Allergisten rokottaminen

Allergisen henkilön voi useimmiten rokottaa

Allergiset henkilöt saavat useimmiten rokotukset normaalisti. Esimerkiksi yliherkkyys kananmunalle, formaldehydille tai antibiootille harvoin estää rokottamisen.

Tarpeellinen rokote voi jäädä antamatta, kun vakavaa, henkeä uhkaavaa anafylaksiaa pelätään turhaan. Siksi on tärkeää, että hoitava lääkäri huolella puntaroi rokotuksen hyötyjä ja mahdollisia riskejä.

Varaudu anafylaksiaan kaikissa rokotustilanteissa

IgE-välitteinen allergia jollekin rokotteen ainesosalle on harvinaista.  Se voi johtaa äkilliseen yliherkkyysreaktioon, anafylaksiaan.  

Anafylaksiassa kehittyy nopeasti vakavia yleisoireita. Anafylaksian hoitamiseen on varauduttava kaikissa rokotustilanteissa. 

Erota erilaiset allergiset oireet

Usein rokotusreaktiosta herää epäily välittömästä rokoteallergiasta, vaikka se ei sitä olisikaan. Siksi on hyödyllistä selvittää huolella, minkälaisesta yliherkkyydestä on kyse ja mikä muu mahdollisesti saa aikaan reaktion.
Välitön vai viivästynyt yliherkkyys rokotteelle?

Allergisia reaktioita oireittain

Laajat yleisoireet voivat viitata allergiseen reaktioon. Silti taustalla voi olla jokin muu syy.
Laaja-alainen ihoreaktio rokotuksen jälkeen

Rokotusraajan paikalliset oireet eivät yleensä johdu allergiasta. 
Rokotusraajan paikalliset oireet

Jatkorokotukset epäillyn allergisen reaktion jälkeen

Allergisen henkilön rokottaminen vaatii joskus erityisiä toimenpiteitä. Rokotuksen turvallisuustasoa nostetaan, jotta varmistetaan turvallinen ilmapiiri. Rokotus annetaan lääkärin valvonnassa ja rokotetun vointia seurataan riittävästi.
Rokotukset allergiaepäilyn jälkeen