Samband mellan miljögifter och leversjukdomar har observerats i Finland

Utgivningsdatum 3.10.2023

Ett samband mellan långlivade organiska föreningar, dvs. POP-föreningar, och leversjukdomar har observerats i Finland. Människor exponeras för dessa miljögifter huvudsakligen via föda, såsom fisk, frukt, kött- och mjölkprodukter. POP-föreningar är bland annat dioxiner, polyklorerade bifenyler (PCBt), organiska klorbekämpningsmedel (OCPt) samt per- och polyfluorerade alkylföreningar (PFAS).  

"PCB som tidigare använts i olika industriella produkter och OCP som använts inom jordbruket är till största delen förbjudna sedan 1970–1980-talet, men på grund av att de är mycket stabila cirkulerar de fortfarande i omgivningen till följd av gamla utsläpp. Halterna håller dock på att sjunka", säger THL:s forskningschef Panu Rantakokko

"PFAS-föreningarna är däremot en mycket mångsidig grupp av kemikalier som har använts och fortfarande används i mycket stor utsträckning inom olika användningsområden. Förbjuden mot användning av de mest miljö- och hälsöskadliga PFAS-föreningarna har framskridit efter millennieskiftet och även deras halter bland befolkningen har sjunkit betydligt, fortsätter Rantakokko. 

Resultatet erhölls i en gemensam undersökning som genomfördes av läkare specialiserade på leversjukdomar vid Helsingfors och Östra Finlands universitet samt THL. Undersökningen visade att halterna av POP-föreningar som uppmättes i blodet hade ett samband med halterna av spårämnen som berättar om nedsatt leverfunktion. Dessutom observerades under uppföljningsperioden på cirka åtta år efter POP-haltmätningarna samband mellan dessa miljögifter och en förhöjd risk att behöva sjukhusvård på grund av leversjukdom, insjukna i levercancer eller dö av leversjukdom.

Långlivade organiska föreningar har många kända skadliga effekter på människors hälsa. I tidigare cell- och djurförsök har man påvisat att stora exponeringar av POP-föreningar orsakar olika funktionsstörningar i levern. Riskerna för människor vid låg exponering har dock undersökts i mycket liten utsträckning. 

Som forskningsmaterial användes mätningar gjorda av serumprov från 2789 vuxna som deltog i undersökningen Hälsosamma Finland 2007, hälsoenkäter och uppgifter om insjuknande från registren efter 2007.

Risken för leversjukdomar ökar särskilt tillsammans med andra riskfaktorer

Sambandet mellan höga POP-halter och senare leversjukdom var tydligast bland de undersökta som också hade andra riskfaktorer för leversjukdom, såsom övervikt, hög alkoholkonsumtion eller vars leverfunktion redan hade försämrats. Sambandet mellan många POP-föreningar och leverskador bevarades dock även när man strävade efter att utesluta inverkan av hälsoproblem som typiskt är förknippade med leversjukdomar, såsom övervikt, diabetes och rökning. 

På grund av undersökningens karaktär är det svårt att dra ett säkert orsakssamband mellan exponering för POP-föreningar och leversjukdomar. Forskningsresultaten ger dock anledning att fortsätta med noggrannare biokemiska och toxikologiska undersökningar av observerade samband. Med hjälp av dem kan man utreda om POP-föreningarna aktiverar mekanismer med anknytning till leverskador som liknar dem som observerats i djurförsök.

Referens:

Hakkarainen ym. 2023. Persistent organic pollutants associate with liver disease in a Finnish general population sample Liver International. 2023; 00:1–9.

Thl.fi: Miljögifter

Kontaktuppgifter:

Panu Rantakokko
Forskningschef
tfn 029 524 6395
e-post: [email protected]
 

Huvudwebbplats Ympäristöterveys miljögifter - thlfi-sv news