Utveckla vården

I organiseringen av vården säkerställs att det tillhandahålls tillräckligt med evidensbaserade behandlingar och att de kan ordnas snabbt. Hälso- och sjukvårdspersonalens kompetens stärks så att deras kunnande ligger på en hög nivå och de tillämpar gemensamma evidensbaserade verksamhetsmodeller för när och hur suicidrisker ska tas upp och bedömas och för suicidprevention och så att de har tillräckligt stöd i form av bland annat konsultationer och arbetshandledning. Nyckelgrupperna är då akutvårdspersonalen och de som arbetar på jourmottagningar. Även allmänläkarna och företagsläkarna har en nyckelroll när det gäller att identifiera en persons suicidrisk.

Åtgärd 19: Samarbetet med social- och hälsovårdsministeriet fortsätter med målet att ordna utbildningar i metoderna för suicidprevention för yrkespersoner som arbetar inom social- och hälsovården.

Åtgärd 20: Användningen av evidensbaserade vårdmetoder och i synnerhet nya elektroniska metoder effektiviseras i vården av suicidala patienter. I hälso- och sjukvården etableras praxis som följer rekommendationen för god medicinsk praxis i suicidförebyggandet och vården av personer som försökt ta sitt liv.

Åtgärd 21: Samarbetet mellan vårdinstanserna stärks så att vården av en suicidal patient kan fortsätta sammanhängande när vårdinstansen byts.

Åtgärd 22: För alla med akut suicidrisk ordnas utan dröjsmål en konsultation som baserar sig på psykiatrisk expertis så att vårdbehovet kan bedömas samt fortsatta planer och eventuella säkerhetsplaner göras upp. I fråga om barn och unga tas hänsyn till föräldrar, syskon och nära vänner, i fråga om föräldrar till barnen och deras stödbehov.

Åtgärd 23: Samarbetet mellan erfarenhetsexperterna, organisationernas tidiga stöd och det övriga vårdsystemet stärks.

Åtgärd 24: Ledningssystemets stöd för en högkvalitativ och mänsklig vårdkultur möjliggörs.