Livsmedels- och vattenburna epidemier
Med livsmedels- och vattenburna epidemier avses insjuknanden som sker en viss tid och på ett visst område och som har en gemensam livsmedels- eller vattenkälla. När fallen begränsas till samma hushåll är det fråga om en familjeepidemi.
Kommunens utredningsgrupp ansvarar för utredningen av epidemier. THL stöder utredningsgruppen i sitt arbete och koordinerar vid behov epidemiutredningen till exempel i exceptionellt omfattande eller geografiskt vida spridda epidemier.
Enheten för mikrobiologisk expertis vid THL ger experthjälp vid vattenburna epidemier.
Information om vattenepidemier och anvisningar för att utreda vattenepidemier (Miljöhälsa)
Avsnittets innehåll
- Anmäl misstanke om epidemi
- Utred epidemimisstanke och rapportera resultaten
- Myndigheternas samarbete vid utredning av epidemier
Experthjälp
Livsmedels- och vattenburna epidemier
Ruska Rimhanen-Finne
Epidemiologiveterinär
Smittskydd och vaccinationer
THL
tfn 029 524 8942
fornamn.efternamn(at)thl.fi
och ryhmazoo(at)thl.fi
Vattenepidemier
Ilkka Miettinen
Ledande forskare
Mikrobiologisk expertis
THL
tfn 029 524 6371
fornamn.efternamn(at)thl.fi
Statsrådets förordningom utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier 1365/2011 (Finlex)
Lag om djursjukdomar 55/1980 (Finlex)
Förordning om djursjukdomar 601/1980 (Finlex)
Jord- och skogsbruksministeriets veterinär- och livsmedelsavdelnings beslut om djursjukdomar som skall bekämpas och om anmälan om djursjukdomar 1346/1995 (Finlex)