Livsstilshandledning minskade användningen av och kostnaderna för hälso- och sjukvårdstjänster för äldre

Utgivningsdatum 11.12.2024 5.00
Pressmeddelande

Genom mångsidig livsstilshandledning för äldre kan man minska behovet av sjukhusvårddagar och jourbesök, visar de nya resultaten från den omfattande finländska interventionsstudien FINGER.

Studien koordinerades av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och utredde effekterna av den mångfacetterade livsstilsinterventionen FINGER på 60–77-åringars användning av social- och hälsovårdstjänster.

Antalet sjukhusdagar och jourbesök minskade

I studien delades 1 259 personer in i två grupper, varav den ena fick mångsidig livsstilshandledning under två år och den andra endast sedvanlig hälsorådgivning. Den mångsidiga livsstilshandledningen innehöll kostrådgivning, handledd motionsträning, minnesträning samt intensifierad uppföljning av riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Deltagarnas användning av hälso- och sjukvårdstjänster följdes upp i nationella register under åtta år.

Studien visade att de som följde det mångsidiga livsstilsprogrammet hade i genomsnitt sex färre sjukhusvistelsedagar under uppföljningen än jämförelsegruppen, och även jourbesöken var mer sällsynta. För dem som hörde till interventionsgruppen var kostnaderna för sjukhusdagar och jourbesök under uppföljningen cirka 4 000 euro lägre än för dem som hörde till jämförelsegruppen.

”Genom att erbjuda det evidensbaserade livsstilsprogrammet FINGER i så stor utsträckning som möjligt till äldre personer kan man uppnå betydande besparingar när behovet av dyrare hälso- och sjukvårdstjänster minskar”, konstaterar Jenni Kulmala, specialforskare och professor i gerontologi vid THL och Tammerfors universitet. 

FINGER-livsstilshandledning förbättrar äldre personers välfärd på många sätt

”Vi har redan tidigare observerat de omfattande positiva effekterna av livsstilsprogrammet FINGER på de äldres minnes- och tankefunktioner, förekomsten av sjukdomar och funktionsförmågan. De nya resultaten visar också en effekt på minskad användning av hälso- och sjukvårdstjänster och kostnaderna i anslutning till dem”, säger Kulmala. 

I slutet av 2023 fanns det cirka 1,3 miljoner personer över 65 år i Finland och antalet äldre ökar under de kommande åren. Satsningar på hälsofrämjande genom livsstilshandledning i gruppform är ett effektivt sätt att upprätthålla äldre personers hälsa och välfärd samt dämpa hälso- och sjukvårdskostnaderna för nedsatt funktionsförmåga och sjuklighet.

Enligt THL:s utredning utnyttjar endast drygt hälften av välfärdsområdena FINGER-modellen, även om modellen redan är ganska känd. Situationen varierar från kommun till kommun och modellen tillämpas på olika sätt i områdena. Förankringen av modellen fördröjs av att den tväradministrativa samordningen av livsstilshandledningen ännu pågår i välfärdsområdena.

Mer information

The effect of multidomain lifestyle intervention on health care service use and costs - secondary analyses from the Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER): a randomised controlled trial (Age and Ageing) 

Forskningsprojektet FINGER (på finska)

FINGER-modellen (på finska)

Jenni Kulmala
specialforskare, professor
THL och Tammerfors universitet
jenni.kulmala(at)tuni.fi
tfn 050 4395422

Elintavat ja ravitsemus Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Ikääntyminen Kansantaudit Sote-palvelujen johtaminen Toimintakyky