Pilarit ja investoinnit
EU:n elpymisväline (Next Generation EU) sisältää rahoitusta seitsemään EU-ohjelmaan. Jäsenmaat voivat saada rahoitusta yhteensä 750 miljardia euroa, josta 390 miljardia euroa on avustuksia ja 360 miljardia euroa lainoja.
EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (RRF = Recovery and Resilience Facility) on EU:n elpymisvälineen suurin ohjelma. Se sisältää 672,5 miljardin rahoituksen jäsenmaille. Tästä 312,5 miljardia euroa on avustuksia ja 360 miljardia euroa lainoja.
Jäsenvaltion on esitettävä kansallinen elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP = Recovery and Resilience Plan), jotta se voi saada elpymis- ja palautumistukivälineen rahoitusta. Suomessa suunnitelma on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Siitä käytetään myös nimityksiä Suomen elpymissuunnitelma ja Suomen suunnitelma.
Suomen kestävän kasvun ohjelma jakautuu neljään pilariin:
- Pilari 1: Vihreä siirtymä tukee talouden rakennemuutosta ja hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa
- Pilari 2: Digitalisaation ja datatalouden avulla vahvistetaan tuottavuutta ja tuodaan palvelut kaikkien saataville
- Pilari 3: Työllisyysasteen ja osaamistason nostaminen kestävän kasvun vauhdittamiseksi
- Pilari 4: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen
THL toteuttaa Suomen kestävän kasvun ohjelmassa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan liittyvien pilareiden 3 ja 4 kansallisia projekteja.
Pilareiden 3 ja 4 investoinnit ja tavoitteet
Pilari 3 jakautuu hankkeisiin, joissa tuetaan työkykyä ja työllisyyttä. Pilari 3:n hankkeet ovat:
- Työkykyohjelman laajentaminen
- Työttömien terveystarkastus
- Osatyökykyisten palvelut, etuudet ja työhön osallistuminen -tutkimushanke
- IPS-mallin laajentaminen
Pilari 4 jakautuu neljään investointiin:
- Investointi 1:n tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista (mukaan lukien mielenterveyspalvelut) sekä purkaa koronaepidemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa
- Investointi 2:n tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista
- Investointi 3:n tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon tietopohjan kustannusvaikuttavuutta ja edistää vaikuttavuusperusteista ohjausta
- Investointi 4:n tavoitteena on nopeuttaa hoitotakuuta edistävien palvelumuotoiltujen digitaalisten palvelujen käyttöönottoa.
Investointien kansallisten projektien lisäksi Suomen kestävän kasvun ohjelmaa toteutetaan hyvinvointialueiden hankkeissa, joihin sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustuksia. Jokaisella hyvinvointialueella ja sosiaalialan osaamiskeskuksessa on käynnistetty yksi hanke. Aluehankkeet on jaettu edelleen viiteen YTA-tason (Etelä-Suomi, Itä-Suomi, Länsi-Suomi, Sisä-Suomi, Pohjois-Suomi) hankekokonaisuuteen.