Nätverket En frisk kommun
- Verksamhetsmålen för nätverket En frisk kommun
- Stöd och gemensam utveckling
- Samarbetet WHO Healthy Cities
Är främjandet av invånarnas hälsa och välfärd ett viktigt strategiskt mål för er kommun? Vill ni utveckla välfärdsledningen och metoderna för den tillsammans med andra kommuner?
Nätverket En frisk kommun (Terve Kunta) är ett nätverk som grundades 1996 för att stöda främjandet av hälsa och välfärd i kommunerna och som koordineras av THL. Det samlar kommuner där främjandet av hälsa och välfärd är en central strategisk riktlinje och en princip som styr verksamheten.
Nätverket En frisk kommun utvecklar arbetssätten och strukturerna för främjandet av hälsa och välfärd i Finland och främjar verksamhetsområdet internationellt som en del av nätverket WHO European Healthy Cities.
Verksamhetsmålen för nätverket En frisk kommun
Målet med nätverkets verksamhet är att främja kommuninvånarnas hälsa och välfärd. Man eftersträvar målet genom att utveckla den strategiska ledningen av främjandet av hälsa och välfärd, verksamheten och utvärderingen av verksamheten.
Verksamhetens huvudteman 2021–2025
- Stöd till kommunerna:
- Integrera främjandet av välfärd, hälsa och säkerhet i kommunstrategierna och den strategiska ledningen, särskilt med tanke på hållbar utveckling,
- Stärka välfärdsekonomin i kommunerna,
- I samarbetet mellan kommunerna och de framtida välfärdsområdena och på kontaktytorna i takt med att verkställandet av social- och hälsovårdsreformen framskrider,
- I organisationssamarbete och utnyttjande av organisationsinformation samt i andra aktuella teman,
- I ibruktagandet av THL:s webbskolor och i god praxis för utbildningar.
- Utveckling av nätverkets verksamhet till ett aktivt nätverk som stöder medlemmarna
Nätverkets mandatperioder är i enlighet med fullmäktigeperioderna fyra år. Verksamhetsplanen görs upp för en mandatperiod och justeras årligen.
Stöd och gemensam utveckling
Nätverket En frisk kommun delar information och lär sig tillsammans
- Ordnar årligen nätverksmöten och öppna seminarier på teman om främjande av hälsa och välfärd samt videokonferenser som stöd för kollegialt lärande
- Utvecklar, gör pilotförsök med och sprider praxis och metoder för främjande av hälsa och välfärd
- Samarbetar med Social- och hälsovårdsministeriet (SHM), Kommunförbundet, WHO:s samarbetscenter Itämeren alueen Terveet Kaupungit, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och andra relevanta intressentgrupper
- Samarbetar internationellt med nätverket WHO European Healthy Cities
Samarbetet WHO Healthy Cities
Målen för nätverket En frisk kommun är i linje med målen för WHO European Healthy Cities. Under period VII (2019–2025) prioriteras de teman som presenteras i stadsdirektörernas konsensusuttalande i Köpenhamn (2018). Visionen följer FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling, Agenda 2030, och syftar till att styra Healthy Cities arbete fram till 2030.
Healthy Cities vision har sex huvudteman: människor, delaktighet, livskraft, jordklotet, livsmiljön och fred (people, participation, prosperity, planet, place, peace).
Verksamheten ligger också i linje med de strategiska målen för Health 2020 (European policy and strategy for health and well-being – Health 2020): 1) främja alla människors hälsa och minska hälsoskillnaderna och 2) utveckla ledarskapet och öka det tväradministrativa samarbetet för att främja hälsan.
Läs mer om WHO Healthy Cities vision och mål
Kontaktuppgifter
Tanja Tasala
Nätverket En frisk kommun koordinator
tfn. 029 524 8121
e-post: [email protected]