Kulttuurisensitiiviset toimintakyvyn arviointimenetelmät mobiilissa (mobiTARMO)
Kulttuurisensitiiviset toimintakyvyn arviointimenetelmät mobiilissa (mobiTARMO)
mobiTARMO-hankkeen tavoitteena oli tukea alkuvaiheen kotoutumistoimia ja parantaa maahanmuuttajien palvelutarpeiden tunnistamista. Hankkeessa tuotettiin kulttuurisensitiivinen menetelmä toimintakyvyn kuvaamiseksi arabian, kurdin, somalin ja venäjän kielillä. Lisäksi laadittiin suositus toiminta- ja työkyvyn arvioimisesta kotoutumisvaiheessa. Suositus on tarkoitettu ammattilaisille, jotka tekevät arviointeja kotoutumisvaiheessa tai muissa soveltuvissa konteksteissa. Suositus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Kulttuurisesti ja kielellisesti sopiva arviointimenetelmä
Sopivan arviointimenetelmän valitseminen voi olla vaikeaa, jos asiakas ei puhu suomea ja suomalainen yhteiskunta on asiakkaalle vieras. Lähtökohtaisesti kaikki mittarit ja menetelmät on kehitetty tiettyyn kulttuuriseen kontekstiin ja ne voi olla saatavilla vain tietyillä kielillä.
Kykyviisari® on maksuton työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä kaikille työikäisille. Kykyviisarin avulla vastaaja voi selvittää omaa tilannettaan, keskeisiä vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan. Menetelmä on kehitetty Työterveyslaitoksen Sosiaalinen osallisuus ja työ- ja toimintakyvyn muutos Solmu -ESR-koordinaatiohankkeessa.
THL:n mobiTARMO-hankkeessa Kykyviisari-kysely on käännetty arabian, somalin, kurdin ja venäjän kielille. Kysymysten kulttuurisensitiivisyyttä on testattu kotoutumiskoulutuksen kontekstissa. Kykyviisarin® käyttöoppaaseen on laadittu luku kieliversioiden käytöstä. Kykyviisarin kieliversiot ovat vapaasti saatavissa Työterveyslaitoksen verkkopalvelusta.
Kykyviisari®-koulutusmateriaalit
Kykyviisarin käyttöopas TTL:n sivuilta
Suositus toiminta- ja työkyvyn arvioimisesta kotoutumisvaiheessa
Toimintakyvyn arviointi kuuluu monen ammattilaisen työhön. Arviointia tehdään eri syistä, kuten hoidon tai palvelun tarpeen selvittämiseksi tai asiakkaan voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamiseksi. Toimintakyvyn arviointia edellytetään myös lainsäädännössä palveluiden tai etuuksien saamiseksi.
Ammattilaisten avuksi on julkaistu Suositus toiminta- ja työkyvyn arvioimisesta kotoutumisvaiheessa. Suositus auttaa ammattilaisia arvioimaan ulkomailta Suomeen muuttaneen ja kotoutumisvaiheessa olevan henkilön toiminta- ja työkykyä. Suosituksena on, että kotoutumisvaiheessa:
- Toiminta- ja työkyvyn arviointi toteutetaan kielellisesti ja kulttuurillisesti soveltuvilla menetelmillä.
- Arvioinnissa pyritään jaettuun asiantuntijuuteen, jossa sekä asiakas että ammattilainen tuovat arviointitilanteeseen oman erityisosaamisensa.
- Arviointi on kokonaisvaltaista. Siinä huomioidaan kielitaidon, koulutuksen ja työhistorian lisäksi fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja kognitiivinen toimintakyky, suoriutuminen arkitoimista sekä toimintakykyyn vaikuttavat ympäristötekijät.
- Arviointi on systemaattista ja johtaa tarvittaviin jatkotoimiin ja palveluohjaukseen.
Suositus on vapaasti saatavilla Terveysportista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Hankkeen kumppanit ja rahoittajat
Hankkeen rahoittajana toimi Euroopan Unionin sisäasioiden Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF). Hankkeen vastuuorganisaationa toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja yhteistyökumppanina Arffman Consulting Oy.
Hanke toimi yhteistyössä Työterveyslaitos. Kykyviisari on kehitetty Työterveyslaitoksen Solmu-ESR-koordinaatiohankkeessa (Sosiaalinen osallisuus ja työ- ja toimintakyvyn muutos), yhdessä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamien toimintalinja 5 projektien kanssa.
Yhteystiedot
Shadia Rask
tutkimuspäällikkö
puh. 029 524 8537
sähköposti: [email protected]
Kykyviisarin kieliversiot arabiaksi, somaliksi, soraniksi ja venäjäksi löytyvät Kykyviisarin sivuilta
Kykyviisarin itseopiskelu ja lomakkeet (Kykyviisari)
Suositus ammattilaisille
Artikkeli
Henriksson, M., Rask, S., Anttila, H., Wikström, M., Savinainen, M., & Kuusio, H. (2020). Työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmän kulttuurinen adaptointi kognitiivisen haastattelun menetelmällä: kokemuksia Kykyviisarin testauksesta arabian-, somalin, kurdin- ja venäjänkielillä. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 57(2)
Kielimuuri murtuu aidolla kohtaamisella
2020 Suomen Fysioterapeutit
Kotoutujat toivovat työllistymistä ja parempaa taloudellista tilannetta
11.04.2019 THL-blogi
Kulttuurista ymmärrystä väestötutkimuksiin
23.04.2018 THL-blogi
Maahanmuuttajan toimintakyky tulee selvittää työllistämisen edistämiseksi
21.6.2017 THL-blogi