Foolihappo ja raskaus

Tällä sivulla:

Foolihappo vs. folaatti

Foolihappo on folaattia vastaava synteettinen vitamiini, jota on vitamiinivalmisteissa ja muissa ravintolisissä sekä täydennetyissä elintarvikkeissa. 

Ravinnossa esiintyviä vitamiinin aktiivisia muotoja kutsutaan folaateiksi. Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini (B9 -vitamiini), jota tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Sen tarve lisääntyy raskauden aikana. 

Raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana suositeltava folaatin päiväsaanti ruoasta on 500 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa.

Katso folaatin lähteet ravinnossa

Foolihappolisän käyttösuositus raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana

Folaatin ja foolihapon riittävä saanti on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille, koska se vähentää riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle (Neural Tube Defect, NTD). NTD on vaikea epämuodostuma.

Runsaasti folaattia sisältävä ruokavalio on tärkeä jo raskautta suunniteltaessa ja koko raskauden ajan. Sen lisäksi raskautta suunnittelevan tulisi jo noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä aloittaa foolihappolisän nauttiminen tabletteina. Raskautta suunnittelevien naisten tulisi saada foolihappoa vähintään 400 µg (mikrogrammaa) vuorokaudessa. Foolihappolisän syömistä jatketaan 12. raskausviikon loppuun saakka.

Yksilöllinen tarvearvio

Lääkärin yksilöllinen tarvearvio tulee tehdä niille raskautta suunnitteleville naisille, joilla on

  • epilepsialääkitys
  • muuta folaattitasoa laskeva tai folaatin tarvetta lisäävä lääkitys (esim. metotreksaatti, pitkäaikainen sulfalääkitys, trimetopriimi, litium)
  • tyypin 1 tai 2 diabetes
  • painoindeksi ≥ 30 kg/m2
  • suoliston imeytymishäiriö
  • alkoholin suurkulutusta
  • kauempana omassa tai puolison suvussa vaikea NTD (Neural Tube Defect) -epämuodostuma.

Lääkärin yksilöllisen arvion mukaan vuorokausiannos voi tällöin olla suurempi kuin 400 µg  (mikrogrammaa) vuorokaudessa.

Foolihappolisän käyttö aloitetaan raskautta suunniteltaessa noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä ja käyttöä jatketaan 12. raskausviikon loppuun.  

Jos raskautta suunnittelevalla naisella on ollut NTD-lapsi tai -sikiö aiemmassa raskaudessa tai hänellä itsellään on ollut NTD, foolihappolisän vuorokausiannos on 4 mg/vrk reseptilääkkeenä.

Käyttö aloitetaan raskautta suunniteltaessa noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatketaan 12. raskausviikon loppuun.  

Folaatti ruoassa

Foolihappolisän lisäksi on turvattava folaatin riittävä saanti koko raskauden ajan monipuolisella, runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sisältävällä ruokavaliolla.

Eniten folaattia saadaan täysjyväviljasta, tummanvihreistä kasviksista, palkokasveista, hedelmistä ja marjoista. Myös maitovalmisteista saadaan pieniä määriä folaattia. 

Ruokasuosituksen mukaisesti koostetuista aterioista saa runsaasti folaattia. 

Folaattia runsaasti sisältäviä elintarvikkeita

Elintarvikkeita ryhmiteltynä folaattipitoisuuden mukaan
Elintarvike µg/100 g Elintarvike µg/100 g
Kikherne 172 Keitetyt pavut 150
Soijapapu 116 Vihreä papu 108
Parsakaali 79 Ruispalaleipä 67
Ruusukaali 66 Kukkakaali 60
Tuore herne 59 Kananmuna 58
Kasvispakasteet 53 Kerä- ja jäävuorisalaatti 53
Lehtisalaatti 52 Kiinankaali 51
Lanttu 50 Mysli 49
Paprika 47 Kiivi 42
Mansikka 36 Etikkapunajuuri 36
Täysjyväleipä 31 Keräkaali 30
Valkoinen leipä 29 Maissi 27
Appelsiini 27 Greippi 26
Sienet 23 Mandariini 21
Porkkana 16 Peruna 16
Piimä 14 Keitetty pasta 13
Banaani 13 Punaherukka 12
Tomaatti 12 Mustikka 12
Kurkku 10 Kirjolohi 9
Etikkakurkku 8 Mustaherukka 8
Puuro 6 Viili 6
Makkara 6 Keitetty riisi 6
Tonnikala 5 Jogurtti 4
Maito 4 Kokolihaleikkele 3
Omena 3 Päärynä 2
Liha 1

Fineli kertoo ruoka-aineiden folaattipitoisuuden

Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansanterveyden edistäminen -yksikön ylläpitämä tietopankki. Fineliin on koottu tietoa suomalaisten ja Suomessa käytettävien elintarvikkeiden keskimääräisestä ravintoainekoostumuksesta. 

Elintarviketietokannassa on yli 4000 elintarviketta ja 55 ravintotekijää. Tietokannan avulla voi seurata omaa ruoankäyttöään ja käyttää sitä ravinnonsaannin laskentaan. Fineliä voi hyödyntää myös reseptien suunnittelussa.
Fineli-tietopankki