Usein kysyttyä lintuinfluenssarokotuksista
Voiko rokotteesta saada lintuinfluenssan?
Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, eikä siitä voi saada lintuinfluenssaa.
Tarjotaanko rokotetta lintuharrastajille tai harrastekanalaa pitäville, joilla on kotona ulkoilevia lintuja?
THL:n määrittelemiin rokotusten kohderyhmiin eivät kuulu lintuharrastajat ja harrastekanalan pitäjät. Nyt rokotettavia ryhmiä on jouduttu priorisoimaan rokotteiden saatavuuden perusteella. Kaikkien lintujen parissa toimivien kannattaa noudattaa Ruokaviraston antamia suojaussuosituksia.
Ruokavirasto: Lintuinfluenssa
Tarjotaanko rokotetta esimerkiksi henkilöille, jotka työssään joutuvat joskus hävittämään kuolleita lintuja?
THL:n määrittelemiin lintuinfluenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvat henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen. Jos työssään joutuu satunnaisesti siivoamaan tai hävittämään kuolleita lintuja, ei rokotus ole nykyisessä epidemiatilanteessa tarpeen. Jos tällaiset työtehtävät ovat kuitenkin hyvin usein toistuvia, arvioidaan rokottamisen tarve tapauskohtaisesti. Kaikkien lintujen parissa toimivien kannattaa noudattaa Ruokaviraston antamia suojautumissuosituksia.
Ruokavirasto: Lintuinfluenssa
Kuinka paljon pitää olla tekemisissä lintujen kanssa, että rokote kannattaa ottaa?
Oleellista on arvioida altistuksen määrää ja toistuvuutta. Jos on satunnaisesti tai lyhytaikaisesti tekemisessä lintujen kanssa, ei rokote ole tarpeellinen. Rokotustarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti omalla hyvinvointialueella. Kaikkien lintujen parissa toimivien kannattaa noudattaa Ruokaviraston antamia suojautumissuosituksia.
Ruokavirasto: Lintuinfluenssa
Saako rokotteen, jos mökin tai kodin lähellä todettiin lintujen joukkokuolema?
Vuoden 2024 aikana Suomessa ei ole todettu lintujen joukkokuolemia. Koska epidemiatilanne on tällä hetkellä edelleen rauhallinen, rokotetaan ainoastaan suurimmassa tartuntariskissä olevat henkilöt. Kohderyhmiä arvioidaan tarvittaessa uudelleen, mikäli tautitilanne Suomessa muuttuu.
Suositellaanko rokotusta kaikille laboratoriotyöntekijöille?
Rokotussuositus koskee laboratoriotyöntekijöitä, jotka käsittelevät sellaisia näytteitä, joiden voidaan perustellusti epäillä sisältävän lintuinfluenssavirusta.
Kuka arvioi rokotustarpeen, jos henkilö ei tiedä kuuluuko riskiryhmään?
Rokotustarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti omalla hyvinvointialueella. Hyvinvointialueet antavat ohjeet siitä, kuka tekee arvion, sekä mistä ja milloin rokotteen saa.
Otin influenssarokotteen viime syksynä – kannattaako ottaa lintuinfluenssarokote?
Rokote kannattaa ottaa. Kausi-influenssarokotus voi antaa korkeintaan hyvin vähäistä suojaa lintuinfluenssaa vastaan ja viime syksynä saadun kausi-influenssarokotteen suojateho on jo selvästi heikentynyt.
Milloin lintuinfluenssarokotteen jälkeen voi ottaa muita rokotteita?
Muihin rokotteisiin ei lähtökohtaisesti ole tarvetta pitää varoaikaa. Haittavaikutusten tarkkailemiseksi ja erottamiseksi väliä voi pitää, jos muu rokotus ei ole kiireellinen.
Rokottamisen tärkeimmät muistisäännöt
Vaikuttaako annosvälin pituus rokotevasteeseen?
Mitä pidempi annosväli on, sitä korkeammaksi vasta-aineiden määrä muodostuu ja ns. soluvälitteinen immuniteetti ehtii kypsyä paremmin. Lyhyt annosväli voi tarjota nopeamman suojan, mikä on hyödyllistä, kun pyritään saavuttamaan immuniteetti mahdollisimman nopeasti epidemiatilanteessa.
Jos otan rokotteen, voinko vähentää suojautumistoimia?
Mikään rokote ei anna 100 prosenttista suojaa tartuntaa vastaan. Rokotuksen jälkeenkin on tärkeää noudattaa Ruokaviraston ja Työterveyslaitoksen antamia suojautumissuosituksia.
Lintuinfluenssaa ei ole todettu ihmisillä Suomessa – miksi minun kannattaisi ottaa uusi rokote, joka ei ole vielä käytössä muualla maailmassa?
Vaikka lintuinfluenssa tarttuu ihmiseen huonosti, on tartuntoja todettu ihmisillä Euroopassakin. H5-viruksen aiheuttama lintuinfluenssa on lähes aina henkeä uhkaava tauti. Lintuinfluenssarokotusten avulla pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Lisäksi pyritään torjumaan lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi virukseksi ja siten pandemian syntyä.
Voiko raskaana olevalle tai raskautta suunnittelevalle antaa lintuinfluenssarokotteen?
Olemassa olevien tietojen perusteella ei ole syytä epäillä, että lintuinfluenssarokote aiheuttaisi haittaa raskaudelle tai sikiölle. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tutkittua tietoa raskaana olevien rokottamisesta juuri tällä rokotteella. Raskaana olevan rokottamista tulee harkita vain, jos rokottamisen hyödyt selvästi ylittävät mahdolliset haitat. Raskautta suunnitteleva voidaan rokottaa, jos hänellä on huomattava riski saada lintuinfluenssatartunta.
Otin rokotteen ja tulin sen jälkeen raskaaksi – onko siitä haittaa sikiölle?
Olemassa olevien tietojen perusteella ei ole syytä epäillä, että lintuinfluenssarokote aiheuttaisi haittaa raskaudelle tai sikiölle. Erityistä seurantaa ei tarvita.
Voiko rokotteen adjuvantti aiheuttaa narkolepsiaa?
MF59-adjuvanttia on käytetty aiemminkin mm. tehostetuissa kausi-influenssarokotteissa useissa maissa ja kyseistä adjuvanttia sisältäviä rokotteita on maailmanlaajuisesti annettu jo satoja miljoonia annoksia. Laajassa käytössä ei ole havaittu viitteittä narkolepsian kaltaisesta haitasta.
Jos on saanut allergisen reaktion kausi-influenssarokotteesta voiko ottaa lintuinfluenssarokotteen?
Tavanomainen allerginen reaktio ei ole este rokottamiselle. Rokotetta ei saa antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.
Voiko rokotteen hankkia yksityisesti, jos ei kuulu riskiryhmään?
Ainakaan toistaiseksi lintuinfluenssarokotetta ei voi ostaa apteekista.