Lapinlahden Lähteellä minusta tuli ekstrovertti
Haastattelu on vuodelta 2017.
Lapinlahden vanha mielisairaala on parin viime vuoden ajan ollut täynnä uutta eloa. Sairaala-alueella toimii hävikkiruokaravintola, työhuoneosuuskunta sekä Lapinlahden Lähde – mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka, joka kokoaa yhteen niin työkokeilijat, kuntoutujat kuin vapaaehtoisetkin.
Lähes sata vapaaehtoista ja osallistujaa järjestävät Lapinlahden Lähteellä tapahtumia, pyörittävät kahvilaa ja remontoivat vanhaa sairaalarakennusta. Yksi osallistujista on graafikko ja taiteilija Risto Ruuth, joka ryhtyi Lähteen vapaaehtoiseksi vuoden 2015 elokuussa.
”Lapinlahden Lähteellä järjestettävää konserttia varten tarvittiin juliste ja käsiohjelma ja niille graafinen suunnittelu. Se oli nopea hyppy mukaan projektiin. Vauhti oli heti päällä kuin vanhassa työelämässä. Oli aikataulut ja deadlinet, joista piti suoriutua.”
Ruuth jäi sille tielle ja on nyt yksi Lapinlahden Lähteen kantavista voimista. Hän vetää historiakierroksia ja osaa sairaalan historian ulkomuistista. Hän toimii myös saunamajurina, Lapinlahden rannalla kun nököttää Helsingin vanhin yleisölle avoin sauna. Ruuthilla on Lapinlahden Lähteellä myös Tilanjakamolta vuokrattu työhuone.
”Olin nuorena aika introvertti, mutta täällä minusta on tullut sellainen ekstra-ekstra-ekstrovertti. Täällä on helppo kohdata ihmisiä. Kyllä tämä antaa paljon. Sosiaalinen piirini on laajentunut valtavasti.”
”Kun olin työelämässä, en sielläkään tavannut näin paljoa erilaisia ihmisiä”
Vanhaa sairaala-aluetta kehittää Osallistu Lapinlahden Lähteellä -hanke, joka järjestää erilaista mielen hyvinvointia ja kulttuuria edistävää toimintaa. Pyrkimys on ehkäistä syrjäytymistä ja luoda polkuja työelämään.
Alueella järjestetään erilaisia tapahtumia, joista suurin osa on maksuttomia, osuuskunta Tilajakamon työhuoneita vuokraavat eri alojen ammattilaiset ja kahvilan lisäksi rakennuksessa toimii hävikkiruokaravintola Loop, jota pyörittää From Waste to Taste -hanke.
Polkuja työhön pyritään luomaan erityisesti vaikeassa työllisyystilanteessa oleville ihmisille. Yhteistyötä tehdään myös oppilaitosten kanssa ja opiskelijat pääsevät tekemään harjoittelujaksojaan Lähteelle.
Ruuthin mukaan eri toimijoiden välille on muodostunut hyvä yhteishenki.
”Täällä on sellainen ihmisten kirjo, jota et ikään kuin muualla arkielämässä tapaa. Kun olin työelämässä, en sielläkään tavannut näin paljoa erilaisia ihmisiä”, Ruuth kuvailee.
Välillä on onneksi hiljaisempaa.
”Lapinlahden Lähde tarjoaa myös kaupunkilaisille rauhoittumispaikan.”
Kukin voi osallistua voimavarojensa mukaan
Lapinlahden Lähteen viestijä Roosa Lindholmin mukaan Lapinlahden Lähteellä tärkeitä toiminnan periaatteita ovat kokeilukulttuuri ja avoin ilmapiiri, jolloin ihmiset uskaltavat esittää omia ideoitaan ja rakentaa työnkuvaansa itselle sopivaksi. Osallistuminen on myös pyritty tekemään helpoksi.
”Jos haluaa tulla mukaan järjestämään vaikka tapahtumaa vapaaehtoisena, ei tarvitse liittyä tai sitoutua toimintaan pitkäksi aikaa. Voi tulla vaikka valvomaan näyttelyä kertaluontoisesti.”
Tehtävät valitaan osallistujan omien voimavarojen, vahvuuksien ja toiveiden mukaan.
”Sitä kautta ihmiset voivat voimaantua ja löytää itsestään uudenlaisia kykyjä”, kertoo Lindholm.
Kaikki ovat myös tervetulleita taustoistaan riippumatta.
”Pyrimme siihen, ettei kenenkään tarvitse kertoa menneisyydestään mitään, jos ei niin itse tahdo tehdä. Nykyhetki merkitsee enemmän kuin menneisyys.”
Yhteisöllinen tilan haltuunotto on saanut tunnustusta
Lapinlahden Lähde on toiminut nykyisessä laajuudessa reilun vuoden verran. Toiminta on myös saanut tunnustusta.
Helsingin rakennuslautakunta myönsi Lapinlahden Lähteelle Rakentamisen Ruusu -kunniamaininnan yhteisöllisen tilan haltuunotosta ja avaamisesta yhdessä Pro Lapinlahden ja Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon kanssa. Myös Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Lähteelle kulttuuripalkinnon.
”Olemme saaneet palautetta siitä, kuinka arvokasta ja tarvittua toimintamme on. Nykyajan muuttuvassa yhteiskunnassa yhteisöllinen toiminta, jossa kuka vain voi olla rakentamassa omannäköisiä tapahtumia ja toimintoja, on valtava voimavara ja edistää mielen hyvinvointia.”
Osallistu Lapinlahden Lähteellä -hankkeessa pyritään siihen, että toiminta jatkuu myös hankekauden päätyttyä.
”Lapinlahti on merkittävä paikka myös paikallisesti ja haluamme tehdä sen tunnetuksi. Pyrimme luomaan jotain pysyvää, jotta toiminnasta hyötyisivät myös ne, jotka ovat löytäneet sen vasta hetki sitten.”
Haastattelu on julkaistu 3.5.2017.
Teksti: Salla Valtari, Sokra