Stödja riskgrupperna
Personer som kommunicerat om suicid och personer som försökt ta sitt liv löper den största suicidrisken. Även andra riskgruppers vårdbehov ska bedömas. Dessa ska dessutom garanteras möjlighet till kamratstöd, vilket även omfattar servicehänvisning till lämpligt kamratstöd. Suicidrisken hos berusade personer och personer som lider av missbruks- och beroendeproblem ska bedömas på samma sätt som för andra för att utreda situationen och behovet av vidare åtgärder.
Åtgärd 12: De som löper stor suicidrisk och de anhöriga och närstående till personer som tagit sitt liv erbjuds aktivt stöd.
Åtgärd 13: Kultursensitiva förebyggande program enligt språk och kultur samt krisarbetet utvecklas tillsammans med företrädare för ursprungsbefolkningen, regnbågsbefolkningen och de andra minoritetsgrupperna, våldsoffer och andra i krissituationer, personer som fått avslag på sin asylansökan, fångar, personer som fått sin egendom utmätt och personer som lever i fattigdom, funktionsnedsatta samt personer som lider av kroniska smärtor, långtidssjukdomar som påverkar livskvaliteten, missbruksproblem och spelberoende.
Åtgärd 14: Opinionsbildarna utbildas i syfte att stärka den psykiska hälsan och förebygga suicid i till exempel skolorna och försvarsmakten.
Åtgärd 15: Användningen av dokumenterat effektiva metoder för suicidprevention ökas i ungdomsarbetet.
Åtgärd 16: Det uppsökande arbetet på nätet utvecklas i syfte att nå riskgrupperna så att de kan uppmuntras att söka hjälp.
Åtgärd 17: Färdigheterna inom psykisk hälsa stärks med hjälp av metoderna för främjande av psykisk hälsa hos personer som har det svårt och i arbetsgemenskaper som plötsligt förändras till exempel i samband med indragning av verksamhet och konkurssituationer.
Åtgärd 18: Inom äldreomsorgen ordnas i syfte att förebygga ensamhet tillgängliga miljöer, nya former av mer kollektivt boende och nät- och telefonbaserat stöd som komplement till kontakten ansikte mot ansikte.