Polioriskin minimointi laboratorioissa
Villien poliovirusten hävittämisen ja elävästä, oraalisesta trivalentista poliorokotteesta tOPV:sta luopumisen jälkeen on varmistuttava siitä, ettei polioviruksia pääse takaisin kiertoon.
Polion paluuta torjutaan WHO:n toimintasuunnitelman Global Action Plan GAPIV:n mukaisesti minimoimalla poliovirusten käsittelyyn ja säilyttämiseen liittyvät riskit.
Toimintasuunnitelma sisältää jo hävitetyn poliovirus 2:n ja 3:n lisäksi polioviruksen 1, joka sekin on lähitulevaisuudessa häviämässä koko maailmasta.
Poliolaboratorioiden sertifiointi
Elävää poliovirusta käsittelevien laboratorioiden sekä poliorokotteita tuottavien ja niiden laatua valvovien tahojen määrää rajataan maailmassa.
Poliovirusten laboratoriotoiminta keskitetään kansallisesti sertifioituihin, WHO:n bioriskin hallinnan standardeja noudattaviin poliovirus essential facilities -laboratorioihin (PEF).
Muista laitoksista ja laboratorioista infektiiviset poliovirukset ja niitä mahdollisesti sisältävät materiaalit joko tuhotaan tai siirretään sertifioituihin laboratorioihin, joissa niitä voidaan säilyttää turvallisesti.
Poliovirusmateriaalin hävittäminen
Vuoden 2016 loppuun mennessä hävitettiin kaikki materiaali, joka sisälsi tai saattoi sisältää villiä, muuntunutta rokoteperäistä polio 2-virusta tai tOPV-rokotteessa käytettyä Sabin-tyypin polio 2 -virusta.
Materiaali hävitettiin kaikista laboratorioista lukuun ottamatta PEF-laboratorioita ja -laitoksia.
Seuraavassa vaiheessa laboratorioista hävitetään myös kaikki villit ja rokoteperäiset tyyppien 1 ja 3 poliovirukset. Tämän odotetaan tapahtuvan 2020-luvun alkupuolella.
WHO:n toimintasuunnitelma 2022–2026 (pdf 1141 kt)
Polioriskin minimointi Suomen laboratorioissa
GAPIV:n toimeenpanoa Suomessa koordinoi THL ja sen asiantuntijamikrobiologiayksikön virologian laboratorio, jossa toimii WHO:n eurooppalainen polion asiantuntijalaboratorio.
THL ylläpitää tietoja maamme laitosten ja laboratorioiden käsittelemästä ja säilyttämästä, polioviruksia sisältävästä tai mahdollisesti sisältämästä materiaalista.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama kansallinen polioseurantatyöryhmä on THL:stä riippumattoman elin, joka hyväksyy THL:n tekemän poliovirusselvityksen.
Suomen laboratorioiden poliovirusselvitys
Suomessa ei tule toimimaan sertifioitua poliolaboratoriota, jossa poliovirusten hävittämisen jälkeen säilytettäisi tai käsiteltäisi elävää poliovirusta.
THL teki vuodenvaihteessa 2015–2016 poliovirusselvityksen Suomessa toimivista laboratoriosta, joissa tutkitaan mm. potilas- ja ympäristönäytteitä.
Selvitys tehtiin lähettämällä laboratorioille kysely niiden käsittelemistä ja säilyttämistä näyte- ja tutkimusmateriaaleista, jotka voivat sisältää infektiivisiä polioviruksia sekä rokotteista, joissa on eläviä polioviruksia.
Selvityksen piiriin kuuluivat myös laboratoriot, jotka eivät tee virologisia tutkimuksia, mutta joiden tutkimus- ja näytemateriaalit voivat sisältää polioviruksia. Tällaisia materiaaleja ovat muun muassa
- Suomessa ennen vuotta 1960 tai vuosien 1984–85 polioepidemian aikana kerätyt potilas- ja ympäristönäytteet sekä
- polioendeemisistä maista peräisin olevat materiaalit.
Ne laboratoriot, joilla kyselyn perusteella oli hallussaan mahdollisesti infektiivisiä polioviruksia sisältävää materiaalia, ovat hävittäneet materiaalinsa ohjeiden mukaisesti.
THL kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita laboratorioita yhteistyöstä polion torjumiseksi.