Under höstvintern 2023 rekommenderar THL en boosterdos av coronavaccin med ett nytt variantpreparat för äldre och vissa riskgrupper 

Utgivningsdatum 21.8.2023

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar i enlighet med den preliminära uppskattningen som gjordes i maj att en boosterdos av coronavaccin under höstvintern 2023 ges till personer som fyllt 65 år, personer som fyllt 18 år och hör till en medicinsk riskgrupp samt personer som fyllt 12 år och som har kraftig immunbrist. Som vaccin används det nya variantpreparatet XBB.1.5 efter att det fått försäljningstillstånd. 

För grupper som löper störst risk för allvarlig coronasjukdom rekommenderas en boosterdos, eftersom coronasjukdom eventuellt kommer att förekomma i större utsträckning på hösten och vintern. Syftet med den nya boosterdosen är att minska antalet allvarliga sjukdomsfall, behovet av sjukhusvård och dödsfall i anslutning till coronaviruset. 

”Det finns ingen medicinsk grund för att vaccinera hela befolkningen. Hos personer under 65 år som inte har en sjukdom som ökar risken för allvarlig coronasjukdom ger de tre tidigare rekommenderade vaccindoserna inklusive genomgången coronasjukdom fortfarande ett bra skydd mot allvarlig coronasjukdom”, säger THL:s sakkunnigläkare Mika Muhonen.

XBB.1.5-vaccinerna förväntas inte ge ett betydande skydd mot lindrig coronasjukdom och smitta. Därför rekommenderas en boosterdos under höstvintern för anställda inom social- och hälsovården endast om arbetstagaren på grund av sin ålder eller grundsjukdom hör till målgruppen för boosterdosen. Det finns inga medicinska grunder för att ge alla yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården en boosterdos. 

Ett nytt variantanpassat vaccin väntas 

Som boosterdos under höstvintern används sannolikt Pfizers nya XBB.1.5 variantanpassade Comirnaty-vaccin. 

Enligt förhandsuppgifter kommer Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att behandla ansökan om försäljningstillstånd för vaccinet i slutet av augusti. När vaccinet får försäljningstillstånd kommer det enligt det gällande avtalet om gemensam upphandling drygt en miljon doser till Finland från och med slutet av september. 

”Om det nya XBB.1.5-vaccinet får försäljningstillstånd i slutet av augusti eller senast i september–oktober, fås vaccin till Finland före början av november, då influensavaccinationerna av personer som hör till riskgrupperna inleds. Corona- och influensavaccin kan då ges samtidigt”, säger Muhonen.

Välfärdsområdena ansvarar för att ordna vaccinationerna och informerar om var och när man kan få vaccinet. 

THL har publicerat ett arbetspapper om coronavaccinationerna under höstvintern där man behandlar den information om vacciner och varianter som samlats in på våren och sommaren. 

Den nya varianten är sannolikt inte farligare än tidigare

Epidemiläget i Finland har varit lugnt under sommaren.

Cirka 90 procent av de coronavirusvarianter som observerats i Finland och världen har varit undervarianter till XBB. För närvarande sprids undervarianten EG.5 till omikronvarianten snabbt. Den observerades första gången i februari 2023. Världshälsoorganisationen WHO har listat den för intensifierad uppföljning på grund av den snabba spridningen. Fram till augusti hade varianten observerats i 51 länder. Variantens andel av alla observationer har ökat särskilt i Kina, USA och Sydkorea. 

I Finland observerades EG.5-varianten för första gången i början av juni och i juli var dess andel av alla observationer var cirka 5 procent. 

Tills vidare finns det få forskningsrön om den nya varianten. Jämfört med varianten XBB.1.5 har varianten EG.5 en ny mutation i spikproteinet som kan göra att antikropparna har ett sämre motstånd mot viruset. Det finns fortfarande begränsat med forskningsdata om mutationens effekt, men utifrån de observationer som hittills rapporterats (referens) kan man förvänta sig att EG.5-varianten kan kringgå immunsvaret något jämfört med XBB.1.5-varianten. Till följd av att viruset muterar har nya varianter kunnat orsaka smitta. 

XBB-anpassade vacciner ger sannolikt ett bättre skydd mot smitta som orsakas av nya XBB-varianter än vaccin som grundar sig på tidigare omikronvarianter. Befolkningens och individens immunskydd påverkas i väsentlig grad av såväl tidigare vacciner som av infektioner orsakade av tidigare varianter. 

”Det är möjligt att den nya variantens andel av infektionerna kommer att öka betydligt under hösten och vintern. Det finns dock inga tecken på att den skulle vara farligare än andra varianter och orsaka större hälsorisker än andra samtidigt cirkulerande varianter”, berättar THL:s specialforskare Erika Lindh.

”Det är svårt att göra en bedömning eftersom antalet fall måste vara ganska stort innan man kan dra slutsatser om en enskild variants epidemiologiska betydelse eller om hur allvarlig sjukdom den orsakar”, fortsätter Lindh.

THL följer kontinuerligt coronaepidemiläget, vaccinationernas skyddseffekt och säkerhet, incidensen av sjukhusvård och forskningsdata som samlats in. THL ändrar vid behov vaccinationsrekommendationerna på medicinska grunder. 

Mera information

Mika Muhonen (coronavaccinationer)
Sakkunnigläkare, THL
[email protected]

Erika Lindh (coronavirusvarianter)
Specialforskare, THL
[email protected]

Arbetsdokument om coronavaccinationer höstvintern 2023 (Koronarokotukset syystalvella 2023, på finska) 

Genomisk uppföljning av SARS-CoV-2

Referens: Repeated Omicron infection alleviates SARS-CoV-2 immune imprinting (29,2 MB)

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset korona_sv - thlfi-sv