Hög halt kalciumpropionat i tortillabröd är den sannolika orsaken till matförgiftningsepidemin i S:t Michel

Utgivningsdatum 16.11.2023

I livsmedelsundersökningarna av matförgiftningsepidemin bland skolelever i S:t Michel den 16.8.2023 har man hittat höga halter kalciumpropionat i tortillabrödproverna. En hög halt kalciumpropionat är den sannolika orsaken till skolelevernas symtom.

Enligt undersökningarna var halterna av kalciumpropionat tio gånger högre i en del av tortillabröden som serverades i skolorna i S:t Michel än i andra tortillabröd. Halterna överskred klart den högsta tillåtna användningen av tillsatsämnet på 2000 mg/kg. Orsakerna till de höga halterna kalciumpropionat utreds tillsammans med produktens tillverkare.

Tortillabröden lyftes fram i en enkätundersökning som genomfördes av miljötjänsterna i S:t Michelsregionen och THL i augusti–september. I bröden observerades då också organoleptiska förändringar och variationer i pH-värdet. Tortillabröden kopplade till epidemin togs bort från försäljningen i augusti.  

Kalciumpropionat används i huvudsak som konserveringsmedel i livsmedel. I säkerhetsundersökningar av ämnet har stora överskridningar av gränsvärdena orsakat irritationssymtom i matsmältningskanalen. Inga skadliga långtidseffekter har konstaterats av kalciumpropionat.

Epidemier där orsaken misstänks vara kalciumpropionat är sällsynta. I USA har man tidigare beskrivit flera epidemier med anknytning till tortillor med liknande symtom som i S:t Michel, men orsaken till insjuknandet i dem framgick inte. Få livsmedelsburna epidemier med samma symtombild rapporteras i Finland. 

Mer information

Orsaken till den omfattande matförgiftningsepidemin i S:t Michel håller på att klarna (Livsmedelsverkets meddelande 15.11.2023)

Ingen orsak har hittats till matförgiftningsepidemin i samband med skolmat i S:t Michels – utredningen fortsätter (THL:s nyhet 15.9.2023, på finska)

THL, Livsmedelsverket och miljötjänsterna i S:t Michelsregionen undersöker en epidemi relaterad till skolmat med över 800 insjuknade (THL:s nyhet 7.9.2023, på finska)

Livsmedels- och vattenburna epidemier (THL)

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiuppföljning och -utredningar vid THL)
epidemiologveterinär
THL
tfn 029 524 8942
[email protected] 

Marjatta Rahkio (resultat från livsmedelsundersökningar)
överdirektör för linjen för livsmedelskedjan
Livsmedelsverket
tfn 050 339 4576
[email protected]

Annukka Markkula (resultat från livsmedelsundersökningar)
sektionschef
Livsmedelsverket
tfn 050 564 6175
[email protected]

Minna Anthoni (resultat från livsmedelsundersökningar av tillsatsämnen)
specialsakkunnig
Livsmedelsverket
tfn 040 137 9854 
[email protected]

Kirsi-Helena Kanninen (tillsatsämnen och tillsatslagstiftning)
specialsakkunnig
Livsmedelsverket 
tfn 040 489 3346
[email protected]

Maria Tirkkonen (S:t Michels epidemiutredning)
avdelningsdirektör för hälsoövervakningenS:t Michels
tfn 040 129 5120
[email protected]

Infektionssjukdomar Infektiotaudit ja rokotukset