Foolihappo ja raskaus
Tällä sivulla:
- Foolihappo vs. folaatti
- Foolihappolisän käyttösuositus raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana
- Folaatti ruoassa
- Folaattia runsaasti sisältäviä elintarvikkeita
- Fineli kertoo ruoka-aineiden folaattipitoisuuden
Foolihappo vs. folaatti
Foolihappo on folaattia vastaava synteettinen vitamiini, jota on vitamiinivalmisteissa ja muissa ravintolisissä sekä täydennetyissä elintarvikkeissa.
Ravinnossa esiintyviä vitamiinin aktiivisia muotoja kutsutaan folaateiksi. Folaatti on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini (B9 -vitamiini), jota tarvitaan solujen jakautumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Sen tarve lisääntyy raskauden aikana.
Raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana suositeltava folaatin päiväsaanti ruoasta on 500 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa.
Katso folaatin lähteet ravinnossa
Foolihappolisän käyttösuositus raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana
Folaatin ja foolihapon riittävä saanti on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille, koska se vähentää riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle (Neural Tube Defect, NTD). NTD on vaikea epämuodostuma.
Runsaasti folaattia sisältävä ruokavalio on tärkeä jo raskautta suunniteltaessa ja koko raskauden ajan. Sen lisäksi raskautta suunnittelevan tulisi jo noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä aloittaa foolihappolisän nauttiminen tabletteina. Raskautta suunnittelevien naisten tulisi saada foolihappoa vähintään 400 µg (mikrogrammaa) vuorokaudessa. Foolihappolisän syömistä jatketaan 12. raskausviikon loppuun saakka.
Yksilöllinen tarvearvio
Lääkärin yksilöllinen tarvearvio tulee tehdä niille raskautta suunnitteleville naisille, joilla on
- epilepsialääkitys
- muuta folaattitasoa laskeva tai folaatin tarvetta lisäävä lääkitys (esim. metotreksaatti, pitkäaikainen sulfalääkitys, trimetopriimi, litium)
- tyypin 1 tai 2 diabetes
- painoindeksi ≥ 30 kg/m2
- suoliston imeytymishäiriö
- alkoholin suurkulutusta
- kauempana omassa tai puolison suvussa vaikea NTD (Neural Tube Defect) -epämuodostuma.
Lääkärin yksilöllisen arvion mukaan vuorokausiannos voi tällöin olla suurempi kuin 400 µg (mikrogrammaa) vuorokaudessa.
Foolihappolisän käyttö aloitetaan raskautta suunniteltaessa noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä ja käyttöä jatketaan 12. raskausviikon loppuun.
Jos raskautta suunnittelevalla naisella on ollut NTD-lapsi tai -sikiö aiemmassa raskaudessa tai hänellä itsellään on ollut NTD, foolihappolisän vuorokausiannos on 4 mg/vrk reseptilääkkeenä.
Käyttö aloitetaan raskautta suunniteltaessa noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä ja jatketaan 12. raskausviikon loppuun.
Folaatti ruoassa
Foolihappolisän lisäksi on turvattava folaatin riittävä saanti koko raskauden ajan monipuolisella, runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa sisältävällä ruokavaliolla.
Eniten folaattia saadaan täysjyväviljasta, tummanvihreistä kasviksista, palkokasveista, hedelmistä ja marjoista. Myös maitovalmisteista saadaan pieniä määriä folaattia.
Ruokasuosituksen mukaisesti koostetuista aterioista saa runsaasti folaattia.
Folaattia runsaasti sisältäviä elintarvikkeita
Elintarvike | µg/100 g | Elintarvike | µg/100 g |
---|---|---|---|
Kikherne | 172 | Keitetyt pavut | 150 |
Soijapapu | 116 | Vihreä papu | 108 |
Parsakaali | 79 | Ruispalaleipä | 67 |
Ruusukaali | 66 | Kukkakaali | 60 |
Tuore herne | 59 | Kananmuna | 58 |
Kasvispakasteet | 53 | Kerä- ja jäävuorisalaatti | 53 |
Lehtisalaatti | 52 | Kiinankaali | 51 |
Lanttu | 50 | Mysli | 49 |
Paprika | 47 | Kiivi | 42 |
Mansikka | 36 | Etikkapunajuuri | 36 |
Täysjyväleipä | 31 | Keräkaali | 30 |
Valkoinen leipä | 29 | Maissi | 27 |
Appelsiini | 27 | Greippi | 26 |
Sienet | 23 | Mandariini | 21 |
Porkkana | 16 | Peruna | 16 |
Piimä | 14 | Keitetty pasta | 13 |
Banaani | 13 | Punaherukka | 12 |
Tomaatti | 12 | Mustikka | 12 |
Kurkku | 10 | Kirjolohi | 9 |
Etikkakurkku | 8 | Mustaherukka | 8 |
Puuro | 6 | Viili | 6 |
Makkara | 6 | Keitetty riisi | 6 |
Tonnikala | 5 | Jogurtti | 4 |
Maito | 4 | Kokolihaleikkele | 3 |
Omena | 3 | Päärynä | 2 |
Liha | 1 |
Fineli kertoo ruoka-aineiden folaattipitoisuuden
Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansanterveyden edistäminen -yksikön ylläpitämä tietopankki. Fineliin on koottu tietoa suomalaisten ja Suomessa käytettävien elintarvikkeiden keskimääräisestä ravintoainekoostumuksesta.
Elintarviketietokannassa on yli 4000 elintarviketta ja 55 ravintotekijää. Tietokannan avulla voi seurata omaa ruoankäyttöään ja käyttää sitä ravinnonsaannin laskentaan. Fineliä voi hyödyntää myös reseptien suunnittelussa.
Fineli-tietopankki