Poliovirus har observerats i avloppsvattnet i Tammerforsregionen – inga sjukdomsfall har konstaterats, finländarnas poliovaccinationstäckning är mycket god

Utgivningsdatum 9.12.2024 16.10 | Publicerad på svenska 11.12.2024 kl. 11.33
Pressmeddelande

I THL:s uppföljning av avloppsvatten har man hittat ett muterat poliovirus av typ 2 som härstammar från vaccinet. Fyndet gjordes i avloppsvatten som samlades in i Tammerforsregionen i november. Motsvarande fynd har också gjorts i andra europeiska länder under hösten. Hittills har inget sjukdomsfall konstaterats. I Finland är befolkningens vaccinationsskydd mot polio mycket bra.

I Institutet för hälsa och välfärds (THL) uppföljning av avloppsvattnet har man hittat poliovirus i Tammerforsregionen. Fyndet visade sig vara ett muterat poliovirus av typ 2 (VDPV2). VDPV2 har muterat från levande, försvagat oralt poliovaccinvirus.

Upptäckten av muterat poliovirus av typ 2 innebär att det under provtagningstiden har funnits en eller flera personer som utsöndrat poliovirus i området. Om en helt eller delvis ovaccinerad person möter viruset i fråga kan personen smittas och i sällsynta fall insjukna i en symtomatisk polio.

”Fyndet är sällsynt, men inte helt oväntat. Motsvarande avloppsvattenfynd av muterat poliovirus gjordes i Finland för cirka tio år sedan. Risken för en polioepidemi är liten i Finland. Vi har ett av Europas bästa uppföljningssystem för polio och dessutom är vaccinationstäckningen mot polio hög”, säger THL:s överläkare Leif Lakoma.

Polio följs upp i avloppsvatten i flera europeiska länder. Muterade poliovirus av typ 2 har under hösten påträffats i avloppsvattenuppföljningen även i Spanien, Polen och Tyskland.

Världshälsoorganisationen WHO:s undersökningar visade att virusen har ett genetiskt samband med den virusstam som ursprungligen observerades i Nigeria och som fortfarande cirkulerar i flera afrikanska länder. Inget poliofall har dock konstaterats i Europa. 

I Finland används inte vaccin som innehåller levande poliovirus

Poliovaccinationerna inleddes i Finland 1957 och finländarna är väl skyddade mot polio. Det sista poliofallet konstaterades i Finland 1985. Samma år erbjöds hela befolkningen boostervaccin mot polio.

Numera används poliovaccin som injiceras i Finland och vaccinet innehåller inte levande virus. Av vaccinet kan man inte bli smittad av poliovirus. Vaccinet är avgiftsfritt och en del av det nationella vaccinationsprogrammet.

Hos barn är täckningen för poliovaccinationer över 98 procent. Vaccinet erbjuds vid 3, 5 och 12 månaders ålder och skyddet effektiveras vid 4 års ålder. Vuxna ska se till att de har fått sammanlagt tre doser poliovaccin under sitt liv.

”Det lönar sig att säkerställa att vaccinationsskyddet i den egna närmaste kretsen är i skick och vid behov ta de vaccin som saknas. Detta gäller särskilt vuxna som kommit från utlandet för att arbeta eller studera och vars vaccinationsskydd i barndomen kan vara bristfälligt”, säger THL:s överläkare Hanna Nohynek.

Dessutom rekommenderas ett boostervaccin för resenärer om vistelsen i ett land med förhöjd risk för polioinfektion varar över fyra veckor och det har gått över 12 månader sedan föregående boosterdos.

Det krävs åtgärder för att utrota polio 

WHO har klassificerat polio som ett internationellt hot mot folkhälsan sedan 2014. I Finland har polio klassificerats som en allmänfarlig smittsam sjukdom.

Den smittar lätt via matsmältningskanalen antingen via beröring, förorenade ytor eller livsmedel samt ibland mer sällan via droppar i luftvägarna. Hos en liten del av de smittade kan viruset spridas från tarmen till det centrala nervsystemet och orsaka förlamning av de viljestyrda musklerna som senare förtvinar.

Den inhemska polion utrotades i Europa för över 20 år sedan. I uppföljningen av avloppsvattnet finns det dock enstaka virusstammar av levande poliovaccin i Finland varje år. Dessa icke-muterade virusstammar som härstammar direkt från vacciner medför ingen betydande risk för fortsatt smitta. Enstaka poliofall orsakade av muterat vaccinvirus har konstaterats till exempel i Ukraina 2021 och i Israel 2023.

Vaccinet mot polio skyddar effektivt mot skador i centrala nervsystemet som orsakas av polio och skadornas följder. I världen används dock fortfarande även oralt poliovaccin som innehåller levande virus. De muterade poliovirusen av typ 2 som härstammar från det levande poliovaccinet har redan i flera år orsakat fler poliofall i världen än det så kallade vilda polioviruset.

Enligt WHO:s europeiska kontor påminner poliofynden i Europa ännu en gång om hur viktigt och brådskande det är att utrota alla former av poliovirus.

WHO arbetar för närvarande med en ny plan för att utrota polio. Målet är att avsluta användningen av levande poliovaccin, även om det erbjuder ett bättre skydd mot polioinfektion i slemhinnan än det injicerade vaccinet som inte innehåller levande virus.

Mer information

Polio (THL)

Meddelande från WHO 28.11.2024: Poliovirus detections in European Region underscore importance of vaccination and vigilance

WHO:s sida om polio: Poliomyelitis (polio)

Leif Lakoma (polio)
överläkare
THL
tfn 029 524 7898
[email protected]

Hanna Nohynek (poliovaccin)
överläkare
THL
tfn 029 524 8246
[email protected]

Soile Blomqvist (poliouppföljning)
specialforskare
THL
tfn 029 524 8490
[email protected]

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset