Miljöhälsodagarna behandlar inomhusluften på ett mångsidigt sätt
På de Riksomfattande Miljöhälsodagarna som ordnas den 1–2 november 2021 diskuteras inomhusluften ur många olika synvinklar.
"Intressanta ämnen tas fram: allt från de flyktiga organiska föreningarna i kontorslokaler till stöd för dem som stött på problem med inomhusluften", berättar THL:s forskningsprofessor Anne Hyvärinen, som fungerar som ordförande under Miljöhälsodagarna för avsnittet ”Toimintatavat sisäilmatilanteiden ratkaisemiseksi – suuntana terveyttä edistävä mikrobiota” (Verksamhetssätt för att lösa situationer med inomhusluft – riktning mot hälsofrämjande mikrob).
I presentationerna betonas synvinklar på förebyggande av problem med inomhusluften
På Miljöhälsodagarna talar ledande forskare Martin Täubel från THL om hälsofrämjande mikrobflora inomhus. De senaste undersökningarna har utmanat uppfattningen att alla föroreningar i inomhusluften utan undantag skulle vara skadliga. Man vet till exempel att exponering för mikrober är viktigt i tidig barndom. Att bearbeta inomhusmiljöer och omgivande utomhusmiljöer till stöd för mikrobkontakter erbjuder lovande möjligheter som Täubel berättar om i sin presentation.
Sari Mäki, sakkunnig vid Andningsförbundet, berättar på Miljöhälsodagarna om projektet SisäTuki, där man granskade hur många och hurdana hälsoproblem, ekonomiska och juridiska problem i anslutning till inomhusluften det finns i Finland samt med vilka åtgärder man bäst kan hjälpa dem som råkat ut för problem med inomhusluften. I sin presentation lyfter Mäki också fram synpunkter på förebyggande av problem med inomhusluften.
På Miljöhälsodagarna presenterar Kaisa Wallenius, äldre sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet, hittills mest omfattande VOC-översikt i Finland, som gjorts av Arbetshälsoinstitutet. I översikten granskades förekomsten av flyktiga organiska föreningar (VOC) och halterna i arbetsmiljöer av kontorstyp. Wallenius berättar hur mycket VOC-föreningar som förekommer i inomhusluften och hur halterna i inomhusmiljön förhåller sig till de hälsobaserade värdena.
Problem med inomhusluften kan effektivast förebyggas och hanteras genom förutseende fastighetsskötsel, helhetsmässiga bedömningar av skicket, regelbundna fastighetsrundturer samt tillräcklig finansiering. Uppgifterna framgår av slutrapporten från projektet ”Investeringar, prioriteringsbehov och beslutsfattande i anslutning till korrigering av problem med inomhusluften” (SisäPri), som Kommunförbundets specialsakkunnig Kaisa Mäntynen berättar om. I projektet utreddes smärtpunkter i beslutsfattandet om problem med inomhusluften samt gavs åtgärdsförslag och rekommendationer för att underlätta prioriteringen av investeringsbehoven i anslutning till problem med inomhusluften.
De Riksomfattande Miljöhälsodagarna ordnas 1–2.11.2021 i Tammerfors. Anmälan om deltagande på distans är öppen till 28.10.2021.
Mer information
Riksomfattande Miljöhälsodagar (på finska)
Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa
Anne Hyvärinen
forskningsprofessor
THL
tfn 029 524 6364
fornamn.efternamn(at)thl.fi