Undersökningen Hälsosamma Finland: Tanderosion hotar finländarnas munhälsa – även hål i tänderna och tandköttssjukdomar är fortfarande vanliga
Tanderosion är mycket vanligt hos vuxna. Erosion undersöktes för första gången i stor utsträckning i Finland i befolkningsundersökningen Hälsosamma Finland.
Upp till 71 procent av finländarna har mild erosion och 17 procent minst måttlig erosion. Mild erosion är mycket vanligt redan i de yngsta åldersgrupperna – bland kvinnor i åldern 20–34 år förekommer det hos 53 procent och bland män hos hela 78 procent.
Med erosion avses upplösning av tandemaljen och frätskador på tänderna. I synnerhet sura drycker, såsom energi- och sportdrycker mjukar och löser upp tandemaljen och orsakar erosion. Erosionen kan också bero på att man får sur magsaft i munnen till exempel vid refluxsjukdom eller ätstörningar, såsom bulimi.
”Tandemaljen förnyas inte, så man får inte tillbaka den förlorade vävnaden. När tandemaljen har slitits bort kommer det mjukare tandbenet fram som slits snabbare än emaljen. Detta kan orsaka kraftiga ilningar”, berättar professor Liisa Suominen som ansvarade för delen om mun och tänder i undersökningen Hälsosamma Finland.
”Plattare tänder till följd av erosion och att det gula tandbenet kommer fram påverkar också bettet och orsakar estetiska olägenheter”, fortsätter Suominen.
Erosion orsakas också av många annars hälsosamma födoämnen, såsom de flesta frukter och bär.
Tandslitage kan förebyggas genom att inta sur mat och dryck i samband med måltiderna och genom att skölja munnen med vatten eller mjölk efter maten. En regelbunden måltidsrytm, att borsta tänderna med en mjuk tandborste och fluortandkräm två gånger per dag samt att använda xylitolprodukter efter måltiderna förebygger både erosion och hål i tänderna. Tänderna ska dock inte borstas genast efter att man har ätit sura produkter, utan gärna före eller minst 30 minuter efter det.
”Det är dyrt och tidskrävande att behandla erosion. Därför är det viktigaste att förebygga uppkomsten av skador eller att så tidigt som möjligt förebygga att redan uppkomna skador framskrider. Långt framskridna erosionsskador kan lagas till exempel med kompositfyllningar eller genom att sätta kronor på tänderna”, berättar Suominen.
Tand- och munsjukdomar har ett samband med infektioner och andra sjukdomar
Enligt undersökningen Hälsosamma Finland har hela 74 procent av de vuxna minst en fördjupad tandköttsficka på fyra millimeter och 39 procent minst en tand med hål, dvs. karies.
Fördjupade tandköttsfickor är ett tecken på parodontit, dvs. en sjukdom i tändernas stödjevävnad. Parodontit har konstaterats ha ett samband med många andra folksjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.
”Lagning av tänderna och förnyande av gamla lagningar förbrukar mest resurser inom munhälsovården och är dyrt även för patienten själv. Att inte sköta om sina tänder kan dock leda till mycket allvarliga inflammationer som till och med kräver intensivvård. Det är viktigt att förebygga munsjukdomar redan innan de uppstår genom noggrann egenvård och genom att besöka mottagningen med undersöknings- och behandlingsintervaller enligt det individuella behovet”, berättar övertandläkare Ulla Harjunmaa, en av huvudforskarna i undersökningen av munhälsan inom Hälsosamma Finland.
Två av fem vuxna är rädda för tandvård
Rädsla för tandvård är en av orsakerna till att man inte alltid går på kontroller och får vård i tid. Enligt undersökningen Hälsosamma Finland upplever till och med 40 procent av de vuxna rädsla för tandvård åtminstone i viss mån.
”Det lönar sig inte att låta bli att besöka tandvården, eftersom rädslan kan lindras och behandlas på många sätt. Om du är rädd lönar det sig att ta upp det redan när du bokar tid eller senast när du kommer till mottagningen. Alla yrkesutbildade personer inom munhälsovården får utbildning i behandling av rädsla redan i sina grundläggande studier och det är en del av det dagliga arbetet för dem”, konstaterar Liisa Suominen och Ulla Harjunmaa.
Den kliniska undersökningen av munnen och tänderna samt enkäten genomfördes 2023. I den deltog knappt 2 000 vuxna över 20 år som bor i Finland.
Källa:
Undersökning om munhälsa, webbrapport, resultaten av undersökningen Hälsosamma Finland (på finska)
Mer information:
Ulla Harjunmaa
övertandläkare
THL
tfn 029 524 7375
[email protected]
Liisa Suominen
professor
Östra Finlands universitet
tfn 040 355 2442
[email protected]