Toimintakyky-uutiskirje 2/2022

Isovanhempi ja lapsi poimivat omenoita puusta.

Tulossa uusi suositus iäkkäiden toimintakyvyn arvioimiseen kotikuntoutuksessa

TOIMIA-verkosto julkaisee keskiviikkona 26.10. uuden suosituksen iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arviointiin kotikuntoutuksessa. Suosituksessa määritellään toimintakyvyn arvioinnin mittarit ja toimintakyvyn arvioinnin ajankohdat kotikuntoutuksessa. Suositus opastaa palveluiden järjestäjiä ja ammattilaisia luotettavien mittareiden käytössä ja tulosten hyödyntämisessä oikea-aikaisesti osana kotikuntoutusprosessia.

Suosituksen tarkoituksena on ohjata ammattilaisia tunnistamaan järjestelmällisesti iäkkään henkilön toimintakyvyn heikkenemisen taustalla olevia tekijöitä ja tukea yhdenmukaisen toimintakyvyn arvioinnin toteuttamisessa kotikuntoutusprosessissa. Hyvin toteutetun arvioinnin avulla tunnistetaan ne iäkkäät henkilöt, jotka voivat hyötyä kotikuntoutuksesta

Osallistu myös webinaariin

TOIMIA järjestää yhteistyössä Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman kanssa kotikuntoutusteemaisen webinaarin, jossa esitellään uusi suositus ja kerrotaan kotikuntoutuksen tilanteesta hyvinvointialueilla.

Webinaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Lisätietoa

Seuraathan sähköpostiasi ja THL:n sosiaalista mediaa - tiedotamme julkaisusta myös tämän uutiskirjeen kautta.

ICF-luokitus laajasti käytössä WHO FIC -verkoston jäsenmaissa

WHO FIC (World Health Organization, Family of International Classifications) -verkostoon kuuluvat jäsenmaat käyttävät monipuolisesti ICF-luokitusta. Suurimmassa osassa jäsenmaita ICF-luokitusta käytetään niin asiakastyössä, politiikassa ja politiikkaohjelmissa kuin ammattilaisten koulutuksessa. Sen käyttö ei kuitenkaan ole suurimmassa osassa maita pakollista.

Kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF) kuvaa, miten sairauden ja vamman vaikutukset näkyvät yksilön elämässä. ICF:n mukaan toimintakyky ja toimintarajoitteet ovat moniulotteinen, vuorovaikutuksellinen ja dynaaminen tila, joka koostuu terveydentilan sekä yksilön ja ympäristötekijöiden yhteisvaikutuksesta.

ICF-luokitus on ollut käytössä vuodesta 2001 lähtien. 20-vuotiaan luokituksen kunniaksi tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin laajasti WHO FIC (World Health Organization, Family of International Classifications) -verkostoon kuuluvilta jäsenmailta, miten ICF- luokitusta käytetään. Myös Suomi osallistui tähän tutkimukseen osana WHO FIC -verkostoa.

Lue lisää

20 Years of ICF-International Classification of Functioning, Disability and Health: Uses and Applications around the World (englanniksi)
ICF-luokitus (thl.fi/toimintakyky)

Tutustu kyselylomakkeiden käännösprosessiin

Kun arvioidaan asiakkaan toimintakykyä, on äärimmäisen tärkeää selvittää myös asiakkaan oma näkemys terveydentilastaan, oireistaan, toimintakyvystään tai toiminnan rajoitteistaan. Apuna käytetään usein kyselylomakkeita. Useimmat kyselylomakkeet on alun perin tehty englannin kielelle.  Käännöstyö eri kielille on tehtävä huolellisesti, jotta kyselyn sisältö ja merkitys pysyisivät samoina. Kääntämiseen onkin tarjolla monta erilaista protokollaa, joista on hahmotettavissa yhteiset pääpiirteet.

Olemme koonneet thl.fi/toimintakyky-sivustolle hyvän käännösprosessin pääpiirteet. Sivuilta voit lukea lisää mm. käännöksen kulttuurisesta adaptaatiosta, siitä ketkä osallistuvat käännöksen tekemiseen sekä käännöksen testaamisesta kohderyhmillä.

Lue lisää

Kyselylomakkeiden kääntäminen (thl.fi/toimintakyky)

Sinustako RAI-kouluttaja? Haku kevään 2023 RAI-kouluttajakoulutuksiin on auki

Seuraavat THL:n RAI-kouluttajakoulutukset käynnistyvät helmikuussa 2023. Kevään aikana järjestetään yhteensä 4 koulutusryhmää, joihin haku on auki 21.11.2022 saakka.

Koulutuksessa saat valmiudet toimia RAI-kouluttajana ja kouluttaa RAI-arviointien tekemistä ja RAI-tiedon käyttöä asiakastyössä. Kolme kuukautta kestävä koulutus edellyttää sitoutumista ja osallistumista koulutuspäiviin, tehtävien tekemistä sekä harjoituskoulutuksen toteuttamista organisaatiossasi. Koulutus on suunnattu iäkkäiden palveluja tuottaville organisaatioille, joissa RAI-välineistön käyttöönotto on meneillään ja joissa henkilöstö tarvitsee tukea RAI-arviointiosaamisen vahvistamiseksi.

Koulutuksessa lähdetään liikkeelle RAI-perusteista, joten koulutukseen hakeaksesi et tarvitse aikaisempaa kokemusta RAI-arvioinnin tekemisestä. Keskeistä on, että sinulla on ammattisi mukaiset tiedot ja taidot iäkkään henkilön toimintakyvyn ja palvelutarpeen arvioinnista sekä kiinnostus kehittää omaa ja työyhteisösi RAI-osaamista.

