Barnahus-hanke
Barnahus-hankkeessa tehostetaan lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseja sekä väkivaltaa kokeneiden lasten tukea ja hoitoa. Suuntaviivana toimivat eurooppalaiset Barnahus-standardit.
Tavoitteet
- Väkivaltaa kokeneiden lasten ja perheiden tarvitseman tuen ja hoidon koordinaation sekä sisällön kehittäminen
- Lapsiystävällisten kohtaamisten ja tilojen varmistaminen kaikille lapsille, joita kuullaan oikeudellisessa kontekstissa
- Moniammatillisen yhteistyön vahvistaminen (poliisi, syyttäjä, oik. psyk. yksiköt, lastensuojelu, somaattinen ja psykiatrinen sairaanhoito, koulu, varhaiskasvatus, neuvola) ja mallien jalkauttaminen
- Rikosilmoituksesta tuomioon kuluvan viiveeseen vaikuttaminen viranomaisyhteistyön keinoin
- Maksuttomien, tutkittuun tietoon perustuvien verkkokoulutusten rakentaminen kaikkien lapsiin kohdistuvia väkivaltaepäilyjä kohtaavien ammattilaisten ulottuville
Toteutus
- Valtakunnallistetaan monialaisen yhteistyön ja viranomaisten välisen tiedon jaon mallit, joita jo kehitetty THL:llä (LASTA-seula-malli ja -lomake) sekä alueellisesti yliopistosairaaloiden lasten ja nuorten oikeuspsykologian/-psykiatrian yksiköissä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueilta hankkeeseen osallistuvien yliopistosairaaloiden projektikoordinaattorit vastaavat tavoitteiden mukaisesta toiminnan toteuttamisesta yhteistyöalueellaan.
- Kehitetään tuen ja hoidon koordinaatiota hoitopolkuja mallintamalla, kouluttamalla ja juurruttamalla näyttöön pohjautuvia tuen ja hoidon menetelmiä sekä vahvistamalla olemassa olevaa osaamista.
- Toteutetaan maksuton verkkokoulutus varhaisen tunnistamisen ja tuen lisäämiseksi, kohderyhminä muun muassa varhaiskasvatus, koulut, sosiaalitoimi, terveydenhuolto. Seurataan systemaattisesti koulutuksen suorittaneiden määrää ja koulutuksen alueellista kattavuutta.
- Hanke tekee laajalti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, joiden vastuualueeseen lapsiin kohdistuneiden väkivallan tunnistaminen, väkivaltaepäilyjen tutkinta sekä väkivaltaa kokeneiden lasten tuki ja hoito kuuluu, ml. poliisi, syyttäjä, lastensuojelu, somaattinen ja psykiatrinen sairaanhoito, varhaiskasvatus, koulu ja neuvola.
Yhteistyökumppanit
Hanke toteutetaan THL:n koordinoimana yhteistyöalueilla. Hyvinvointialueet, joissa on yliopistosairaala toimivat oman yhteistyöalueensa hanketoteuttajina. Yhteistyötä tehdään myös mm. poliisi- ja syyttäjäorganisaation kanssa, yliopistojen ja korkeakoulujen, järjestöjen sekä tulevien OT-keskusten kanssa.
Rahoitus
Hankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
Yhteystiedot
Sini Stolt
johtava asiantuntija
puh. 029 524 8193
[email protected]
Rika Rajala
koordinaattori
puh. 029 524 7408
[email protected]
Miia Ståhlberg
erityisasiantuntija
puh. 029 524 7210
[email protected]
Matleena Huittinen
suunnittelija
puh. 029 524 7112
[email protected]
Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien väkivaltaepäilyiden tutkiminen lapsen edun mukaisesti
Lasten ja nuorten kokema seksuaalinen häirintä ja väkivalta
Lasten, nuorten ja aikuisten kokemuksia väkivallasta
Lapsiin kohdistuvien väkivaltarikosten selvittäminen terveydenhuollossa
Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten ilmoitukset kasvussa