Ny information om förekomsten av övervikt och fetma hos barn och unga – åtgärder för att stödja barnets sunda uppväxt behövs

Utgivningsdatum 3.12.2024 8.00
Pressmeddelande

Enligt nyligen publicerad statistik förekommer det övervikt eller fetma hos cirka en fjärdedel av pojkarna och en femtedel av flickorna. I statistiken publicerades för första gången också uppgifter om förekomsten av svår fetma bland barn och unga.

Enligt statistiken Övervikt och fetma bland barn och unga 2023 förekom det övervikt eller fetma hos cirka en fjärdedel av pojkarna i åldern 2–16 år (26 %) och en knapp femtedel av flickorna (17 %) 2023. Andelen var 0,9 procentenheter mindre bland pojkar och 0,4 procentenheter mindre bland flickor än 2022.

Fetma förekom hos åtta procent av pojkarna och tre procent av flickorna i åldern 2–16 år. Bland barn och unga i åldern 2–16 år var förekomsten av svår fetma 1,7 procent bland pojkar och 0,6 procent bland flickor.

Övervikt och fetma var vanligare bland barn i skolåldern än bland barn under skolåldern och vanligare bland pojkar än bland flickor i alla åldersgrupper.

”Övervikt och fetma hos barn och unga är en betydande utmaning för folkhälsan som på många sätt försämrar den fysiska och psykosociala hälsan och välfärden som barn och senare som vuxen”, säger THL:s utvecklingschef Päivi Mäki.

I statistiken har man som kriterium för övervikt och fetma använt ett viktindex för barn som motsvarar viktindexet för vuxna (ISO-BMI). Gränsvärdet för övervikt är ISO-BMI 25 kg/m2 eller mer och gränsen för fetma är 30 eller mer. Dessutom omfattar statistiken uppgifter om förekomsten av svår fetma (ISO-BMI ≥ 35 kg/m2).

Information om förekomsten av fetma behövs i planeringen av hälsofrämjande åtgärder för barn och unga

THL:s uppföljning av förekomsten av övervikt och fetma hos barn och unga omfattar åren 2014–2023.

På grund av de hälsoeffekter som anknyter till fetma i barndomen är det mycket viktigt att det finns tillförlitlig och aktuell statistik om förekomsten av övervikt och fetma hos barn och om de förändringar som skett över tid.

Informationen behövs för att planera hälsopolitiken och förebyggandet och behandlingen av fetma hos barn samt hälsovårdstjänsterna och hälsofrämjande åtgärder samt för att följa upp effekterna av de vidtagna åtgärderna.

I årets statistik publicerades för första gången uppgifter om förekomsten av svår fetma.

"Även om svår fetma är ganska sällsynt hos barn i Finland är det viktigt att följa upp hur vanlig den är. Undersökningar har visat att risken för associerade sjukdomar vid fetma är större och att det är mer sannolikt att fetma fortsätter till vuxen ålder hos barn med svår fetma än hos barn som inte har svår fetma", säger Mäki.

Det finns regionala skillnader i förekomsten av övervikt och fetma

Det finns skillnader mellan regionerna i förekomsten av övervikt, fetma och svår fetma bland barn och unga.

Övervikt och fetma var vanligast bland pojkar och flickor i Satakunta välfärdsområde och mest sällsynt i Helsingfors. Svår fetma var vanligast bland pojkar i Kajanalands välfärdsområde (2,9 %) och bland flickor i Satakunta välfärdsområde (1,0 %) och mest sällsynt bland pojkar i Helsingfors (1,0 %) och flickor i Västra Nyland och Helsingfors (0,4 %).

”För att stödja barnens sunda uppväxt och förebygga fetma behövs åtgärder inom olika samhällssektorer, till exempel inom beslutsfattande, hälso- och sjukvård, småbarnspedagogik, skolor samt samhällsplanering och planläggning”, säger Mäki.

”Målet är att göra de hälsofrämjande livsstilsvalen så enkla och naturliga som möjligt för alla barn och barnfamiljer samt att erbjuda det stöd och den vård som behövs.”

Längd- och viktuppgifternas täckning har förbättrats ytterligare

THL:s statistikuppgifter om förekomsten av övervikt och fetma bland barn och unga baserade sig 2023 på längd- och viktuppgifter för cirka 496 000 barn och unga som mätts vid barnrådgivningen och skolhälsovården. Uppgifterna omfattar 57 procent av alla barn och unga i åldern 2–16 år i hela landet.

Mellan 2022 och 2023 ökade uppgifternas täckning med över 4 procentenheter. Utöver Helsingfors stad och Åland var täckningen i 15 välfärdsområden tillräcklig för att publicera uppgifterna.

"Det är viktigt att överföringen av uppgifter från barnrådgivningen och skolhälsovården vidareutvecklas i samarbete mellan producenterna av patientdatasystemen, välfärdsområdena och THL", konstaterar THL:s specialforskare Maaret Vuorenmaa.

"Täckningen för barnens längd- och viktuppgifter påverkas också av hur väl de lagstadgade periodiska hälsoundersökningarna genomförs på olika håll i Finland. Längd- och viktuppgifternas täckning kan även i bästa fall vara endast så hög som täckningen för hälsoundersökningarna är", fortsätter Vuorenmaa.

Vid granskning av förändringar i förekomsten av övervikt och fetma över tid ska man beakta brister och förändringar i registermaterialet. Dessutom är det bra att beakta att täckningen för barnens längd- och viktuppgifter har förbättrats under uppföljningstiden, vilket sannolikt påverkar resultaten.

Mer information

Statistikrapport: Övervikt och fetma bland barn och unga 2023 (på finska)

Statistikens webbplats: Övervikt och fetma bland barn och unga (THL) 

Områdesspecifika uppgifter om övervikt och fetma hos barn och unga

Maaret Vuorenmaa (material, statistik)
specialforskare
THL
tfn 029 524 7008
[email protected]

Päivi Mäki (övervikt hos barn och unga)
utvecklingschef
THL
tfn 029 524 8612
[email protected]

Huvudwebbplats Lapset, nuoret ja perheet tilastouutinen