Hoppa till innehåll

Gemensamma rekommendationer för välfärdsområdena för uppföljning av vården av långtidssjuka

Utgivningsdatum 11.4.2025 10.00 | Publicerad på svenska 14.4.2025 kl. 10.57
Typ:Nyhet

Rekommendationerna för uppföljning av vården av långtidssjuka blir gemensamma. Målet är att under våren 2025 publicera gemensamma rekommendationer för välfärdsområdena för uppföljning av tre kroniska sjukdomar - diabetes, kronisk njursjukdom och blodtryckssjukdom.

Den nationella utvecklingsgruppen inledde arbetet med att förenhetliga rekommendationerna för uppföljning av vården av långtidssjuka i februari. Gruppen består av en omfattande representation från välfärdsområdena samt expertmedlemmar från bland annat God medicinsk praxis-redaktionen och Institutet för hälsa och välfärd (THL). Biträdande överläkare Elina Tolvanen och specialplanerare Emma Mononen från Birkalands välfärdsområde (Pirha) leder den nationella utvecklingsgruppen.

”Målet med de gemensamma uppföljningsrekommendationerna är att förbättra kvaliteten och jämlikheten i vården av långtidssjuka i hela landet. Projektet är ett steg mot en mer hållbar och effektiv hälso- och sjukvård i Finland”, kommenterar expert i den nationella utvecklingsgruppen, överläkare Sara Launio vid THL.

”Flera välfärdsområden har på kort tid ivrigt gått med i det nationella nätverket och behovet av denna typ av arbete har identifierats”, berättar Emma Mononen.

Pirha föregångare i utvecklingen av uppföljningsrekommendationerna

Inom Pirha har man redan länge berett en uppföljningsrekommendation för långtidssjuka. Uppföljningsrekommendationerna är starkt inkluderade i det dagliga arbetet och de är kopplade till verktyget för hälso- och vårdplaner.
”Förra året beslöt vi att igen granska och förnya uppföljningsrekommendationerna grundligt och vi samlade alla forskningsrön som de grundar sig på i ett dokument. Det finns ganska få gedigna forskningsrön om ett optimalt genomförande av uppföljningen av kroniska sjukdomar. I uppföljningsrekommendationen betonar vi primärvårdens perspektiv, dock i starkt samarbete med den specialiserade sjukvården”, berättar Elina Tolvanen.

Uppföljningsrekommendationen för långtidssjuka har koppling till modellen för kontinuitet i vården

Uppföljningsrekommendationerna utvecklas som en del av Finlands program för hållbar tillväxt (RRP), som har gett välfärdsområdena regionalt stöd. Uppföljningsrekommendationerna har också en stark koppling till det övriga utvecklingsarbetet inom RRP, såsom utvecklingen av modellen för kontinuitet i vården.   

”Under våren har vi hört om hur RRP:s kontinuitetsprojekt framskrider. Nästan alla projekt som fått finansiering har mål för hälso- och vårdplanen, vilket också passar väl in i arbetet med den gemensamma uppföljningsrekommendationen, konstaterar THL:s utvecklingschef Erja Heikkinen som deltar i det nationella utvecklingsnätverket.  

Mer information om utvecklingsgruppens verksamhet:

Emma Mononen
specialplanerare, Birkalands välfärdsområde (Pirha)

Elina Tolvanen
biträdande överläkare,  Birkalands välfärdsområde (Pirha)

fornamn.efternamn@pirha.fi

Mer information om utvecklingen av vården av långtidssjuka finns i Finlands program för hållbar tillväxt 

Erja Heikkinen
utvecklingsschef, Finlands program för hållbar tillväxt, THL

Sara Launio 
överläkare, THL

fornamn.efternamn@thl.fi

Kansantaudit Ledningen av social- och hälsovårdstjänster Sote-palvelujen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen rrp