Lue lisää

Uutinen: Haku helmikuussa käynnistyviin THL:n RAI-kouluttajakoulutuksiin on auki 5.10.2022
Tietoa ja hakuohjeet THL:n RAI-kouluttajakoulutukseen

Opiskele THL:n RAI-verkkokoulussa nyt myös ruotsin kielellä

Olemme julkaisseet THL:n RAI-verkkokoulun kaksi kurssia suomen lisäksi myös ruotsin kielellä. Nyt julkaistut ruotsinkieliset kurssit ovat 

  • RAI-verktyget (RAI-välineistö)
  • RAI-bedömning (RAI-arviointi).

Kurssit antavat hyvät perustiedot RAI-välineen käyttöön ja RAI-arvioinnin tekemiseen. Saat kattavasti tietoa RAI-järjestelmän merkityksestä, taustoista ja arviointivälineistä. Opit RAI-välineistön käytön hyödyistä niin asiakkaille kuin hoito- ja kuntoutustyön ammattilaisille sekä palvelujen johtajillekin. Kursseilla kerrotaan myös siitä, mitä hyötyä RAI-arviointitiedosta on hoito-, kuntoutus- tai palvelusuunnitelman laatimisessa sekä mitä erilaiset RAI-mittarit kertovat asiakkaan toimintakyvystä ja voimavaroista.

THL:n RAI-verkkokoulu on suunnattu ensisijaisesti iäkkäiden palveluissa toimiville hoito- ja kuntoutustyön ammattilaisille, esihenkilöille ja opiskelijoille. Maksuttomat kurssit ovat kuitenkin jokaisen aiheesta kiinnostuneen hyödynnettävissä.

Lue lisää

Rekisteröidy ja kirjaudu THL:n verkkokouluihin

Uutinen: THL:n RAI-verkkokoulun kurssit RAI-välineistöstä ja RAI-arvioinnista ovat saatavilla ruotsin kielellä 30.8.2022
Tietoa THL:n RAI-verkkokoulusta ja RAI-osaamisen tuesta

Iäkkäiden toimintakyvystä kertova THL:n RAI-tietokanta kattaa nyt vuodet 2017–2021

Olemme päivittäneet syyskuussa Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokannan. Päivityksessä lisäsimme tietokantaan loka–joulukuun aineistot vuodelta 2021, ja nyt tietokanta kattaa kokonaisuudessaan vuodet 2017–2021.

Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokanta on avoimesti jokaisen hyödynnettävissä. Tietokanta ja sen 14 RAI-mittaria tarjoavat monipuolisesti tietoa palveluja saavien iäkkäiden voimavaroista, toimintakyvystä ja sosiaalisesta aktiivisuudesta. Voit tarkastella ja vertailla tietoja palvelutyypeittäin, yksikkö- ja organisaatiotasoilla sekä alueellisesti kunta- ja hyvinvointialuetasoilla.

Lue lisää

Iäkkäiden säännöllisten palvelujen RAI-tietokanta
Uutinen: THL on päivittänyt iäkkäiden toimintakykyä ja voimavaroja kuvaavan RAI-tietokannan – tiedot kattavat nyt vuodet 2017–2021 6.9.2022 

Uusia mittariarviointeja TOIMIA-tietokannassa

Julkaisut, blogit ja esitykset

Laaksonen, M., Elovainio, M., Kainulainen, S., Leinonen, T., Jääskeläinen, T., Rissanen, H., & Koskinen, S. (2022). Changes in healthy and unhealthy working life expectancies among older working-age people in Finland, 2000–2017. European Journal of Public Health.

Holm, M.E.; Sainio, P.; Suvisaari, J.; Sääksjärvi, K.; Jääskeläinen, T.; Parikka, S.; Koskinen, S. Differences in Unfavorable Lifestyle Changes during the COVID-19 Pandemic between People with and without Disabilities in Finland: Psychological Distress as a Mediator. Int. J. Environ. Res. Public Health 2022, 19, 6971.

Tulevia tapahtumia

Vertailukehittämisen RAI-seminaari: RAI-tiedolla oivalluksiin 27.10. klo 10–15

Mihin julkisesti saatavilla olevaa RAI-tietoa voi käyttää? Millaista apua RAI-tiedosta on hyvinvointialueiden valmistelussa ja iäkkäiden palvelujen kehittämisessä? Miten tulevaisuuden sote-keskus voi hyödyntää aiemmin tehtyjä asiakkaan RAI-arviointeja? 

Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia Vertailukehittämisen RAI-seminaarissa 27.10.2022. Luvassa on ajankohtaista tietoa, käytännön esimerkkejä ja kokemuksia RAI-vertailutiedon käytöstä johtamisessa ja laadun parantamisessa. Etäyhteyksin järjestettävä seminaari on suunnattu erityisesti RAI-välineistöä jo työssään käyttäville iäkkäiden- ja kehitysvammapalvelujen hoito- ja kuntoutustyöntekijöille sekä palvelujen johtajille ja kehittäjille.

Ilmoittaudu RAI-seminaariin 25.10. mennessä!

RAI-seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arviointi kotikuntoutuksessa -suosituksen webinaari 12.12. klo 9–10.30

Webinaarissa esitellään 26.10. julkaistava TOIMIA-suositus: Iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arviointi kotikuntoutuksessa ja kerrotaan kotikuntoutuksen tilanteesta hyvinvointialueilla.

Webinaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Toimintakyky-uutiskirjeen tilaaminen tai tilauksen peruuttaminen

Haluatko tilata Toimintakyky-uutiskirjeen? Voit tilata sen täältä.

Etkö halua enää tätä uutiskirjettä? Voit poistua tilaajalistalta täältä.