Fuktskador är vanliga i alla typer av småhus, men de kan förebyggas genom regelbundet underhåll av byggnaden
Fuktskador är vanliga i småhus i Finland. Enligt en utredning av THL har 15 procent av småhusen i Finland fuktskador och cirka 40 procent har antingen en skada eller behov av ytterligare undersökningar av de vanligaste riskkonstruktionerna. En riskkonstruktion är en för byggnadstiden typisk konstruktion som senare har konstaterats vara känslig för skador.
Under byggnadernas livscykel som spänner över årtionden kan fukt ackumuleras i konstruktionerna. Fuktskador av någon grad är vanliga i alla typer av byggnader och skadorna varierar från mycket liten till allvarlig. Faktorer som ökar risken för fuktskador i byggnaden är bland annat planerings- och byggfel, värme- och vattenisoleringsskador samt försummelse av underhållet.
”Vår utredning ger ny information om förekomsten av fuktskador i finländska småhus. En fastighetsägare kan förebygga fuktskador och samtidigt förbättra inomhusluftens kvalitet i sitt hem genom att kontrollera byggnadens skick och underhålla den regelbundet”, säger Anniina Salmela, specialforskare vid THL.
I de äldsta husen största behovet av tilläggsundersökningar
Enligt utredningen är sannolikheten för fuktskador större ju äldre småhus det är fråga om.
"I nyare byggnader har bland annat fukthanteringen förbättrats och kända riskkonstruktioner minskat. Naturligtvis påverkar också de åldrande strukturerna skadorna” berättar Salmela.
I småhus byggda före 1980 förekom oftast skador i riskkonstruktioner och behov av ytterligare undersökningar. Exempelvis i hus byggda före 1940 förekom det i 80 procent av småhusen skador eller behov av tilläggsundersökningar i de vanligaste riskkonstruktionerna. I småhus byggda på 2000-talet förekom skador eller behov av tilläggsutredningar i 5 procent av de inspekterade objekten.
"Om en riskkonstruktion har använts i byggnaden är risken för att fuktskador utvecklas större. En riskkonstruktion i ett småhus innebär dock inte direkt att en fuktskada uppstår", tillägger Salmela.
THL:s utredning grundar sig på material som samlats in 2016–2020 av expertföretaget Raksystems insinööritoimisto Oy inom byggnads- och fastighetsbranschen omfattande nästan 15 000 konditionsgranskningar. Siffrorna inkluderar inte skador som observerats i våtrum, källarkonstruktioner eller andra än riskkonstruktioner. Motsvarande material har inte tidigare publicerats i denna omfattning.
THL genomförde utredningen som en del av statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS). Resultaten av utredningen stöder för sin del det nationella programmet för inomhusluft och hälsa som koordineras av THL.
Referens
Mer information
Målet med Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa 2018–2028 är att främja hälsa och välfärd genom att minska skadorna i anslutning till inomhusmiljön. Programmet koordineras av Institutet för hälsa och välfärd och i arbetet deltar aktivt Arbetshälsoinstitutet, Filha rf, Andningsförbundet, Allergi-, Hud- och Astmaförbundet samt Sisäilmayhdistys ry. Programmet genomför åtgärderna i regeringens program Sunda lokaler 2028 för främjande av hälsa och välfärd.
Inomhusluft
Hjälp och stöd för personer som utsatts för problem med inomhusluft (statsrådets kansli) (på finska)
Anniina Salmela
specialforskare
THL
[email protected]
029 524 7712