Håll dig frisk på badstranden: följ informationen om badvattnets kvalitet och sköt om hygienen
I regel är det tryggt att bada i Finland, men även badvatten av god kvalitet kan förorenas. Magsjukeepidemier kan sprida sig på badstränderna särskilt när det finns många människor på stranden – såsom under värmeböljan de senaste dagarna.
Badvattnets kvalitet kan försämras av bland annat läckage av avloppsvatten, dagvatten, blågrönalger och mikrober av mänskligt eller animaliskt ursprung samt andra skadliga mikrober i vattnet.
”När människor samlas på badstränder vid värmeböljor ökar antalet personer som exponeras vid eventuella föroreningar”, berättar Outi Zacheus, specialplanerare vid THL.
Om den kommunala hälsoskyddsmyndigheten misstänker att badvattnet orsakar hälsorisker, kan den beordra badförbud eller rekommendera att man undviker badande. Då ska badstranden inte användas.
Svälj inte badvatten och simma endast när du är frisk
Man kan insjukna i magsjuka i badvattnet om en simmare av misstag sväljer förorenat vatten.
En badvattenburen epidemi kan också spridas på badstranden på grund av smutsiga toaletter och dålig handhygien, om patogena mikrober hamnar i munnen via smutsiga händer.
Både badare och upprätthållare av badstränder kan bidra till att epidemier inte uppstår på badstränderna.
Så här kan du som simmare bekämpa epidemier på badstränder:
- Svälj inte badvatten medan du simmar.
- Ta hand om din hygien och använd tvätt- och toalettutrymmen på badstranden.
- Byt barnblöjor någon annanstans än i badvattnet, till exempel i toalettutrymmen.
- Simma bara när du är frisk.
- Följ information om badstranden och följ anvisningarna.
Badstrandens upprätthållare ska hålla tvätt-, omklädnings- och toalettutrymmena rena och reservera tillräckligt med handtvål och handdukar, toalettpapper och sopkärl i lokalerna. Upprätthållaren informerar även om anvisningar utfärdade av den kommunala hälsoskyddsmyndigheten och om begränsningar i användningen av badvatten.
Blågrönalger och vibrioner förökar sig under värmeböljor – undvik att simma i Östersjön om ditt immunförsvar är nedsatt
Vattnets egna mikrober, såsom blågrönalger och vibrioner, kan föröka sig i skadliga mängder under värmeböljor.
Det varma vädret förväntas även denna sommar öka mängden bakterier som hör till vibriosläktet i kustvattnen. Bakterierna i vibrio-släktet förökar sig i varma salthaltiga kustvatten, men inte i sötvatten i inlandet.
”Infektioner som orsakas av vibrioner kan vara en fara särskilt för personer med nedsatt immunförsvar. De bör undvika att simma i Östersjön under långa värmeböljor, särskilt om de har sår”, säger Anna-Maria Hokajärvi, laboratoriesamordnare vid THL.
Förekomster av blågrönalger kan uppstå snabbt förutom i kustvattnen även på badplatser i inlandet, och myndigheterna hinner inte alltid till platsen för att observera situationen eller informera om den. Om du ser blågrönalger i badvattnet eller på stranden ska du inte gå och simma. Låt inte heller små barn leka med sand som täckts av blågrönalger, och släpp inte ut sällskapsdjur i vattnet.
Mer information
Håll dig frisk på badstranden (på finska)
Karta: Risk för vibriosmitta (ECDC) (på engelska)
Uppföljning av blågrönalger i ytvatten (SYKE) (på finska)
Outi Zacheus (kvalitet av badvatten och badvattenburen epidemier)
THL
specialplanerare
Tfn 029 524 6374
e-post [email protected]
Anna-Maria Hokajärvi (blågrönalger och vibrioner)
THL
laboratoriesamordnare
Tfn 029 524 7715
e-post [email protected]