Rokottamisen tärkeimmät muistisäännöt
Rokottamisessa ja rokotussarjojen aikatauluttamisessa on tietyt lainalaisuudet, jotka muistamalla rokotukset on helppo suunnitella. Laajemmat perustelut näille säännöille löydät rokotusohjelman poikkeamia käsittelevältä sivulta.
Nopeutettu rokotusohjelma ja poikkeamat
1. Rokotuksia jatketaan siitä, mihin on jääty
Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, jatketaan siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elimistö ei unohda aiemmin saamiaan rokotuksia.
- Poikkeuksena kantasolunsiirtopotilaat. Heillä rokotuksin aikaansaatu suoja häviää, ja siksi rokotukset aloitetaan uudelleen alusta.
Rokoteannosten välisiä minimiaikoja ei kannata lyhentää. Rokotussuojan kehittyminen vaatii aikaa. Suojan kannalta on parempi, että annoksilla on hivenen pidempi, kuin liian lyhyt väli.
Minimiaika rokoteannosten välillä
2. Kaikkia rokotteita voi antaa samanaikaisesti
Rokotteen, joka ei sisällä eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia, voi antaa millä aikavälillä tahansa muiden rokotteiden kanssa.
Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävää rokotetta voi antaa millä aikavälillä tahansa ei-elävän rokotteen kanssa.
3. Elävät heikennetyt rokotteet samanaikaisesti tai vähintään neljän viikon välein
Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita tulee antaa keskenään joko samanaikaisesti tai vähintään neljän viikon välein.
- Poikkeuksena ovat suun kautta annettavat rotavirusrokote ja lavantautirokote sekä nenäsumutteena annettava influenssarokote. Niiden kanssa saa antaa muita eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita millä aikataululla tahansa.
Mikä rokote sisältää elävä heikennettyjä taudinaiheuttajia ja mikä ei?
Mitä rokotteet sisältävät?
4. Yliannostuksen vaaraa ei rokotteilla ole
Rokotteilla ei ole yliannostuksen vaaraa samalla tavoin kuin lääkkeillä. Vahingossa tai tarkoituksella annettu ylimääräinen annos ei lisää haittavaikutusten riskiä.
- Jos on epävarma onko rokotetta annettu vai ei – rokotetaan. Ei tarvitse ottaa esimerkiksi vasta-ainemäärityksiä etukäteen.
- Tätä sääntöä voi soveltaa myös tilanteisiin, jos ei ole varmaa, onko sairastettu tautia, jota vastaan rokotetaan. Jos on epävarmuutta suojasta - rokotetaan.
5. Yhtäaikaisesti voi antaa useita rokotteita
Elimistö kestää usean eri rokotteen antamisen samaan aikaan – käytännössä kattoa ei ole.
6. Uusi annos hukkaan menneen tilalle
Jos rokotustilanteessa osa rokotteesta menee hukkaan, anna uusi annos saman tien, koska rokotteen antama suojavaikutus voi muuten jäädä riittämättömäksi.
Poikkeuksena tästä:
- Uutta rotavirusrokoteannosta ei tarvita, vaikka lapsi pulauttaisi rokottamisen jälkeen.
- Uutta annosta nenäsumutteena annettavaa influenssarokotetta ei tarvita, vaikka lapsi aivastaisi rokotteen antamisen jälkeen.