THL:s utlåtande: Anpassning av fågelinfluensaviruset till däggdjur måste stoppas och uppmärksamhet fästas vid personskyddet på pälsfarmer

Utgivningsdatum 9.8.2023

Institutet för hälsa och välfärd (THL) konstaterar i sitt utlåtande till Livsmedelsverket att fågelinfluensavirusets cirkulation bland pälsdjur på pälsdjursfarmer måste stoppas för att förhindra virusets anpassning till däggdjur. 

THL anser att minkar är särskilt problematiska. Receptorerna i deras luftvägar har likheter med receptorerna i människans luftvägar. Därför kan minken fungera som en mellanvärd som anpassar fågelinfluensaviruset till däggdjur och därmed också till människan.  

Ett annat orosmoment gäller människans egna influensavirus som också kan smitta till minkar. Om en mink blir smittad av människans säsongsinfluenssa och ett fågelinfluensavirus samtidigt, är det  möjligt att virusgenerna blandas. Denna situation måste förhindras på minkfarmerna, eftersom den möjliggör uppkomsten av en nya virusstammar och en förhöjd risk för en ny influensapandemi.  

Man lyckades skydda minkfarmerna mot coronaviruset, så det är också möjligt att skydda farmerna mot influensa. Detta förutsätter dock betydande förbättringar för att förbättra biosäkerheten på farmerna, såsom fågelskyddet, och stränga hygienåtgärder för att förhindra smitta från människor till pälsdjur.   

Minken anses vara den mest problematiska djurarten med tanke på fågelinfluensavirussmitta bland pälsdjur på pälsfarmer. Trots det finns det även risk för att en fågelinfluensaepidemi hos rävar och andra pälsdjur på pälsfarmer, som lever i täta djurpopulationer med stora individantal, leder till att viruset förändras och anpassas till däggdjur.

Fågelinfluensaviruset A(H5N1) smittar dåligt till människan. Ifall att människan får smittan, kan det dock orsaka en allvarlig och till och med dödlig infektion, hos den som blivit smittad. Därför måste man på pälsdjursfarmerna fästa särskild uppmärksamhet vid skyddet av de personer som arbetar där eller annars är i kontakt med djuren.   

I Finland har man sommaren 2023 konstaterat exceptionellt omfattande fall av massdöd bland vilda fåglar till följd H5N1-virusinfektioner. Viruset har spridit sig till pälsfarmer i Finland och orsakat hög sjuklighet och dödlighet hos djuren (rävar, blårävar, minkar och mårdhundar).  

Mer information

Lausunto riskinhallintatoimenpiteistä ihmisten terveyden suojelemiseksi korkeapatogeenisen lintuinfluenssan aiheuttamassa turkistarhojen epidemiassa

Fågelinfluensa
 

Jari Jalava 
ledande expert
THL 
[email protected] 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset fågelinfluensa - thlfi-sv lintuinfluenssa - thlfi-sv