Etnokids ja nuorten kotoutumisen indikaattorit -hanke

Lapset ja nuoret ovat yhteiskunnassa kaikkein haavoittuvaisemmassa asemassa, joten heidän terveyttään ja hyvinvointiaan pitää kaikin tavoin vaalia. Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla ja nuorilla saattaa olla erityisiä lisähaasteita, mutta myös erityisiä voimavaroja kasvaessaan Suomessa. Heidän kasvuympäristönsä tutkiminen on hyvin tärkeää.

Meillä on hyvin vähän tietoa maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten terveydestä, hyvinvoinnista, kasvusta ja kehityksestä. Maamu-tutkimuksen yhteydessä toteutettiin vuosina 2011–2012 pääkaupunkiseudulla erillinen tutkimus (Etnokids) venäläis-, somali- ja kurditaustaisten perheiden nuorille. Tutkimuksessa kerättiin tietoa 13–16-vuotiailta nuorilta haastattelun, kyselylomakkeen ja terveystarkastuksen avulla. Nuoret osallistuivat tutkimukseen huoltajiensa luvalla.

Tutkimus tuottaa tietoa maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten terveyteen, hyvinvointiin ja kotoutumiseen vaikuttavista tekijöistä sekä siitä, miten palvelujärjestelmät ja aikuiset tukevat lapsen kasvua ja kehitystä koulussa ja kotona. Lisäksi aineiston avulla voidaan selvittää vanhempien sosiaalisia, taloudellisia ja psyykkisiä voimavaroja tukea lastensa kasvua ja kehitystä.

Tutkimustuloksia julkaistaan hankeraportissa, tieteellisissä julkaisuissa sekä Terveytemme-verkkopalvelussa. Tutkimuksesta saatuja tietoja voidaan verrata kantaväestölle suoritetun Lasten ja nuorten terveysseuranta -tutkimuksen tuloksiin: Lasten ja nuorten terveysseurannan tutkimus (LATE)

Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia (2010–2013), EU:n Kotouttamisrahasto (2011–2013) ja THL. Teemme tutkimusta yhteistyössä Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen ja Kotipuun sekä Helsingin yliopiston kanssa.

Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia (2010–2013), EU:n Kotouttamisrahasto (2011–2013) ja THL. Teemme tutkimusta yhteistyössä Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen ja Kotipuun sekä Helsingin yliopiston kanssa.
Väestöliiton etnokids

5.6.2014 julkaistun Maahanmuuttajataustaisten nuorten terveys ja hyvinvointi tutkimuksen raportti  

Maahanmuuttajataustaisten nuorten terveys ja hyvinvointi

14.5.2012 pidetyn Etnokids seminaarin esitykset:

26.11.2013 pidetyn seminaarin esitykset:

  • Maahanmuuttajien kotoutumisen seuranta Suomessa, Ylitarkastaja Paula Karjalainen, TEM
  • Maahanmuuttajalasten ja -nuorten terveyden, hyvinvoinnin ja kotoutumisen seurantaindikaattorit, Tutkija Katja Wikström, THL
  • Tuloksia kantaväestön lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin seurannasta, Projektitutkija Tuula Aira, Jyväskylän yliopisto
  • Maahanmuuttajaperheiden hyvinvointi, Tutkimuspäällikkö Päivikki Koponen, THL
  • Ulkomaalaistaustaisten nuorten terveys- ja hyvinvointitutkimus: tuloksia nuorten tutkimuksesta, Tutkija Lotta Haikkola, THL
  • Maahanmuutto perheen siirtymänä - tutkimus (Migfam): nuorten kokemuksia Suomeen tulosta, Tutkija Elina Leinonen, Väestöliitto

Lisätietoja

Tiina Laatikainen
tutkimusprofessori, lääketieteen tohtori
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
PL 30, 00271 Helsinki
sähköposti: [email protected]

Työryhmä

Anne Alitolppa-Niitamo, monikulttuurisuusasioiden päällikkö, Väestöliitto
Lotta Haikkola, tutkija, THL
Päivikki Koponen, tutkimuspäällikkö, THL
Tiina Laatikainen, tutkimusprofessori, THL
Elina Leinonen, tutkija, Väestöliitto
Maili Malin, tutkija, THL
Päivi Mäki, Kehittämispäällikkö, THL
Suvi Parikka, tutkija, THL
Minna Säävälä, erikoistutkija, Väestöliitto
Katja Wikström, tutkija, THL

 

Kotouttamisrahaston logo

Osta julkaisuja

THL kirjakauppaan
THL:n verkkokirjakauppa

Ellibs - elektronisia kirjoja
Tutustu THL:n e-kirjavalikoimaan ja e-kirjojen etuihin Ellibsin palvelussa.
THL:n julkaisuja Ellibsissä
E-kirjojen edut