Minimering av poliorisk på laboratorier

Efter utrotningen av vilda poliovirus och slopandet av levande, orala trivalenta poliovaccinet tOPV måste man säkerställa att poliovirus inte kommer tillbaka. 

Polio bekämpas enligt WHO:s åtgärdsplan Global Action Plan GAPIV genom att minimera riskerna i samband med hantering och förvaring av poliovirus.  

Åtgärdsplanen omfattar förutom redan utrotade poliovirus 2 och 3 dessutom poliovirus 1, som även det håller på att försvinna i hela världen.

Certifiering av poliolaboratorier 

Antalet laboratorier som hanterar levande poliovirus och instanser som producerar poliovaccin och övervakar kvaliteten på dem begränsas globalt. 

Laboratorieverksamheten med poliovirus centraliseras till nationellt certifierade poliovirus essential facilities-laboratorier (PEF) som följer WHO:s standarder för hantering av biorisker. 

Infektiva poliovirus från andra instanser och laboratorier och material som eventuellt innehåller sådana antingen förstörs eller överförs till certifierade laboratorier där de kan förvaras på ett säkert sätt. 

Kassering av poliovirusmaterial 

Fram till slutet av 2016 förstördes allt material som innehöll eller kunde innehålla vilt, muterat polio 2-virus som härstammar från vaccin eller Sabin-typen polio 2 som använts i tOPV-vaccinet. 

Materialet kasserades från alla laboratorier med undantag av PEF-laboratorier och -anläggningar.

I följande skede kasserar laboratorierna även alla poliovirus av typ 1 och 3 som är vilda och som härstammar från vaccin. Det förväntas ske i början av 2020-talet.

WHO:s verksamhetsplan 2022–2026 (pdf 1141 kb)

Minimering av poliorisken i laboratorier i Finland 

Verkställandet av GAPIV i Finland koordineras av THL och virologiska laboratoriet vid enheten för mikrobiologisk expertis där WHO:s europeiska expertlaboratorium för polio finns. 

THL upprätthåller uppgifter om material som innehåller eller eventuellt innehåller poliovirus och som hanteras och förvaras på institut och laboratorier i vårt land. 

Den nationella arbetsgruppen för uppföljning av polio som tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet är ett av THL oberoende organ som godkänner den poliovirusutredning som THL gör. 

Poliovirusutredning för laboratorier i Finland 

Finland kommer inte att ha ett certifierat poliolaboratorium där levande poliovirus förvaras eller hanteras efter att poliovirusen har utrotats.  

Vid årsskiftet 2015–2016 gjorde THL en poliovirusutredning för laboratorier som verkar i Finland och där man bland annat undersökte patient- och miljöprover. 

Utredningen genomfördes genom att skicka en enkät till laboratorier om de prov- och undersökningsmaterial de hanterar och förvarar och som kan innehålla infektiva poliovirus samt vaccin med levande poliovirus. 

Laboratorier som inte gör virologiska undersökningar men vars undersöknings- och provmaterial kan innehålla poliovirus ingick också i utredningen. Exempel på sådana material är 

  • patient- och miljöprover som samlats in i Finland före 1960 eller under polioepidemin 1984–85 samt 
  • material från polioendemiska länder. 

De laboratorier som enligt enkäten innehade material som eventuellt innehöll infektiva poliovirus har kasserat sitt material enligt anvisningarna. 

THL tackar alla laboratorier som besvarade enkäten för samarbetet med att bekämpa polio.