Hoppa till innehåll

Infektioner och dödsfall orsakade av antibiotikaresistens ökar fortfarande i Europa – situationen har försämrats även i Finland

Utgivningsdatum 18.11.2022

Mediciner.

Enligt en ny rapport från Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ökade sjukdomsbördan som orsakas av bakterier som är resistenta mot antibiotika, dvs. infektioner, dödsfall och förlorade funktionsdugliga levnadsår, 2016–2019 i länderna inom EU och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EEA). 

År 2016 dog drygt 30 700 personer i Europa av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. År 2019 var antalet dödsfall klart större, cirka 38 700. 

E. coli-, MRSA- och K. pneumoniae-bakterier står för den största sjukdomsbördan även i Finland

Enligt rapporten orsakades den största sjukdomsbördan av Escherichia coli-bakterier som var resistenta mot tredje generationens cefalosporiner. Följande är MRSA, dvs. meticillinresistent Staphylococcus aureus-bakterien samt Klebsiella pneumoniae-bakterier som är resistenta mot tredje generationens cefalosporiner. 

Ovan nämnda E. coli och K. pneumoniae-bakterier har i allmänhet en ESBL-faktor, det vill säga de producerar bredspektriga betalaktamasenzymer som bryter ner antibiotika och försämrar deras funktion.

Även i Finland har antalet infektioner orsakade av ESBL-E. coli och K. pneumoniae-bakterier och MRSA som isolerats från blodet ökat. 

"På grund av antibiotikaresistens går allt fler funktionsdugliga levnadsår förlorade. Över 70 procent av infektionerna som orsakas av antibiotikaresistenta bakterier är vårdrelaterade infektioner. Bekämpningen av infektioner orsakade av resistenta mikrober är en del av patientsäkerheten", konstaterar Jari Jalava, ledande expert vid THL.

Pandemiåret 2020 förbättrade situationen något

År 2020, då COVID-19-pandemin redan pågick, minskade antalet avlidna på grund av antibiotikaresistens och även antalet förlorade funktionsdugliga levnadsår något jämfört med 2019. 

"Bekämpningsåtgärderna under pandemin kunde minska antalet infektioner och sjukdomsbördan orsakade av resistenta bakterier. Det är också möjligt att man under pandemin diagnostiserade och upptäckte färre infektionssjukdomar, vilket kan förklara minskningen av sjukdomsbördan", säger Jalava.

Europeiska antibiotikadagen firas 18.11. 

Mer information

Assessing the health burden of infections with antibiotic-resistant bacteria in the EU/EEA, 2016-2020 (ECDC, på engelska)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik 

Antibiotikaresistens (THL)  

Vårdrelaterade infektioner (THL)   

Coronapandemins inverkan på antibiotikaresistens har hittills varit liten både i Finland och i Europa (THL:s nyhet 17.11.2022)

Klient- och patientsäkerhetsstrategi och genomförandeplan 2022–2026 (Statsrådet, på finska)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik  

Jari Jalava
ledande expert
THL
tfn 029 524 6629
fornamn.efternamn@thl.fi 

Huvudwebbplats Infektiotaudit ja rokotukset antibiotikaresistens - thlfi-sv