Taudit ja torjunta
Tartuntatauti eli infektiotauti on infektiosairaus, joka voi tarttua tautia aiheuttavan mikrobin siirtyessä eliöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti. Tartuntatauti voi olla viruksen, bakteerin, loisen tai sienen aiheuttama.
Tartuntataudeista yleisimpiä ovat erilaiset hengitystieinfektiot. Nuhakuume eli flunssa kattaa akuuteista sairauksista yli viidenneksen ja hengitystieinfektioista noin kaksi viidesosaa. Ruuansulatuskanavan infektioita aiheuttaa moninainen joukko mikrobeja, joista merkittäviä ovat esimerkiksi norovirus ja kampylobakteeri.
Etsityimmät taudit ja mikrobit
- Mykoplasma
- Adenovirus
- Hinkuyskä
- Koronavirus SARS-CoV-2
- M-rokko (ent. apinarokko)
- Keuhkoklamydia
- Influenssa
- A-ryhmän streptokokki
- Syyhy
- RSV
Tartuntatautien torjunnassa on mukana useita eri toimijoita
Tartuntatautien torjunnan yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Kunnat vastaavat tartuntatautien torjuntatyön järjestämisestä.
Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ohjaa ja tukee kuntia ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä, kehittää alueellisesti tartuntatautien diagnostiikkaa ja hoitoa sekä selvittää epidemioita yhdessä kuntien kanssa.
THL ohjaa ja tukee kuntien, sairaanhoitopiirien ja aluehallintovirastojen työtä tartuntatautien torjunnassa. Lisäksi THL seuraa ja arvioi tartuntatautiuhkia Suomessa ja maailmalla.
Epidemioihin varautuminen sekä kansallisesti että kansainvälisesti on tärkeä osa tartuntatautien torjuntatyötä.
Tässä osiossa
- Taudit ja taudinaiheuttajat A–Ö
- Matkailijan terveysopas
- Antibioottiresistenssi
- Epidemioiden selvitys ja ilmoittaminen
- Hoitoon liittyvät infektiot
- Infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjeita
- Maahanmuuttaneiden terveyspalvelut ja tartuntatautien ehkäisy
- Bioturva
Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen ohjeet on koottu Suomi.fi-verkkopalveluun. Koko väestölle suunnatusta oppaasta löydät tietoa ja ohjeita, jotka auttavat valmistautumaan ennakkoon erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin.