Pitkittynyt koronatauti eli long covid

Mikä on long covid?

Long covid on koronavirusinfektion jälkitauti. Sen oireet kestävät vähintään kaksi kuukautta eikä näitä oireita voi selittää muulla diagnoosilla. 

Mitkä ovat long covidin oireet?

Yleisimmät oireet ovat 

 • voimakas uupumus
 • hengenahdistus
 • kykenemättömyys ajatella selkeästi tai keskittyä eli niin sanottu aivosumu. 

Erilaisia oireita on kuvattu runsaasti ja niitä voi olla useita samaan aikaan. 

Oireet voivat ilmaantua uudelleen akuutista COVID-19-taudista toipumisen jälkeen tai ne voivat jatkua alkuperäisen sairauden jälkeen. Oireet voivat myös vaihdella, niiden voimakkuus aaltoilla tai uusiutua ajan myötä. Oireita voi pahentaa henkinen ja fyysinen stressi ja rasitus. 

Yleisimipien oireiden lisäksi long covidiin on liitetty esimerkiksi seuraavia oireita. Oireita voi esiintyä samalla ihmisellä useissa eri elinjärjestelmissä.

 • väsymys
 • hengitysvaikeudet
 • pystyasentoon liittyvä sydämentykytys
 • rasituksen jälkeinen huonovointisuus
 • univaikeudet
 • ahdistuneisuus, masennus tai kyvyttömyys tuntea iloa ja nauttia asioista.
 • sydämentykytys, sydäntuntemukset
 • rintakehän painon tunne tai kipu
 • nivel- tai lihaskivut
 • haju- tai makuaistin muutokset, aistiharhat
 • jatkuva yskä
 • muutokset ihossa ja hiuksissa, mukaan lukien hiustenlähtö, ihottumat
 • ruuansulatuskanavan oireet kuten pahoinvointi ja oksentelu, löysävatsaisuus, ripuli
 • ruumiinlämmön nousu, kuumeilu
 • raajojen turvotus
 • muistihäiriöt

Miten long covidiin sairastutaan?

Long covidiin voi sairastua koronavirusinfektion jälkeen.  Long covidin voi saada, vaikka olisi sairastanut koronataudin oireettomana. Vaikea koronatauti voi altistaa long covid -oireiden kehittymiselle.

Long covid -diagnoosin tekee lääkäri. Long covidille ei ole yleisesti hyväksyttyä laboratorio- tai kuvantamistestiä, vaan lääkäri tekee diagnoosin esitietojen ja kliinisen tutkimuksen perusteella. Samalla voidaan tehdä laboratorio- tai muita tutkimuksia lähinnä muiden sairauksien poissulkemiseksi.

Miten long covidia torjutaan?

Long covidin riskiä vähentävät samat toimet, joilla suojaudutaan koronavirusinfektiolta. Myös koronavirusrokotteet näyttävät suojaavan long covidilta.

On näyttöä, että koronataudin useamman kerran sairastavat voivat olla alttiimpia saamaan pitkäkestoisia oireita.

Mistä long covid johtuu?

Long covidin tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta ja sitä selvitetään yhä.

Koronavirustaudin lisäksi moneen muuhunkin infektiotautiin liittyy jälkioireita, joiden vakavuus ja kesto vaihtelevat eri tautien välillä ja usein myös tautien sisällä suuresti. Koska koronavirus on niin yleinen, myös long covid -potilaita on paljon.

Kuinka yleinen long covid on?

Taudin määritelmä perustuu oireisin, eikä tarkkaa taudin määritelmää ole. Tauti aaltoilee ja paranee usein itsestään. Näistä syistä on vaikea määrittää taudin yleisyyttä. 

Lisäksi long covidiin liitetyt oireet olleet väestössä yleisiä jo ennen koronaviruksen aiheuttamaa pandemiaa. Pandemian myötä suuri osa väestöstä on sairastanut koronataudin, mikä tekee oireiden ja long covidin tutkimisen haastavaksi ja vaikeuttaa edelleen yleisyyden määrittämistä. Kansainvälisissä tutkimuksissa long covid -oireiden esiintymisen vaihteluväli on suuri, mikä kuvastaa määritelmän vaikeutta.

Vaikea toiminta- ja työkykyä rajoittava pitkäkestoinen tautimuoto on harvinaisempi, samoin lasten sairastavuus. Yksittäisistä lievistä oireista voi kärsiä useampi. Vaikka monella koronapotilaalla jotkut oireet jatkuvat useita viikkoja, ei kaikki pitkittynyt oireilu ole long covidia.

Suomessa tutkitaan taudin yleisyyttä ja epidemiologiaa, mutta nämäkin tutkimukset kärsivät edellä mainituista taudin määrittelemiseen liittyvistä ongelmista.  Vuoden 2022 elokuun loppuun mennessä 21 000 ihmistä oli Suomessa saanut long covid -diagnoosin.  Tähänkin lukumäärään liittyy paljon epävarmuuksia, jotka todennäköisesti johtuvat siitä, ettei taudin diagnostinen käytäntö ole vakiintunut.

Epäilen itselläni long covidia. Minne voin ottaa yhteyttä?

Kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon esimerkiksi yleislääkäriin tai työterveyshuoltoon. Alkuselvitykset tehdään siellä. Vaikeat tapaukset voivat tarvita erikoissairaanhoidon tutkimuksia tai kuntoutusta, mutta näihin tarvitaan yleensä perusterveydenhuollon arvio. 

Miten long covidia hoidetaan?

Yleisimmät hoitomenetelmät ovat oireenmukaisia, kuntouttavia ja kouluttavia. Sairastuneen on tärkeä vähentää oireita pahentavia asioita. Lievät long covid -oireet paranevat todennäköisesti itsestään

Yleisesti hyväksyttyä lääkehoitoa tautiin ei ole. Oireiden hoidossa käytetään useita eri lääkkeitä. Lääkäri saattaa kokeilla long covid -potilaillaan erilaisia lääkehoitoja, jotta löytäisi lääkkeen, josta juuri tämä henkilö hyötyy. Hyöty saattaa vaihdella potilaasta ja oirekuvasta riippuen. Parantavaa lääkehoitoa ei ole löydetty.

Kuinka kauan long covid kestää?

Koska COVID-19 on suhteellisen uusi tauti, ei varmoja vastauksia vielä ole. Määritelmän mukaan pitkittyneet oireet kestävät vähintään 2 kuukautta. Yli kuusi kuukautta kestävät oireet ovat tavallisia, mutta etenkin taudin lievillä muodoilla näyttää olevan vahva paranemistaipumus. Vaikeiden taudinmuotojen on joissain tapauksissa kuvattu kestäneen jo yli 2 vuotta.

Katso myös