Hoppa till innehåll

Kommunerna ansvarar fortfarande för invånarnas välfärd: Nätverk stöder utvecklingen av verksamheten

Utgivningsdatum 25.8.2021

Människor går på en övergångsställe


I och med att social- och hälsovårdslagarna godkänns är det viktigt att kommunerna förtydligar sin uppgift att främja välfärd och hälsa i en föränderlig situation och kommer överens om samarbetet med de framtida välfärdsområdena. Kommunen har det primära ansvaret för att främja sina invånares välfärd och hälsa.

"Det är viktigt att de kommunala beslutsfattarna är eniga om att befolkningens välfärd och hälsa kan påverkas proaktivt. Stöd för utveckling av verksamheten och ledningen får man genom att delta i verksamheten i nätverket En frisk kommun (Terve Kunta). Nätverket En frisk kommun är en del av WHO:s internationella nätverk European Healthy Cities", berättar THL:s generaldirektör Markku Tervahauta.

Finlands medlemskap i WHO:s nätverk European Healthy Cities har stärkts

Nätverket En frisk kommun är ett samarbetsnätverk där medlemskommunerna utvecklar främjandet av välfärd, hälsa och säkerhet så att verksamheten blir mer effektiv. Kommunerna som ingår i nätverket En frisk kommun kan också delta i det internationella samarbetet inom branschen tack vare Finlands medlemskap i WHO:s nätverk Healthy Cities.

Huvudteman för verksamheten i Finland för 2021–2024 är bland annat att stärka välfärdsekonomin i kommunerna samt att främja samarbetet mellan kommunerna och de framtida välfärdsområdena i takt med att social- och hälsovårdsreformen framskrider. I verksamheten har man också beaktat de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.

Nätverket En frisk kommun utvecklar verksamhetssätten och strukturerna för främjande av välfärd och hälsa

Kommunernas uppgift är till exempel att i den strategiska planeringen ställa upp mål för främjandet av välfärd, hälsa och säkerhet och fastställa åtgärder för kommunens olika verksamhetsområden samt beakta de uppskattade konsekvenserna av besluten för olika befolkningsgrupper.

"Åtgärder som syftar till förändring och förändringar i förhållandena kan ha väldigt stor effekt, men ett starkt engagemang behövs även från kommunens ledning. Till exempel genom stadsplanering, grönområden, idrottsplatser och -tjänster, ungdomsarbete och stöd för föreningsverksamhet för äldre kan man påverka kommuninvånarnas välfärd och minska ojämlikheten ", säger utvecklingschef Pia Hakamäki vid THL.

Nätverket En frisk kommun koordineras av THL. I nätverket ingår för närvarande 37 medlemskommuner och två samkommuner. Nätverket lämpar sig för kommuner, städer och regioner av alla storlekar. Medlemskapet är avgiftsfritt, men förutsätter engagemang i verksamheten.

Mer information

Förslag om nätverkets verksamhet 2021 (PDF på finska)Filen öppnas i en ny flik pdf 1.1MB

Webbplatsen för nätverket En frisk kommun

Webbplatsen för Välfärdsledning i kommunen

 

Pia Hakamäki
utvecklingschef, koordinator för nätverket En frisk kommun
THL
tfn 029 5247 403
e-post: fornamn.efternamn@thl.fi

Tomi Lähteenmäki
strategichef, ordförande för nätverket En frisk kommun Björneborgs stad
tfn 044 701 1190
e-post: fornamn.efternamn@pori.fi

 

Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen