smittor konstaterades hos människor i Finland visade utbrottet att pälsdjursuppfödningen utgör ett betydande hälsohot i vårt samhälle. 

Hägnade pälsdjur är utsatta för både influensavirus hos fåglar och svin och för säsongsinfluensavirus hos människor och skapar gynnsamma förhållanden för virusmutationer. Olika influensavirus kan kombineras och bilda nya typer av influensavirus som eventuellt kan smitta människan och människor emellan effektivt. Då är risken för en ny pandemi uppenbar.

Den risk som pälsdjursfarmerna utgör för hälsosäkerheten är allmänt identifierad av internationella och nationella experter. Därför är pälsdjursuppfödning förbjuden i många europeiska länder och till exempel i Sverige har man vidtagit åtgärder för att minska uppfödningen.

Mer information

Institutet för hälsa och välfärds utlåtande om risken som pälsdjursuppfödningen medför för människors hälsa (THL, på finska)

Fågelinfluensa (THL)

Otto Helve
direktör
THL
tfn 029 524 7711
[email protected] 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa