THL har publicerat en databas för skadliga ämnen i inhemsk fisk
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat en ny databas som innehåller information om halterna av olika skadliga föreningar i inhemsk havsfisk, insjöfisk och odlad fisk.
Databasen är avsedd för både yrkespersoner och privatpersoner. När man studerar databasen bör man däremot att komma ihåg att det inte lönar sig att minska på fiskkonsumtionen av rädsla för skadliga ämnen, eftersom hälsofördelarna med att äta fisk överträffar de eventuella nackdelarna.
Databasen över skadliga ämnen i fisk erbjuder bland annat information om halterna av dioxin- och PCB-föreningar i fisk. Halterna av dessa föreningar i omgivningen var som störst på 1980-talet. Sedan dess har halterna sjunkit med upp till 90 procent beroende på område.
I dagens läge exponeras finländare för skadliga ämnen i ganska liten utsträckning. Största delen av exponeringen kommer däremot från fisk, eftersom många miljögifter har en tendens att hamna i vattendrag och i fiskar i toppen av näringskedjan. Det lönar sig att äta sådana fiskarter som inte innehåller miljögifter eller endast innehåller lite av dem.
"Man kan till exempel utan bekymmer äta siklöja, sik, abborre och mört samt konserver och andra förädlade fiskprodukter som gjorts av dessa", säger Riikka Airaksinen, forskare vid THL.
Att äta fisk har många hälsofördelar
Största delen av den inhemska fisken är ren och hälsosam föda. Enligt statens näringsdelegations rekommendation är det bra att äta fisk minst två gånger i veckan och det är bäst att variera olika fiskarter i kosten.
Att äta fisk har många hälsofördelar. Det är en speciellt bra källa till D-vitamin och omega-3-fettsyror. Från fisk får man dessutom selen, B12-vitamin, jod, kalium och fosfor. Dessa näringsämnen är särskilt viktiga för normal fosterutveckling, så med undantag av gädda lönar det sig inte att minska på fiskkonsumtionen ens under graviditeten.
Livsmedelsverkets anvisningar för säker användning av fisk hjälper vid valet av säkra arter.
Mer information
Databas om skadliga ämnen i fisk
Säkert sätt att använda fisk (Livsmedelsverket)
Riikka Airaksinen
forskare
THL
029 524 6339
fö[email protected]