Vid jaktsäsongsstart ska man beakta den pågående fågelinfluensaepidemin

Utgivningsdatum 8.8.2023

THL har tillsammans med Livsmedelsverket bedömt i en nyligen publicerad riskanalys den risk som fågelinfluensaepidemin medför vid jakt.

Jägare och andra som tillsammans med hundar kommer i kontakt med fåglar eller djur, såsom arrangörer av bruksprov för hundar och hundutbildare, bör beakta den pågående fågelinfluensaepidemin i planeringen och genomförandet av sin verksamhet, så att risken att människor och hundar smittas av fåglar och andra djur kan minimeras.

Fågelinfluensavirus smittar som kontakt- och droppsmitta via slemhinnor i ögonen, munnen och luftvägarna.

Det bästa sättet att skydda sig är att iaktta god handhygien och skydda sig mot sekret från djur.

Utöver att skydda sig själv och sin hund bör man under den innevarande jaktsäsongen fästa uppmärksamhet vid åtgärder som minskar risken för att viruset sprids bland fåglar och rovdjur.

  • Se till att hundarna inte får möjlighet att äta eller tugga på bytesdjur eller självdöda djur.
  • Att inte utfodra vildfåglar samt hantera och förstöra döda måsar och små rovdjur på rätt sätt minskar risken för att viruset sprids i djurpopulationerna.

Riskanalysen finns på THL:s webbplats. På Livsmedelsverkets webbplats finns mer anvisningar om hur man undviker smitta vid jakt och förhindrar att fågelinfluensa sprids.

Omfattande massdödar bland fåglar, främst måsar

Sommaren 2023 har det konstaterats exceptionellt omfattande massdödar bland vilda fåglar i Finland till följd av virusinfektionen A(H5N1) 2.3.4.4b.

Bland vildfåglarna utgörs den viktigaste gruppen med tanke på fågelinfluensan av familjen Anatidae som består av dykänder (Aythyinae), simänder (Anatinae), ejdrar, dykänder, skrakar och gäss. Årligen kan enstaka andfåglar smittas. År 2023 har H5N1-infektioner hos andfåglar tills vidare endast observerats hos ejder och kanadagäss.

Enligt den nuvarande bedömningen är risken för smitta vid andjakt till största delen densamma som under föregående jaktsäsong. Vid sjöar där massdödar bland måsar har konstaterats kan dock risken vara förhöjd.

Tyngdpunkten för fågelinfluensaepidemin sommaren 2023 ligger tydligt på måsar, i synnerhet skrattmåsar, men även gråtrutar har konstaterats vara smittade. Det är sannolikt att många fler måsar är smittade än under den föregående jaktsäsongen. För dem som jagar mås är risken att smittas vid hantering av måsar klart större under den kommande jaktsäsongen än vad den var under den föregående (2022–2023).

Inga fall av smitta från däggdjur till människa har konstaterats, men man ska beakta risken för sjukdom

Även om det aldrig har konstaterats att däggdjur skulle ha smittat människor med den genetiska utvecklingslinjen 2.3.4.4b hos influensa A(H5N1), ska man beakta risken för fågelinfluensa bland vilda däggdjur, i synnerhet små rovdjur.

I naturen finns det mycket fler fåglar (särskilt måsar) som dött och insjuknat i fågelinfluensa än under föregående jaktsäsong och en del av dem blir sannolikt föda för rovdjur. En del rovdjur kan bli smittade till följd av det.

Mer information

Jari Jalava
THL
ledande expert
029 524 6629
[email protected]

Sirpa Kiviruusu
Livsmedelsverket
enhetschef, djurhälsa och medicinsk behandling av djur
Helsingfors
+358 400 920 503

Riskanalys (THL, på finska, pdf 248 kb)

Fall av fågelinfluensa i Finland (Livsmedelsverket)
Livsmedelsverket är den nationella myndighet som ansvarar för bekämpningen och uppföljningen av fågelinfluensavirus hos husdjur och vilda djur.

Vanliga frågor om fågelinfluensa (THL)
THL ger anvisningar och rekommendationer för bekämpning av fågelinfluensa hos människor.

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa - thlfi-sv